Feyenoord-Ajax staat voor de deur. De Klassieker leeft in het hele land. De Rotterdammers kunnen een gat slaan met de Amsterdammers van acht punten. Ajax zal op zijn beurt proberen het gat naar twee te laten slinken. In een tweedelige voorbeschouwing legt VoetbalDiepte.nl je uit waar de kansen voor de beide ploegen liggen. In dit deel: de kansen voor Feyenoord.

Feyenoord is de zwakke plek van Ajax

Wie Ajax punten heeft zien morsen de afgelopen wedstrijden, ziet een patroon: Ajax heeft moeite met onder druk uitvoetballen. Met onder anderen Bassey, Sánchez en Álvarez krijgt de opbouw van Ajax moeilijk vorm. Een tegenstander die fanatiek en bovenal zeer goed druk zet lijkt voor Ajax een potentiële ramp. Probleem voor de Amsterdammers is, Feyenoord is hierin de beste ploeg van Europa. Geen ploeg in Europa noteert zoveel balveroveringen in de laatste derde van het veld als Feyenoord. Gezien het feit dat Ajax vanwege het DNA van de club, graag opbouwt van achteruit, lijkt de kans ook niet aannemelijk dat de huidige nummer drie van de ranglijst lange ballen naar voren gaat schieten. Dit lijkt op voorhand wel een betere tactiek te zijn voor Ajax. De wedstrijd tegen FC Twente is hier het bewijs van. Pas vanaf het moment dat de Amsterdammers met tien man kwamen te spelen, kwam er controle. Diezelfde controle heeft een duidelijk verband met het aantal passes. Het percentage lange passes steeg en het aantal gegeven passes daalde in verhouding. Ajax is dus niet meer de ploeg die vanuit achteruit een goede tegenstander kan uittikken. Als Ajax er inderdaad voor kiest om op te bouwen en dit niet veel beter gaat dan de afgelopen maanden, kan een overwinning voor Feyenoord bijna niet uitblijven.

Feyenoord heeft de compositie op het middenveld gevonden

Er ging een schokgolf door Rotterdam toen de blessure van Quinten Timber bekend werd gemaakt. Vervolgens lukte het Feyenoord niet om Ramiz Zerrouki over te nemen van FC Twente. En toen was daar ineens Mats Wieffer. De middenvelder maakt indruk in zijn eerste wedstrijden bij Feyenoord. Daarnaast is hij complementair aan Orkun Kökçü en maken zij elkaar daardoor beter. Er lijkt ook meer stabiliteit op het middenveld in verdedigend opzicht te zijn met Wieffer op het middenveld. Dit kan wel eens een extra factor zijn om de Ajax aanval in toom te houden. Daarnaast is hij met zijn lengte ook handig als Ajax er toch voor gaat kiezen om de lange bal te hanteren.

Ajax speelt geen lange ballen

Mocht Ajax zijn speelstijl niet ineens 180 graden draaien, speelt Ajax zelden de lange bal. Volgens de statistieken van Voetbal International is Ajax de ploeg die het laagste percentage heeft op het gebied van lange ballen bij doeltrappen. Feyenoord heeft moeite tegen teams die juist wél de lange bal hanteren. Wanneer Feyenoord in het pressen kan komen is het op zijn sterkst. Mocht Ajax ineens wel de lange bal hanteren zijn ze niet gewend om op deze manier te spelen. Er zullen dus een hoop automatismen wegvallen bij de Amsterdammers als ze zich volledig besluiten aan te passen. Bij Ajax is het wikken, wegen en afwegingen maken, bij Feyenoord is het allang zeker hoe ze gaan spelen. Die duidelijkheid kan de doorslag gaan geven.

Stan Spoel

Dit vind je vast ook leuk!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.