
De Klassieker is geëindigd in een gelijkspel. Feyenoord en Ajax haalden hiermee beiden een punt binnen. Maar wat gebeurde er precies op het veld? En wat waren de plannen van beide trainers? Een tactische analyse van de Klassieker.
Vooraf is er veel gezegd en geschreven over dé wedstrijd van het jaar. Ook dit jaar waren de belangen weer zeer groot. Het gat was tevens vijf punten tussen de aartsrivalen. Vooraf ging het veel over het druk zetten, het opbouwen, het voetballende vermogen, wat beide trainers gingen doen om elkaar te bestrijden, etc. Dat laatste brengt ons bij de plannen van beide trainers.
Wat Slot en Schreuder wilde bereiken met hun opstelling
Wat de trainer van Feyenoord wilde, wisten we al enkele tijd. In zijn opstelling zat dan ook geen verrassing. Op papier leek dit systeem met de speelwijze van Feyenoord tevens perfect te werken tegen de Amsterdammers. Om die reden vond Schreuder het wel nodig om zich aan te passen. Ook hij wist waar de kracht van Feyenoord lag en wilde met Berghuis als controleur, een speler neerzetten die onder de druk van Feyenoord uit kon spelen. Door deze zet hoopte de Ajax-trainer nog het - in Amsterdam geliefde - spel te spelen, zonder de lange bal dus. Ook zette hij Kudus als spits in om zo meer spelers op het middenveld te krijgen om mee te voetballen. Álvarez werd een linie teruggehaald om zo naast Timber ook nog een speler te zetten die enigszins comfortabel aan de bal is. Nu we weten wat de trainers op voorhand in gedachten hadden, gaan we kijken naar de uitvoering.
Feyenoord drukt tegenstander kapot
Met name in de eerste helft had Ajax totaal geen antwoord op de pressing van Feyenoord. De Rotterdammers wisten constant de backs van Ajax aan de bal te krijgen en de bal bij Ajax achterin te houden. Met name Sánchez bezweek constant onder de druk van de koploper. Ajax kwam de eigen helft niet af, waardoor de plannen van Schreuder eigenlijk in het niet vielen. Ook had Schreuder uitgedacht dat hij zijn centrale verdedigers ver uit elkaar ging zetten om zo compacte druk van Feyenoord te voorkomen. Ook dit werkte niet zoals gehoopt voor de club uit de hoofdstad. Feyenoord wist op een zodanig fanatieke en slimme manier druk te zetten dat de middenvelders en aanvallers van Ajax de bal niet konden toucheren. Wanneer er in hele spaarzame momenten wél een aanvaller gevonden werd, was Ajax de bal ook snel kwijt. Dit ging in de tweede helft beter, wat ons bij het volgende punt brengt.
Bergwijn de redder voor Ajax
In de rust zag ook de oefenmeester van de huidige nummer vijf van de ranglijst dat het niet langer op deze manier verder kon. Daarom wisselde hij Steven Bergwijn in, wat ten koste ging van Conceição. Hiermee zette de Ajax-trainer een slimme zet. Met Bergwijn stond er nu aan twee kanten een balvaste aanvaller bij de Amsterdammers. Hierdoor werd het snelle balverlies eruit gehaald en kon Ajax langer balbezit houden door aangesloten spelers. Dit resulteerde in een betere tweede helft voor Ajax.
Klik hier voor de beste sportstreamingsdienst met toegang tot de beste sporten ter wereld!
De lichtpuntjes en aandachtspuntjes aan beide kanten
Voor beide teams vallen er positieve en minder positieve conclusies te trekken uit deze wedstrijd. Zo kan Feyenoord vasthouden aan de enorme fitheid van de ploeg en het druk zetten. Ook is het de Rotterdammers gelukt om in veruit het grootste deel van de wedstrijd Ajax op eigen helft te houden. Het mindere aspect is het aantal gecreëerde grote kansen. De volgende stap voor de Rotterdammers is om het extreem goede druk zetten om te gaan zetten in het creëren van grote scoringskansen. Feyenoord creëert te moeilijk grote kansen binnen de zestien van de tegenstander. Ondanks dat het zeker ook de verdiensten van Ajax is dat er weinig grote kansen gecreëerd zijn, hadden het er met het aantal heroveringen meet moeten zijn. Als Slot deze stap met zijn ploeg nog weet te zetten, wordt Feyenoord een zeer gevaarlijk elftal. Ook bij Ajax zijn er zeker lichtpuntjes te zien. Zo hebben de Amsterdammers in negentig minuten voetbal, weinig grote kansen weggeven tegen de koploper. Daarbij is de ploeg van Schreuder teruggekomen vanuit een achterstand en kan aan het centrum Timber - Álvarez eveneens vastgehouden worden. Ook heeft Ajax - ondanks het overwicht van Feyenoord - uiteindelijk de grotere kansen gehad. Na de wedstrijd had Schreuder het over het zien van groei in zijn elftal. Die is inderdaad te zien in Amsterdam. De vraag is nu of het snel genoeg groeit.
Dit vind je vast ook leuk!
Stan Spoel
Reactie plaatsen
Reacties