Feyenoord-Ajax staat voor de deur. De Klassieker leeft in het hele land. De Rotterdammers kunnen een gat slaan met de Amsterdammers van acht punten. Ajax zal op zijn beurt proberen het gat naar twee te laten slinken. In een tweedelige voorbeschouwing legt VoetbalDiepte.nl je uit waar de kansen voor de beide ploegen liggen. In dit deel: de kansen voor Ajax.

Zwakke plek Feyenoord is bekend

Wie Feyenoord dit seizoen meermaals heeft bekeken ziet een duidelijke zwakke plek bij de Rotterdammers: ploegen waar ze geen druk op kunnen zetten. Wanneer de tegenstander van Feyenoord geregeld de lange bal hanteert, hebben de Rotterdammers het lastig. Onder anderen de wedstrijd tegen FC Utrecht bewijst dat. Wanneer de zwakte van de tegenstander bekend is, kun je daarop gaan inspelen. Ondanks dat deze methode niet in de filosofie van Ajax past, is het effectief tegen dit Feyenoord. Uitgebreid opbouwen lijkt voor de Amsterdammers aan twee kanten niet de beste oplossing om Feyenoord te bestrijden. Zonder écht goede opbouwers bij Ajax en de ongenaakbare druk van Feyenoord lijkt dat bij voorbaat geen masterplan. Wanneer Ajax de lange bal hanteert en Brobbey of desnoods Lucca daarmee zoekt, kan er vanuit daar gevoetbald worden. En het probleem van Ajax ligt niet voorin...

Vermoeidheid Feyenoord

De Klassiekers vorig jaar tegen het Feyenoord van Slot werden gewonnen in het laatste halfuur van de wedstrijd. Wanneer de vermoeidheid van al het druk zetten van Feyenoord erin begint te sluipen, kan Ajax met zijn voetballende vermogen toeslaan. Zo werd vorig jaar de 3-2 gewonnen wedstrijd in de slotfase door Antony beslist. Met het pressingsvoetbal van Slot valt er voornamelijk in het laatste halfuur iets te halen. Als Ajax het eerste uur dan ook ongeschonden doorkomt, zullen er kansen komen in het laatste halfuur.

Voorzetten

Het centrum staat bij Feyenoord meestal potdicht en wordt met man en macht beschermd. Dit betekent dat er aan de vleugels kansen liggen. Feyenoord krijgt in verhouding veel tegengoals uit voorzetten. Met het wegvallen van Gernot Trauner is er ook nog eens een goede kopper uit het centrum weggehaald. Met Tadić heeft Ajax een voorzetten specialist in huis. Met de mogelijke vermoeidheid in het laatste halfuur van Feyenoord, lijkt de inbreng van Lucca met Tadić als aangever dan ook geen gekke optie voor Ajax.

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.