Drukt Feyenoord of PSV het beste op het zwakke punt van de ander?

Opstellingen Feyenoord - PSV

Aanstaande zondag staan Feyenoord en PSV tegenover elkaar in de eredivisie. De topper zal veel duidelijkheid scheppen voor de clubs. Kan Feyenoord een volgende stap naar de titel zetten of haakt PSV verder aan? Een voorbeschouwing op Feyenoord - PSV.

Titelrace

Dat deze wedstrijd van zeer groot belang is zal bij beide clubs buiten kijf staan. Feyenoord kan een volgende grote stap naar de titel zetten, terwijl PSV verder kan aanhaken bij de Rotterdammers. Op dit moment bedraagt het gat vier punten. Voor PSV lijkt het daarom een kwestie van meedoen of voor even afhaken in de titelrace.

Tactische formatie bij opbouw PSV

Sinds het vertrek van Cody Gakpo speelt van Nistelrooij in de opbouw met een 3-2-4-1 formatie. Meestal is Jordan Teze de rechtsback die achterblijft en heeft de linksback de taak om mee naar voren te gaan en een van de aanvallende pionnen te worden. Met Patrick van Aanholt heeft PSV een back gehaald die geknipt lijkt voor de buitenste van de vier aanvallende middenvelders. Met Mwene had PSV al een back die graag meer aan de binnenkant speelt. De vraag is wat de invulling tegen Feyenoord wordt. Daarvoor moeten we kijken naar de zwakke plek van Feyenoord.

Zwakke plek Feyenoord

Feyenoord geeft dit seizoen weinig weg. De Rotterdammers hebben weinig doelpunten tegen, dat doen ze door het centrum volledig dicht te bouwen en vanuit daar weinig weg te geven. Dat brengt wel een ander gevolg met zich mee: Feyenoord is zwak bij voorzetten. In verhouding heeft Feyenoord veel doelpunten tegen uit voorzetten. Ook tegen Ajax en FC Twente zag Feyenoord kreeg Feyenoord doelpunten tegen uit voorzetten. Hoe komt de PSV-opstelling er dan hoogstwaarschijnlijk uit te zien?

Met welke opstelling profiteert PSV het meest

Met Luuk de Jong als spits, heeft PSV al een enorm wapen om op de zwakke plek van Feyenoord te drukken. Om hem het beste in stelling te brengen lijkt het dan ook aannemelijk dat van Nistelrooij kiest voor een linkspoot op links en een rechtspoot op rechts. Daarmee lijkt de kans op speeltijd voor van Aanholt groter dan voor Mwene als linksback. Aan de rechterkant zal van Nistelrooij hoogstwaarschijnlijk voor Anwar El Ghazi kiezen. Dit vanwege zijn rechterbeen, maar ook vanwege zijn lengte. Bij voorzetten van links zal ook zijn lengte goed benut kunnen worden.

Verwachte opstelling PSV bij balbezit

Zwakke plek PSV

In de wedstrijd tegen FC Emmen werd de zwakke plek van PSV blootgelegd: opbouwen. FC Emmen drukte met de linksback uit een vijf-verdedigers-systeem door op Jordan Teze, die wist op zijn beurt niet wat te doen. Op die manier leidde PSV zelfs een balverliesrecord. Nu treffen de Eindhovenaren de best drukzettende ploeg van Europa. Feyenoord zal waarschijnlijk vanuit een 4-4-2 druk zetten met Danilo/Giménez en Timber als spitsen vanwege de blessure van Sebastian SzymaƄski. Ook kiest Arne Slot af en toe voor de druk met de buitenspelers. Wanneer de Feyenoord-trainer daarvoor kiest, kan er druk gezet worden op alle drie de centrale verdedigers. De vraag is nu welke methode de oefenmeester kiest. Kijk niet gek op als de wedstrijd tegen Feyenoord dus wel eens een nieuw balverliesrecord kan worden voor PSV. Tenzij van Nistelrooij dit keer wel slaagt in het vinden van een oplossing.

Druk zetten Feyenoord op opbouw PSV

Conclusie

Eerder dit seizoen won PSV in een knotsgekke wedstrijd met 4-3 van de Rotterdammers. Inmiddels zijn alleen beide teams niet meer wat ze op dat moment waren. Feyenoord is de trotse stabiele koploper en heeft de compositie op het middenveld gevonden. In de wedstrijd tegen PSV in Eindhoven begonnen de Rotterdammers nog met een middenveld van Dilrosun, Timber en Kökçü. PSV is op zijn beurt zijn beste speler die in de wedstrijd tegen Feyenoord het verschil maakte kwijt. Op voorhand lijkt Feyenoord op vrijwel alle vlakken de favoriet tegen PSV, maar met het voorzettengevaar en de nieuwe spelers van PSV, kan er zomaar een verrassing op de loer liggen.

Op zoek naar de mooiste voetbalartikelen van de grootste merken? Haal ze via deze link bij voetbalhuis.nl!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

De grootste collectie voetbalschoenen van Nederland!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.