Winnen Feyenoord, Ajax en PSV vandaag? Tactische voorbeschouwingen op de Eredivisie vandaag

In de Eredivisie zijn er vandaag een aantal wedstrijden te spelen. Zo komen Feyenoord, Ajax, PSV en FC Twente in actie. De laatstgenoemden spelen zelfs tegen elkaar aan het eind van de middag. Tactische voorbeschouwing op de wedstrijden in de Eredivisie vandaag.

Fortuna Sittard - Feyenoord

Feyenoord is al lange tijd de koploper in de Eredivisie. Met de overwinning op AZ van vorige week is Feyenoord ook meerdere punten los van de Alkmaarders. Vandaag is Fortuna Sittard de uitdager van Feyenoord. De Limburgers hebben met name moeite met het creëren van kansen. Volgens de Eredivisie statistieken van Opta is Fortuna Sittard de ploeg die - op Excelsior na -  de minste expected goals uit open spel heeft gecreëerd (16,52) in de Eredivisie. Verdedigend doet Fortuna Sittard het niet heel veel beter. De ploeg kreeg - wederom op Excelsior na - de meeste expected goals uit open spel tegen (30,38) van de competitie. Toch is er een reden waarom Feyenoord het nog lastig kan krijgen tegen Fortuna Sittard. De Limburgers zijn namelijk extreem direct in hun spel. Slechts één ploeg in de Eredivisie (RKC Waalwijk) beweegt de bal sneller naar voren dan Fortuna Sittard. Feyenoord is uitermate sterk in het druk zetten, dat zal vandaag alleen lastig worden tegen het directe spel van Fortuna Sittard. Feyenoord zal het dus van het spel aan de bal moeten hebben om Fortuna te verslaan. Dat is nu precies het punt waar Feyenoord hard voor moet werken. Ook is Fortuna Sittard een van de weinige ploegen die Feyenoord in de Kuip op een gelijkspel hielden. Ondanks dat dit volgens de kansen- en veldverhouding niet de verwachte uitslag was, staat de uitslag toch op het bord. Toch lijkt het vanwege de onderlinge statistieken op basis van creëren en incasseren bij Fortuna Sittard, een lastig verhaal te worden tegen het superieure Feyenoord.

Vitesse - Ajax

Na de uitschakeling van Ajax in Europa zullen de Amsterdammers zich moeten revancheren tegen Vitesse. De eerdere ontmoeting dit seizoen eindigde in een 2-2 gelijkspel. Ondanks dat de eindstand een gelijkspel opbracht, was dat geen goede afspiegeling van het wedstrijdbeeld. Ajax creëerde in de wedstrijd tegen Vitesse namelijk 4,43 expected goals volgens het statistiekenaccount Eredivisieplots op TwitterOok hadden de Amsterdammers een kans op winnen van 95,59% tegen Vitesse. 

Het wedstrijdbeeld betekende alleen niet dat Ajax zichzelf niks kon verwijten in het duel met de Arnhemmers. Ajax werd namelijk tweemaal op de counter geklopt door Million Manhoef. De restverdediging was bij beide goals nergens te bekennen. Hier lijkt Heitinga vooralsnog een betere oplossing voor te hebben gevonden. 

Vitesse is daarbij niet zo zwak als de ranglijst momenteel oogt. Vitesse zou volgens Eredivisieplots namelijk momenteel 7e moeten staan op basis van expected points. Dat staat sterk in strijd met de 13e plaats waar Vitesse daadwerkelijk staat. De Arnhemmers zetten veel en hoog druk op het veld. Alleen Feyenoord noteert meer hoge veroveringen op het veld dan Vitesse. (Grappig feitje: Vitesse en Ajax staan exact gelijk op de tweede plek met 227 hoge veroveringen). Vitesse doet alleen weinig met de hoge veroveringen. Uit de 227 hoge veroveringen creëerde Vitesse slechts 25 schoten en 0(!) goals. Ondanks het moeizame rendement uit drukmomenten blijft Vitesse een lastige tegenstander. Ajax zal dus een hoog niveau moeten halen om de wedstrijd tegen Union Berlin weg te spoelen.

PSV - FC Twente

Het mooiste affiche van vandaag staat aan het einde van de dag op het programma. Om 16:45 is het tijd voor PSV - FC Twente. In Enschede verloor PSV met 2-1. Ook vandaag zal PSV - FC Twente weer een mooie wedstrijd op kunnen leveren. PSV heeft - sinds het vertrek van Cody Gakpo - moeite met het uit elkaar spelen van defensies. De Eindhovenaren verloren al van FC Emmen, speelden gelijk tegen Sparta, Fortuna Sittard en FC Utrecht en wonnen moeizaam van Vitesse na het WK. De trend: PSV heeft moeite om kansen te creëren tegen stugge defensies. Met FC Twente treft PSV de tegenstander met de minste tegengoals in de Eredivisie (15). Ook is FC Twente de club die het meest fanatiek druk zet van de hele Eredivisie. Met 9,7 passes per defensive action is FC Twente de ploeg die de minste passes van tegenstanders toelaat van de Eredivisie. Dit kan een mogelijk probleempunt voor PSV opleveren. Jordan Teze worstelt al sinds het WK met zijn positie als rechtsback/centrale verdediger, met name als er druk op hem wordt gezet. Zo dwong FC Emmen PSV al tot een balverliesrecord een aantal weken geleden. Nu treft PSV de club die het fanatiekst druk zet. Hier zal van Nistelrooij een oplossing op moeten verzinnen om de drie punten in Eindhoven te houden.

 

Al jouw favoriete sportartikelen vind je op Sportdirect via deze link!

Dit vind je vast ook leuk!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.