Waarom Mats Wieffer inderdaad een interessante speler voor Oranje kan zijn

Mats Wieffer is sinds de winterstop niet meer weg te denken uit de basis van Feyenoord. Willem van Hanegem benoemde zelfs in het AD dat hij misschien wel een plek in Oranje ziet voor de Feyenoord-middenvelder. Laten we eens kijken of de middenvelder inderdaad klaar is voor Oranje én - schrik niet - waarom hij wel goed zou passen in het systeem van Ronald Koeman. 

Concurrentie

Als Wieffer inderdaad geselecteerd zou worden voor het Nederlands elftal, zal hij hoogstwaarschijnlijk als verdedigende middenvelder neergezet worden. Op die plek zullen zijn concurrenten vooral Marten de Roon, Teun Koopmeiners en Kenneth Taylor zijn. Onder bondscoach Ronald Koeman speelde de Roon steevast op de plek naast Frenkie de Jong. Van Hanegem noemde Wieffer mobieler en beter aan de bal dan de Roon. Daar lijkt de Kromme gelijk in te hebben. Volgens de statistieken van WhoScored zien we namelijk inderdaad dat Mats Wieffer hoger scoort op statistieken als verstuurde passes, dribbels en key passes. Maar het opvallende is: Mats Wieffer scoort ook op de verdedigende cijfers hoger. Zo onderschept hij per 90 minuten meer passes (2) en zet hij meer tackles in (4,7). Op intercepties scoren de middenvelders gelijke cijfers. Ondanks het verschil in competitie, liggen de cijfers zodanig ver uit elkaar dat we ze absoluut niet kunnen negeren. 

Denken in koppels

Ronald Koeman gaf in meerdere interviews al aan dat hij terugschakelt naar een systeem met 4 verdedigers. In zijn vorige periode als bondscoach speelde hij vanuit een 4-2-3-1 systeem. Een opstelling met twee controleurs betekent koppeltjes. Het is belangrijk om te weten hoe koppels op het middenveld werken. Met Frenkie de Jong heeft het Nederlands elftal een speler die creatief is en veel met de bal onderweg is. Een creatieve controleur die veel uit positie is, vraagt om een controleur ernaast die wel altijd in positie blijft om wel de restverdediging op orde te houden. Bij Feyenoord zien we Wieffer in een zelfde soort situatie met Orkun Kökçü naast hem uitblinken. Kökçü en Frenkie de Jong zijn dezelfde soort type controleurs: controleurs met vrijheid en creativiteit. De Roon is evenals Wieffer een speler die in positie blijft, vandaar dat Koeman zijn naam altijd op het papier zette. Wieffer bewijst bij Feyenoord dat hij uitstekend functioneert met een creatieve middenvelder naast zich. Daarnaast heeft de middenvelder van Feyenoord veel lengte en is hij goed in de lucht. De middenvelder gaat per 90 minuten 6,4 kopduels aan en wint er gemiddeld 3,6 per 90 minuten. Naast de - niet in de lucht uitblinkende - Frenkie de Jong kan ook dit een welkome bonus zijn.

Conclusie

Ook Ronald Koeman zal dit alles zien. Daarnaast is het een positie waar we er in Nederland niet veel van hebben - want in alle eerlijkheid - de jonge Mats Wieffer met weinig ervaring op het hoogste niveau is (nog) geen gedroomde optie voor het grote Oranje. Maar van wat er nu beschikbaar is, zal het helemaal niet gek zijn als Ronald Koeman bij hem uitkomt in zijn eerstvolgende selectie voor het Nederlands Elftal.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.