Hoe Feyenoord momenteel de koploper is van de Eredivisie

De Eredivisie staat weer voor de deur. Na de onderbreking van het WK is het bijna weer zover, de tweede seizoenshelft van de Eredivisie. Momenteel staat Feyenoord op de eerste plek. Door het bijna volledige nieuwe team van de Rotterdammers is het een zeer knappe prestatie te noemen. Maar hoe komt het dat Feyenoord aan kop gaat na bijna de helft van het seizoen? 

Feyenoord heeft een goede organisatie

Feyenoord dankt zijn koppositie voor een groot deel aan de organisatie. Feyenoord heeft van de top drie de minste tegendoelpunten en heeft zeven clean sheets gehouden. Dit doet Feyenoord door tegenstanders te dwingen over de zijkanten. Feyenoord geeft zeer weinig weg door het centrum, de plek waar de grootste kansen worden gecreëerd. Het verdedigen van voorzetten zal bij de Rotterdammers nog wel beter moeten. Feyenoord kreeg al zes goals tegen uit voorzetten.

Feyenoord is kampioen druk zetten

Hetgeen waar Slot bekend om staat als trainer, doet hij ook dit jaar weer het beste: druk zetten. Geen enkele ploeg scoorde zoveel als Feyenoord uit hoge veroveringen op het veld. Slot verdient dan ook alle lof dat hij dit zo snel in het nieuwe elftal heeft geplant. Met een bijna volledig nieuw elftal kloppen de tactische principes en de afspraken in het druk zetten al zo goed dat Feyenoord nu al 10x heeft gescoord uit hoge veroveringen. Dit is dan ook waarschijnlijk een van de redenen dat Slot Danilo vaak opstelt. Niemand scoorde zo vaak uit een hoge verovering als Danilo bij Feyenoord. De goals uit hoge veroveringen zullen Slot dan ook zeer goed doen. Met de vertrokken Luis Sinisterra heeft Feyenoord op dit moment nog geen enorme verschilmaker gehad in de eerste seizoenshelft. Szymański, Dilrosun en Paixão hebben wel al laten zien dat ze de kwaliteiten hebben, het moet alleen nog constanter. Als dat gaat gebeuren en Feyenoord blijft zo goed druk zetten, heb je enorme wapens om doelpunten uit te maken.

Feyenoord heeft goede afstandschutters

Geen ploeg heeft zo veel goals van buiten de zestien gemaakt als Feyenoord. De Rotterdammers deden dat al 12x. De enige ploeg die daar nog enigszins bij in de buurt komt is Ajax met 9 treffers. Vooral Szymański en Kökçü schieten vooralsnog met scherp van buiten de zestien. Ondanks dat Slot toch liever zal hebben dat zijn ploeg wat meer kansen in de zestien creëert, is het een welkome bonus dat Feyenoord ook de wapens van buiten de zestien heeft om te scoren.

Nieuwe spelers raken meer gewend

Veel van de nieuwe namen zullen stukje bij beetje meer gewend raken aan de speelstijl en de intensiteit die vereist wordt. Dit zal ook hoop geven richting de tweede seizoenshelft. Hieronder een visualisatie van de verwachte opstelling van de Rotterdammers in de meeste wedstrijden van de tweede seizoenshelft:

Met jongens als Paixão en Giménez uit een heel ander werelddeel zal het steeds beter gaan in de teamdiscipline en ze zullen steeds beter kunnen leveren wat er gevraagd wordt. Ook de doorbraak van Hartman als linksback zal Slot zeer goed doen. En ook hij zal meer wedstrijdritme op gaan doen. Dit zal Feyenoord ook hoop geven richting het komende halfjaar.

Kan Feyenoord kampioen worden?

Feyenoord zal samen met PSV en Ajax uit gaan maken wie er kampioen zal worden. Alle drie de teams hebben dingen waar ze beter en minder in zijn dan de anderen. Qua Expected Points liggen deze ploegen ook extreem dicht bij elkaar als we de data van Eredivisieplots op Twitter gebruiken. Wel heeft Feyenoord als voordeel dat het op papier de moeilijkste tijd gehad heeft met het volledige nieuwe elftal. Het elftal zal steeds beter op elkaar ingespeeld raken normaal gesproken. Wel heeft Feyenoord nog moeite met het creëren van grote kansen binnen de zestien. Dit doen Ajax en PSV beter, en dus zal dat onderdeel beter moeten. Hier hamert Slot ook vaak op, en dus zal er op getraind zijn bij de Rotterdammers. Op dit moment valt er nog niet te zeggen wie er kampioen wordt van 'de traditionele top drie'. Het zal waarschijnlijk een lang en spannend Eredivisieseizoen blijven met drie kanshebbers op de titel.

Stan Spoel

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.