Hoe Mats Wieffer Orkun Kökçü beter maakt

Sinds de winterstop is Mats Wieffer in de basis van Feyenoord gekomen. Mede door een blessure van Quinten Timber is de middenvelder inmiddels een vaste waarde op het middenveld van de Rotterdammers. Sterker nog, Feyenoord oogt zelfs stabieler met Mats Wieffer op het middenveld. Ook zijn compagnon Orkun Kökçü lijkt beter met de defensieve middenvelder naast hem. Een analyse van de kracht van Wieffer en hoe hij zijn medespelers beter maakt.

De middenveldpuzzel

Een middenveld met controleurs moet eigenlijk gezien worden als een soort puzzel. Als trainer wil je een weg vinden om twee spelers met andere unieke kwaliteiten naast elkaar te zetten om zo het elftal in balans te houden. Hierin heb je verschillende combinaties. Het vaakst zie je de balafpakker naast een spelverdeler of een creatieve speler naast een balansbewaker. Met Orkun Kökçü heeft Feyenoord een creatieve speler in huis die ook op de helft van de tegenstander impact kan maken met steekpasses, lange ballen en afstandsschoten. Logisch dus dat naast Kökçü niet nog een speler moet komen te staan die graag uit positie zwerft. Het liefst heb je daar iemand die in zijn positie blijft en denkt aan de organisatie achter de bal. Mats Wieffer is hier een perfect voorbeeld van. In de eerste seizoenshelft stond Quinten Timber op de plek naast Orkun Kökçü. Hij is duidelijk minder complementair aan de Turkse middenvelder. Voor Timber geldt namelijk vrijwel hetzelfde als voor Kökçü, ook hij is het beste met een balansbewaker naast zich. Logisch dus dat Arne Slot op dit moment voor Mats Wieffer kiest in zijn basisopstelling.

Wieffer complementair aan Kökçü

In de eerste seizoenshelft stond Quinten Timber op de plek naast Orkun Kökçü. Hij is duidelijk minder complementair aan de Turkse middenvelder. Voor Timber geldt namelijk vrijwel hetzelfde als voor Kökçü, ook hij is het beste met een balansbewaker naast zich. Het probleem van het duo Kökçü-Timber zagen we met name in de topwedstrijden PSV- en Lazio uit. In beide wedstrijden kreeg Feyenoord vier goals tegen. Logisch dus dat Arne Slot op dit moment voor Mats Wieffer kiest in zijn basisopstelling. Ook zien we dat Wieffer een stuk balvaster is dan Timber. Volgens de data van WhoScored heeft Timber 2,5 UnsuccessfulTouches per 90 minuten. Mats Wieffer weet dit aantal op 1,2 per 90 minuten te houden. Daarnaast verstuurt Wieffer per 90 minuten ongeveer 63 passes, Timber noteert hier rond de 44 passes. Dat zijn bijna 20 passes meer per 90 minuten. Ook noteert de van Excelsior overgekomen middenvelder bijna het dubbele aantal tackles 90 minuten. Zijn lengte is daarbij ook een welkome bonus voor de Rotterdammers bij kopduels en standaardsituaties. 

Verbeterpunten Wieffer

Ondanks dat Wieffer zich in de eerste paar basisplaatsen als een zeer stabiele middenvelder heeft getoond, zijn er ook nog punten te ontdekken die beter moeten. Zo draagt Wieffer weinig bij aan het bereiken van zijn aanvallende ploeggenoten. Hij komt per 90 minuten slechts tot 0,6 key passes. Ter vergelijking: Fredrik Aursnes kwam vorig jaar in een soortgelijke rol tot meer dan het dubbele aantal per 90 minuten. Ook lijdt Wieffer bijna dubbel zoveel balverlies als zijn voorganger. 

Om wel een kleine nuance te plaatsen, bij zijn eerste volledige wedstrijden in Feyenoord 1 speelde Wieffer tegen Ajax en uit bij FC Twente. Zijn statistieken zullen gedurende het seizoen dus nog wel verbeteren. Maar ondanks de nuance, zal Wieffer nog wel moeten groeien. Maar na een halfjaar Feyenoord, is hij al behoorlijk ver voor een speler die uit de KKD komt. Kijk dus niet gek op als hij met de wedstrijd sterker en beter zal worden. Gezien zijn leergierigheid en spelintelligentie zal dat proces bij hem waarschijnlijk nog sneller verlopen dan de meeste zullen denken. 

 

Bestel via deze link bij de officiële Feyenoord fanshop je favoriete Feyenoord-artikelen!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.