Waarom Ajax een stuk beter oogde tegen SC Cambuur

Ajax heeft een makkelijke overwinning binnengesleept tegen SC Cambuur. John Heitinga boekte een 0-5 overwinning met zijn Ajax. Maar niet alleen de uitslag was positief. Ook het spel was compleet anders ten opzichte van vorige week tegen Excelsior. Analyse van de verschillen die Heitinga heeft ingevoerd.

Meer verdedigende stabiliteit dankzij Taylor

Waar Ajax tegen Excelsior nog veel kansen weggaf en verdedigend kwetsbaar oogde, was dat vandaag compleet anders. Veel van die ontwikkeling heeft te maken met een andere rol voor Kenneth Taylor. Waar de middenvelder in de wedstrijd tegen de Rotterdammers nog ruim voor de laatste linie speelde. Meldde de jonge middenvelder zich nu vaak als extra centrale verdediger of diep ingezakte verdedigende middenvelder. Hierdoor had Ajax een man meer in omschakelingen van de tegenstander en pakten ze vaker de tweede bal op bij afgeslagen aanvallen.

Meer centrale dreiging

Vanuit het centrum van het veld worden de meeste kansen en met name de grootste gecreëerd. Vorige week tegen Excelsior had Ajax weinig balcontacten in het gevaarlijke centrum van het veld. Deze wedstrijd was dat anders. Hier waren met namen Davy Klaassen en Dušan Tadić belangrijke schakels in. Zij bezetten vaak het centrum om vanuit daar kansen te creëren voor Berghuis of Kudus. Vanuit daar kan Ajax makkelijker aan het voetballen komen.

Steven Berghuis in andere rol

Vorige week speelde Steven Berghuis nog voor een groot deel aan de linkerkant van het veld. Als de creatieveling iets heeft bewezen, is het dat hij aan de rechterkant veel dreigender is. Volgens de statistieken van WhoScored heeft Berghuis in de wedstrijd tegen SC Cambuur 5 key passes gegeven. Vorige week tegen Excelsior waren dat er 2. Daarnaast blijkt Berghuis een goed en complementair duo te zijn met Mohammed Kudus. 

Conclusie

John Heitinga moet de echte uitdagingen nog krijgen als trainer, maar heeft wel ontwikkeling getoond in zijn twee wedstrijden. Waar de restverdediging vorige week nog niet aanwezig was en Ajax nog veel kansen weggaf, was het deze wedstrijd stabieler en creëerde Ajax ook nog eens meer. Genoeg reden voor een wat positiever beeld in Amsterdam, ondanks dat de echte testen voor Heitinga nog moeten komen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.