Analyse PSV - Ajax: Balbezit betekent minder kansen

PSV heeft de TOTO KNVB Beker gewonnen. Na een rommelige en matige wedstrijd heeft PSV na penalty's de Dennenappel van 2022/23 in de prijzenkast kunnen zetten. Tactische analyse van de bekerfinale tussen Ajax en PSV.

John Heitinga besluit voor de wedstrijd om zijn elftal op een andere manier in te richten tegen PSV. Na een week eerder met 3-0 onderuit te zijn gegaan in Eindhoven met Tadić in de spits, kiest Heitinga in de bekerfinale voor Brian Brobbey. Hierdoor kan Ajax bij balbezit PSV met de punt naar achteren koppeltjes maken op het middenveld. Klaassen bewaakt Joey Veerman, Tadić blijft dichtbij Sangaré en Grillitsch houdt Guus Til in de gaten. Daarnaast valt te zien dat Ajax opbouwt vanuit een '3+1'-structuur. Rechtsback Jorge Sánchez schuift op naar een hoge positie in het veld in de opbouw, terwijl Jorrel Hato achterin blijft om de derde centrale verdediger te vormen. 

Veldbezetting Ajax in de opbouw

PSV groepeert zich vanuit een 4-4-2 waar de bal op Jorrel Hato als startsignaal geldt om druk te zetten. Dit is een bron van veel balverlies aan Amsterdamse zijde. 

Tactische veldbezettingen in balbezit

Vanuit dit beeld bovenstaande tactische beeld worden er in de eerste helft weinig kansen gecreëerd en wordt het spel vaak onderbroken door opstootjes en overtredingen. Toch komt Ajax vlak voor rust op voorsprong. Na een vrije trap van PSV krijgt Ajax een doeltrap. Geronimo Rulli schiet de bal vervolgens lang naar Tadić. De Serviër krijgt de bal vervolgens bij Steven Bergwijn. De buitenspeler van Ajax komt Jordan Teze voorbij en klopt via de voet van Branthwaite Drommel. 

In de tweede helft heeft Heitinga weer de beschikking over Devyne Rensch. De rechtsback van Ajax bewijst dat hij over betere voetballende vermogens beschikt dan zijn Mexicaanse concurrent. De jonge back zorgt namelijk voor een van de grootste kansen in de wedstrijd. Hij zet met een knappe pass indirect Brian Brobbey voor het doel. De spits omspeelt eerst Joël Drommel, maar raakt vervolgens de paal. 

Ondertussen wordt PSV door de stand op het scorebord gedwongen om zelf meer het spel te maken. Andermaal valt te zien dat de kracht van de Eindhovenaren niet ligt in het maken van het spel. Gek genoeg zegt het scorebord het omgekeerde van het spelbeeld gedurende de wedstrijd. Waar PSV (toen ze het spel niet hoefden te maken) slechts 0,15 expected goals en 3 schoten tegenstonden van Ajax met 28% balbezit. Incasseerden de Eindhovenaren in de tweede helft met 47% balbezit 9 schoten van Ajax. PSV zelf kwam tot twee schoten minder dan in de eerste helft. 

Halverwege de tweede helft valt de volgende treffer van de wedstrijd, dit keer aan de andere kant. Na een ingooi komt Xavi Simons via Luuk de Jong aan de bal. Het talent van PSV houdt eerst in en geeft vervolgens dwars door de verdediging van Ajax de bal aan Thorgan Hazard. De Belg hoeft vervolgens alleen nog tegen de bal aan te lopen: 1-1. 

In het laatste gedeelte van de reguliere speeltijd en in de verlenging gebeurt vervolgens weinig voor beide doelen. In de eerste helft van de verlenging wordt er slechts 1(!) schot gelost. De tweede helft van de verlenging bracht eveneens weinig voor de doelen van beide clubs. 

Conclusie

Uiteindelijk is Geronimo Rulli na Álvarez de speler met de meeste passes van het veld. Die statistiek zegt veel over wat voor type wedstrijd de bekerfinale was. Ook kwam de Argentijnse goalie tot meer balcontacten dan iedere speler van PSV. De Eindhovenaren lieten opnieuw zien dat het spel zonder bal het sterkste punt van de huidige nummer twee van de Eredivisie is. Wanneer PSV de bal heeft wordt er weinig uit gecreëerd. Wat dat betreft heeft Ajax geleerd van een week eerder. Bij balverlies waren de Amsterdammers aanzienlijk minder kwetsbaar dan de vorige ontmoeting. Toch wint PSV uiteindelijk na strafschoppen de beker. De grootste conclusie uit de bekerfinale: het team dat in de wedstrijd op dat moment het minst de bal heeft, krijgt de meeste kansen.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.