Hoe gaat het nieuwe Ajax onder Heitinga eruit zien?

Opstelling Ajax

John Heitinga is zijn eerste wedstrijd als hoofdcoach van Ajax gestart met een overwinning op Excelsior. Deze wedstrijd was voor de Ajax-directie genoeg om hem tot het einde van het seizoen de kans te geven als hoofdtrainer van de Amsterdammers. Maar wat zijn Heitinga's principes? En hoe gaat hij spelen met Ajax? Een tactische analyse van Ajax onder Heitinga.

Hoe laat Heitinga Ajax spelen?

Na de wedstrijd tegen Excelsior kunnen er al een aantal conclusies worden verbonden aan de manier van spelen die Heitinga nastreeft. Uiteraard zullen er gedurende zijn periode als trainer een aantal details gewijzigd worden, maar de basis lijkt hij er al enigszins in te hebben gekregen bij zijn Ajax. Tijd om zijn eerste wedstrijd onder de loep te nemen en te kijken hoe Ajax eruit komt te zien onder zijn leiding. Daarbij kijken we ook naar de verschillen met Alfred Schreuder.

De backs

Het ging al een tijdje veel over de backs van Ajax. Schreuder vulde het op het einde in met Jorge Sánchez en Calvin Bassey als backs. Met deze samenstelling bleek Ajax alleen te weinig opbouwende kwaliteiten vanaf de backs te hebben. Met Sánchez die zelf al had aangegeven dat hij het niet gewend was om aan de binnenkant te spelen en Bassey die uitblonk bij zijn vorige club door naar het centrum gehaald te worden, ontbrak er voetballend vermogen aan de zijkanten. Heitinga maakte dan ook gelijk korte metten met de twee backs en zette Owen Wijndal en Devyne Rensch in als backs. Dit bracht weer andere problemen met zich mee. Volgens de statistieken van het Twitteraccount Eredivisieplots stond de restverdediging zodanig slecht tegen Excelsior dat Ajax tot aan de 60e minuut minder expected goals had dan de thuisploeg. Daarbij creëerde Excelsior bijna 2xG (expected goals) tegen de Amsterdammers. Alleen in de wedstrijden tegen FC Twente en RKC Waalwijk kreeg Ajax soortgelijke cijfers tegen. Hoe dit kwam, is heel simpel. Heitinga leek de opdracht te hebben gegeven dat beide backs mochten overlappen. Dit resulteerde alleen in situaties dat er slechts twee spelers van Ajax aan verdedigen dachten. Er zijn meerdere situaties aan te wijzen in de wedstrijd dat alleen de twee centrale verdedigers in balverlies dachten. Hier zal Heitinga aan moeten werken met zijn Ajax om de weg omhoog in te kunnen zetten.

Gemiddelde veldbezetting Ajax tegen Excelsior

Gemiddelde veldbezetting Ajax tegen Excelsior in balbezit via WhoScored

Manier van kansen creëren

Een ander groot verschil tussen Heitinga en Schreuder is het verschil in passing. Waar Schreuder gelooft in het zoveel mogelijk chaos voor het doel van zijn tegenstander creëren door met veel spelers in de zestien te komen. Lijkt Heitinga zijn ploeg behoudender te laten spelen door verzorgder tot kansen te komen. Een statistiek waaraan we dat kunnen zien is het aantal voorzetten. In de wedstrijd tegen FC Volendam met Schreuder aan het roer kwam Ajax tot 49 voorzetten. Dat is ongeveer 5% van het totaal aantal gegeven passes. In de wedstrijd tegen Excelsior kwam Ajax tot 13 voorzetten. Dat was ongeveer 1,5% van het totaal aantal passes. 

Vleugelspelers

Mede vanwege de reden dat de backs hoog staan onder Heitinga, betekent dat voor de vleugelaanvallers dat zij meer aan de binnenkant komen te spelen. De buitenspelers bevinden zich dus voornamelijk in de zogenoemde halfspaces. In de wedstrijd tegen Excelsior koos Heitinga op die posities voor Kudus en Bergwijn, terwijl Tadić en Berghuis ook geknipt lijken voor deze rol aan de binnenkant. Heitinga heeft dus mogelijkheden om te variëren met zijn buitenspelers afhankelijk van de tegenstander. 

Altijd al een ultieme voetbalreis willen maken? Ga via deze link naar voetbalreizenxl.nl en stel de ultieme voetbalreis samen!

VoetbalreizenXL - De specialist in voetbalreizen!

Dit vind je vast ook leuk!

 

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.