Opportunistische tweede helft bezorgt PSV de overwinning

PSV heeft in een moeizame wedstrijd met 0-1 gewonnen bij Sparta. Door deze overwinning laat de kampioensbeslissing minimaal nog een week op zich wachten. Tactische analyse van het duel tussen de nummer twee en vijf van de Eredivisie.

Niet alleen fans van PSV en Sparta zullen met gespannen gezichten naar het onderlinge duel hebben gekeken. Een hoop fans van Sparta's stadgenoot Feyenoord zullen met een hoop kampioenskoorts naar het duel tussen de nummer twee en vijf van de Eredivisie hebben gekeken. Al snel zien we dat Maurice Steijn een subtiel plan heeft bedacht om PSV te bestrijden. De trainer van Sparta lukte het zelfs om van Nistelrooij tot een tussentijdse aanpassingen te dwingen. Die aanpassingen hebben te maken met Xavi Simons en Joey Veerman. Al vaker is dit seizoen gebleken dat de Eindhovenaren behoorlijk afhankelijk zijn van bevliegingen van hun jonge talent en creatieve spelmaker. Van Nistelrooij haalt SImons bij weinig balcontacten vaak naar het centrum van het veld om hem makkelijker aan de bal te krijgen. Simons was tot de rust - op Guus Til na - de veldspeler bij PSV met de minste balcontacten. Na de om

Daarnaast werd ook een andere belangrijke pion van PSV uit de wedstrijd gehaald. Steijn heeft vooraf tegen Verschueren gezegd dat hij Joey Veerman moet schaduwen. Hierdoor lukt het de nummer twee van de Eredivisie niet om vanuit achteruit succesvol op te bouwen tegen Sparta. Van Nistelrooij probeert dit op te lossen door de spelmaker met Érick Gutiérrez van positie te laten ruilen. Deze omzetting haalt echter weinig uit. Ook nu ontkomt Veerman namelijk niet van zijn persoonlijke mandekker. 

Tactische formatie PSV in de opbouw voor de omzettingen

Na de omzettingen van van Nistelrooij komt Veerman als rechter controleur te spelen om zijn persoonlijke bewaker af te schudden.

In de rust wisselt de trainer van PSV zijn gehele rechterkant. Teze en Bakayoko maken plaats voor El Ghazi en Mwene. Deze wissel blijkt zijn vruchten af te werpen. Met zijn lengte en duelkracht blijkt Anwar El Ghazi namelijk een lastig te verdedigen prooi voor de verdedigers van Sparta. Die kwaliteiten blijken lossen het probleem met Joey Veerman op. In de tweede helft kiest PSV namelijk regelmatig voor de lange bal. Met Luuk de Jong en Anwar El Ghazi hebben de Eindhovenaren namelijk twee spelers met duel- en kopkracht. 

De goal valt uiteindelijk - niet geheel toevallig - uit een lange bal van PSV. Adil Auassar wordt na een opportunistische bal van Branthwaite geklopt door Fábio Silva in een persoonlijk duel. Vervolgens belandt de bal via Olij voor de voeten van invaller El Ghazi.: 0-1. 

In de laatste minuten komt PSV nog een aantal keer in de problemen, echter blijkt dit niet genoeg te zijn voor een doelpunt. Hierdoor wint PSV dankzij een opportunistische speelstijl van Sparta. Toch zal het plan van Steijn voor vele trainers als inspiratie gelden. Haal je namelijk Joey Veerman uit de wedstrijd, dan leg je de complete opbouw van PSV lam.

 

Stan Spoel  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.