Analyse: PSV is alles waar Ajax moeite mee heeft

PSV heeft Ajax in een onderling duel verslagen: 3-0. Tactische analyse van de overwinning van PSV waar de zwakke punten van Ajax pijnlijk bloot worden gelegd. 

PSV is de beste counterploeg van de Eredivisie. Geen ploeg plaatste zoveel counters als PSV dit seizoen in de Eredivisie (83). Ter verduidelijking, Feyenoord is de nummer twee op deze lijst met 55 directe aanvallen. Ajax incasseert in verhouding zeer veel goals uit deze situaties. Daarom kon er op voorhand al uitgetekend worden dat dit Ajax het lastig zou krijgen tegen de countermachine van van Nistelrooij. Niets bleek minder waar tijdens het duel tussen de nummer twee en drie van de Eredivisie. 

Ook werden er vooraf al genoeg vraagtekens geplaatst bij de luchtmacht van Ajax. Hoe gaan de Amsterdammers zonder Edson Álvarez de luchtmacht van PSV stoppen? Het antwoord daarop: niet. De 1-0 is daar een voorbeeld van. Toch gaat er meer fout dan alleen het verdedigen van de kopbal van Luuk de Jong. 

PSV bouwt vanuit de bekende 3-2-4-1 structuur op. Teze voegt zich naast Ramalho en Branthwaite als derde centrale verdediger. Dankzij het feit dat Ajax op het middenveld mandekking speelt zijn Taylor, Klaassen en Grillitsch druk met Sangaré, Veerman en Til. Omdat de drie PSV-middenvelders uit positie lopen kan André Ramalho met een splijtende pass door de as Luuk de Jong vinden. Via Guus Til lukt het vervolgens om Bakayoko in de een-tegen-een aan de buitenkant met Jorrel Hato. De Belg komt zijn man gemakkelijk voorbij, de Jong klopt Timber in het duel en kopt binnen: 1-0. 

In de rust wisselt Heitinga verrassend Brobbey in voor Calvin Bassey. De trainer van Ajax wil met deze omzetting meer voetballend vermogen van achteruit krijgen door Grillitsch centraal achterin te zetten naast Jurriën Timber. Een risico is het zeker. Grillitsch blonk voorheen namelijk alleen uit als meest centrale man in een driemansdefensie. 

Opstelling Ajax na rust

Opstelling Ajax na rust

Toch blijkt al snel dat dit in de omschakeling levensgevaarlijk. In minuut de eerste tien minuten na rust komt PSV namelijk twee keer alleen voor Rulli. De eerste keer schiet Bakayoko naast het doel van de Amsterdammers, de tweede keer levert het een penalty op. Xavi Simons rondt zijn zelf verdiende penalty voortreffelijk af: 2-0. 

De Xavi Simons-show was nog niet over bij 2-0. Wederom wordt Ajax in de counter geklopt door de Eindhovenaren. Klaassen verspilt kinderlijk de bal rond de zestien van PSV. Daarna ontvouwt zich hetzelfde probleem voor Ajax. De bal komt bij de herovering voor de voeten van Joey Veerman. De Volendammer stuurt met buitenkant voet Xavi Simons weg in de diepte. Vervolgens overbrugt het talent van PSV ongeveer 60 meter met de bal aan de voet richting het doel van Ajax. Met een schijnbeweging schudt hij kinderlijk eenvoudig Sánchez van zich af en de Jong kan hem voor open doel binnenschuiven: 3-0.

Conclusie

Ajax is - met name in de tweede helft - keihard geconfronteerd met de eigen zwaktes. Twee counters en een goal uit een kopbal doen Ajax uiteindelijk de das om in een duel die in nóg grotere cijfers had kunnen eindigen. John Heitinga zal in aanloop naar de KNVB-beker finale hard aan de slag moeten met zijn elftal om deze kwetsbaarheden te bestrijden. Anders is de kans op een nieuwe afstraffing niet uitgesloten.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.