Slot toont zich (inderdaad) als de meest aanvallende trainer

Feyenoord - AZ is geëindigd in een 2-1 overwinning voor Feyenoord. Na een late goal van Marcus Pedersen heeft Feyenoord hiermee uitstekende zaken gedaan in de titelrace. Analyse van de topper die lang niet altijd goed was, maar wel spannend.

Eerst onschadelijk maken, dan pas schadelijk worden

Met name in de eerste helft kwamen er weinig kansen voor beide ploegen. AZ stond al vroeg op voorsprong door de eigen goal van Dilrosun. Daarna gebeurd er de eerste helft weinig. Feyenoord heeft de bal maar creëert weinig en AZ houdt het diep op eigen helft dicht. AZ doet dit door mandekking op het middenveld te spelen Reijnders en Clasie houden steevast hun man in de gaten en blijven kort op Wieffer en Timber. Hier zien we al snel dat Feyenoord de creativiteit van de geschorste Orkun Kökçü mist. Ballen komen minder in de aanvallende derde en Feyenoord vervalt in voorspelbaar heen-en-weer getik op de helft van AZ. Ondertussen geven ook de Rotterdammers niks weg en wordt AZ niet gevaarlijk. Het feit dat bij beide ploegen de twee centrale verdedigers de meeste passes achter hun naam hebben in de eerste helft is dan ook geen verrassing te noemen. In de eerste helft staat de wedstrijd dan ook meer in het teken van het onschadelijk maken van de tegenstander dan van het gevaarlijk proberen worden. Tot in de laatste minuten voor de rust Idrissi wordt aangespeeld na een knappe actie van Dilrosun. Idrissi komt op met de bal, geeft een afgemeten voorzet. Jahanbakhsh kopt knap binnen: 1-1.

Problemen met Reijnders

Een groot deel van de eerste helft lijkt Feyenoord moeite te hebben met de positionering van Tijjani Reijnders. Te vaak staat de middenvelder van AZ te vrij. Hierdoor kan de belangrijke man van AZ op het middenveld zijn gang gaan met het spel versnellen. Dilrosun houdt zich met name bezig met Jordy Clasie - die vaak tussen de centrale verdedigers in komt - en staat Wieffer vaak te laag op het veld om direct druk te zetten op Tijjani Reijnders. 

De middenveldstrijd

In toppers wordt vaak de nadruk op het middenveld gelegd. Arne Slot creëert vaak een vierde man op het middenveld in toppers, Pascal Jansen evengoed. Pascal Jansen deed dat vandaag door Sven Mijnans als rechtsbuiten neer te zetten. Bij Feyenoord komt Idrissi vaak meer in het centrum te spelen. Hierdoor blijft het vier tegen vier op het middenveld. Omdat Jansen al snel ziet dat zijn truc hierdoor mogelijk niet gaat werken, wisselt hij Odgaard en Mijnans weer om. Met een 0-1 voorsprong op zak besluit AZ het middenveld zeer klein te maken en Mijnans als vijfde middenvelder te gebruiken in verdedigend opzicht. Door deze omzetting van de trainer van AZ is het voor Feyenoord vrijwel onmogelijk om door de zeer kleine ruimtes heen te spelen.

Veranderingen tweede helft

De tweede helft kent een ander gezicht. De wedstrijd gaat meer op en neer en er ontstaan meer dreigende momenten (vooral voor Feyenoord). Ondanks de dreigende momenten ontstaan er lang in de tweede helft ook nog geen grote mogelijkheden voor de Rotterdammers. In de persconferentie voor de wedstrijd benoemde Slot dat hij in zijn tijd met Pascal Jansen als assistent de meest aanvallende van de twee was. Dat bleek in deze wedstrijd waarheid. Na een aantal aanvallende wissels van Slot komt Feyenoord tot steeds meer kansen en drukt het AZ steeds verder terug op eigen helft. Dat resulteert in het feit dat AZ in de tweede helft geen enkele poging op doel noteert. Feyenoord creëert later met Giménez nog wel een grote kans na een geweldige bal van Hartman. Uiteindelijk wordt de wedstrijd in de laatste minuten beslist door een van richting veranderd afstandsschot van Marcus Pedersen. Hiermee zet Feyenoord AZ op vijf punten en zet het een belangrijke stap naar de titel.

Voetbalshirts Bij Aktiesport.nl vindt u een uitgebreid aanbod aan voetbalshirts met aantrekkelijke prijzen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.