Analyse Ajax - AZ: Voorspelbaar opbouwpatroon breekt Ajax op

Ajax en AZ hebben elkaar in de strijd om plek drie geen grote tik kunnen uitdelen: 0-0. Tactische analyse van het rechtstreekse duel om plek drie in de Eredivisie tussen Ajax en AZ.

Voorafgaand aan de wedstrijd geeft John Heitinga aan dat Owen Wijndal een stapje harder moet lopen omdat Jorrel Hato zijn basisplaats heeft veroverd. Toch blijkt de jonge linksback kwetsbaar in de afgelopen topduels met PSV en AZ. Zowel de Eindhovenaren als de Alkmaarders wachten namelijk tot de jonge linksback aan de bal komt om druk te zetten. Op het moment dat de linksback de bal toucheert, zet (in deze wedstrijd) Jens Odgaard volle druk op de back van Ajax. Dit levert in de eerste minuten al meerdere keren balverlies op bij de Amsterdammers. 

Ondertussen blijkt al snel dat Pascal Jansen een list heeft bedacht om het druk zetten van Ajax te neutraliseren. Centrale verdedigers Sam Beukema en Pantelis Hatzidiakos gaan extreem ver uit elkaar staan in de opbouw. Hierdoor kan Ajax niet met twee spitsen druk zetten op de centrale verdedigers van AZ. 

Bij Ajax zien we een opbouwpatroon die we de laatste weken vaker zien bij de Amsterdammers. Jorrel Hato blijft als derde centrale verdediger achterin om een overtal in de laatste linie te houden. Rechtsback Devyne Rensch schuift op naar voren. AZ zet druk vanuit een 4-4-2. Deze veldbezettingen zorgen voor de volgende visualisatie bij balbezit Ajax.

Veldbezettingen opbouw Ajax

Het druk zetten van AZ in de eerste helft gaat als volgt:

1. Passlijn naar Jorrel Hato openhouden.

2. Pass naar Hato wordt gegeven.

3. Met twee spelers druk zetten op de jonge linksback.

Dat geeft onderstaand beeld:

Druk zetten AZ

In de rust probeert John Heitinga dit probleem van Ajax te verhelpen. De keuzeheer van Ajax brengt Owen Wijndal als vervanger van Mohammed Kudus. Dit heeft als gevolg dat Jorrel Hato centraal achterin komt te spelen bij de Amsterdammers. Met deze omzetting lijkt Heitinga ook een ander opbouwpatroon te hanteren. Wijndal en Rensch blijven in de eerste opbouw beide in positie om het risico op balverlies te verminderen. Op vier man druk zetten is voor AZ daarbij lastiger dan op drie verdedigers. 

Maar ook onder het nieuwe opbouwpatroon worden er weinig momenten gecreëerd door Ajax. De kansen die de Amsterdammers krijgen, komen gek genoeg uit opportunistische keuzes. In minuut 68' komt na een lange bal van Rulli de bal via Taylor bij Tadić. De Serviër bereikt met zijn teruggetrokken voorzet alleen de vrijstaande Brobbey niet. Eerder in de wedstrijd kwamen de Amsterdammers ook al tot kansen vanuit een lange bal naar voren. 

In minuut 73' is de opbouw van Ajax wel een keer succesvol. De bal wordt voor de verandering niet naar een van de centrale verdedigers gespeeld door Geronimo Rulli. In plaats daarvan speelt Rulli de vrijstaande Álvarez dwars door het midden aan. De Mexicaan kan vervolgens veel meters maken zonder al te veel weerstand van AZ-spelers. Vervolgens bereikt hij Tadić die de bal een tijdje vasthoudt aan de zijlijn. Door te wachten tot van Brederode druk op hem komt zetten, staat Wijndal vrij. Later komt hier een gevaarlijk schot van Kenneth Taylor uit. Alleen komt Ajax te weinig met variatie in de opbouw om vaker tot uitgespeelde kansen te komen.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.