Let op deze punten tijdens Feyenoord - AZ

Zaterdagavond staat de volgende topper in de Eredivisie alweer op het programma. Feyenoord treedt in de eigen Kuip aan tegen AZ. De nummer 1 en 2 van de eredivisie zullen ook duidelijk maken wie er koploper is na de wedstrijd. Tactische voorbeschouwing op de wedstrijd Feyenoord - AZ.

Feyenoord zonder Kökçü 

Het belangrijkste vraagstuk bij Feyenoord zal het verlies van Orkun Kökçü zijn. Door een gele kaart in de wedstrijd tegen sc Heerenveen vorige week is hij er niet bij tegen AZ. Feyenoord verliest daarmee zijn speler met de meeste passes naar de laatste derde, de speler die de meeste kansen heeft gecreëerd en met de meeste key passes. Arne Slot zal dus een list moeten verzinnen om dit op te vangen. Het meest aannemelijke lijkt dat Quinten Timber als tweede controleur naast Mats Wieffer komt te spelen en Javairô Dilrosun als nummer '10' wordt ingezet. Hiermee zal Slot de nodige creativiteit van het middenveld behouden en blijft de defensieve organisatie hetzelfde met twee controleurs. Dit zal ook gelijk een grote test voor Timber worden. Voor hem lijkt dit namelijk een wedstrijd te worden om zichzelf te bewijzen als potentiële speler voor de positie van Kökçü als hij vertrekt. Gek genoeg, lijkt hij daar klaar voor als we zijn statistieken erbij pakken. Hij lijkt namelijk een invloedrijkere speler te zijn dan de meeste supporters van de middenvelder denken. Bekijk onderstaand beeld maar eens:

Deze statistieken dateren van een paar weken voor het WK en dus voor TImber zijn blessure. Daar zien we hem bijna op gelijke hoogte met Orkun Kökçü als het gaat om betrokkenheid bij aanvallend gevaar. Ook is hij volgens de statistieken van Opta de speler die na Kökçü de meeste kansen creëert per 90 minuten (1,89). Timber lijkt dus een speler die de geschorste Kökçü kan vervangen in de wedstrijd tegen AZ.

Omschakelvoetbal

AZ verloor dit seizoen slechts 1x van een top-5-club: Feyenoord. Een grappig verband wat valt te ontdekken bij de Alkmaarders is het percentage balbezit en overwinningen. We zien bij AZ al het hele seizoen dat ze moeite hebben om een verdediging uit elkaar te spelen uit balbezit, terwijl ze in de topwedstrijden juist wél presteren. In de toppers speelt Pascal Jansen namelijk graag zonder balbezit. Tegen Ajax, PSV en FC Twente had AZ minder de bal dan de tegenstander. In die wedstrijden bleven de Alkmaarders dan ook ongeslagen. In één topper had AZ meer de bal: tegen Feyenoord. En juist die wedstrijd werd verloren met 1-3. Jansen zet in de toppers graag Sugawara als rechtsbuiten in om meer verdedigende stabiliteit te bieden en een extra man op het middenveld te creëren. Hiermee levert de trainer van AZ te veel creativiteit in tegen de kleine tegenstanders, maar vanuit de reactie kan het in de toppers wel goed werken. 

Slot moet aanpassen

In de vorige ontmoeting met AZ zette Slot met Szymański een aanvallende middenvelder als rechtsbuiten in om zo een extra man op het middenveld te creëren. Vorig seizoen deed de oefenmeester dat vaak met Toornstra. Deze truc zal in de Kuip niet opgaan gezien de blessure bij de Pool. Slot zal dus een andere manier moeten vinden om AZ te bestrijden. De meest makkelijke oplossing lijkt Jahanbakhsh op rechts, alleen kan Slot dan niet zijn gewenste extra middenvelder op het middenveld creëren. Een andere oplossing lijkt om Taabouni als hangende rechtsbuiten te gebruiken of Dilrosun daar naar binnen te laten komen. Wat Slot zal proberen zullen we morgen zien, maar dat hij creatief moet zijn, is wel duidelijk. 

Bestel je voetbalaccesoires bij Voetbalhuis Nu met 15% korting op alle voetbalaccessoires van Voetbalhuis

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.