Ajax nam deze zomer voor een grote zak geld Calvin Bassey over van Rangers FC. Nog weinig mensen in Nederland zijn overtuigd van de verdediger. Maar is dat terecht? En is Bassey nu echt een miskoop gebleken? Dat legt VoetbalDiepte.nl je uit!

Zijn rol bij Rangers FC

Ajax nam hem dus over op basis van zijn tijd bij Rangers FC. Bassey haalde met zijn team de finale van de Europa League onder leiding van Giovanni van Bronckhorst en blonk daarin uit als centrale verdediger. Zijn grootste kwaliteit als centrale verdediger lag in het indribbelen met de bal. Slechts drie spelers in de competitie deden het vaker dan hij. Daarnaast waren er ook maar drie spelers die vaker bij de opbouw van een doelpunt betrokken waren als Calvin Bassey. Ook zien we via de statistieken van WhoScored dat hij een andere unieke kwaliteit had. Bassey werd namelijk zelden voorbij gedribbeld. Bij Ajax gebeurt dit overigens vijf(!) keer zo vaak als bij Rangers. Door deze statistieken moet Ajax overtuigt zijn geraakt van de kwaliteiten van de verdediger. 

Kijken naar compagnon

Bassey werd gehaald als beoogde opvolger van Lisandro Martínez bij Ajax. Waar Ajax alleen niet aan gedacht lijkt te hebben is het koppel Timber-Bassey. De verdedigers lijken namelijk nogal op elkaar. Ook Timber blinkt uit in het indribbelen en het leveren van een bijdrage aan doelpunten in de opbouw. Maar waar de verdedigers dezelfde sterke punten delen, doen ze dat ook op de zwakke punten. Beide verdedigers hebben namelijk iemand naast zich nodig met leiderschapskwaliteiten. Bij Rangers was dit Connor Goldson voor Bassey, bij Ajax was dit Lisandro Martínez voor Timber. Want ook Jurriën Timber is minder gaan voetballen sinds het vertrek van Lisandro Martínez. Timber zijn tackles zijn meer dan gehalveerd, hij onderschept minder ballen, dribbelt minder en heeft meer balverlies. Het heeft er dus alle schijn van dat Ajax rekening hield met een vertrek van Timber. Anders valt deze transfer onmogelijk uit te leggen.

Linksback

Omdat Alfred Schreuder en momenteel John Heitinga ook zien dat Bassey en Timber geen complementair duo vormen, is Bassey verhuist naar de linksback positie. In eerste instantie zou je kunnen denken dat ook Ajax met de trend meegaat en met een extra centrale verdediger in de opbouw komt te spelen. Dit bleek echter niet het plan te zijn. Calvin Bassey staat in zijn wedstrijden namelijk hoog op het veld. De Nigeriaan werd dus na een succesvolle periode als centrale verdediger gehaald, om vervolgens als linksback ingezet te worden. De plek waar van Bronckhorst hem weghaalde. Heel gek is het daarom ook niet dat Bassey nog niet geheel uit de verf komt.

Conclusie

Alles wijst erop dat Calvin Bassey geen slechte speler is. Dat heeft hij bewezen bij Rangers, maar wel als centrale verdediger. Eigenlijk valt Calvin Bassey pas goed te beoordelen wanneer Ajax Timber verkoopt en Bassey weer naast een leidersfiguur achterin gezet wordt. Op voorhand lijkt dan ook de combinatie van Edson Álvarez en Calvin Bassey wel een goede te zijn, zoals Timber en Álvarez ook een betere combinatie is. Op dit moment valt Bassey nog een miskoop te noemen, maar dat komt grotendeels door hoe hij gebruikt wordt. Wanneer de nieuwe trainer van Ajax Bassey op de juiste manier met de juiste partner naast hem gebruikt moeten we hem opnieuw beoordelen. En waarschijnlijk concluderen, dat het niet zo erg is als het op dit moment lijkt.

Op zoek naar voetbalartikelen van de grootste merken? Koop via deze link jouw artikelen bij voetbalhuis.nl!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

De grootste collectie voetbalschoenen van Nederland!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.