Analyse: Zo zal Maurice Steijn gaan spelen met Ajax

Maurice Steijn gaat naar alle waarschijnlijkheid de nieuwe hoofdtrainer van Ajax worden. De Amsterdammers nemen hem over van Sparta Rotterdam. Tijd om zijn speelstijl, tactieken en voorgaande elftallen te analyseren en alvast te kijken hoe Steijn met Ajax gaat spelen.

Dat het oog van het technische hart van Ajax op Maurice Steijn is gevallen, mag een onorthodoxe keuze genoemd worden. De huidige hoofdtrainer van Sparta haalde dit seizoen uitstekende resultaten met de Rotterdamse club. Eerder deed Steijn het al goed bij VVV-Venlo, ADO den Haag en NAC Breda. Nu krijgt de trainer de kans om zich te bewijzen bij een topclub. 

De keuze voor Steijn is niet alleen opvallend door het gebrek aan ervaring bij topclubs, ook zijn speelstijl zal niet direct als 'des-Ajax' worden gezien. Het Sparta van Steijn was dit jaar de ploeg met de meeste accurate lange ballen per wedstrijd (34,7). Het mag dan geen wonder genoemd worden dat zijn spits - Tobias Lauritsen - de speler was met de meeste gewonnen kopduels van de Eredivisie. Lauritsen was niet alleen belangrijk met zijn gewonnen kopduels. De Noorse spits was afgelopen seizoen ook de speler met de meeste gewonnen duels (398) en de meeste verloren duels (316) van de competitie. Daarbij draagt Lauritsen ook de titel van speler met de meeste schoten (81). 

Tobias Lauritsen is niet de enige targetman waar Steijn mee heeft gewerkt. Eerder had de toekomstige trainer van Ajax ook onder anderen Michiel Kramer onder zijn hoede. Bij Ajax kan die positie op verschillende manieren worden ingevuld door Steijn. Als de Hagenaar inderdaad een targetman verlangt, zal ook Steijn uitkomen bij Dušan Tadić. De Serviër mag dan niet sterk in de lucht zijn, maar met een speler in zijn rug is hij nog steeds ijzersterk. Daarbij was de veteraan van Ajax wederom met ruime afstand de speler met de meeste assists, gecreëerde kansen en voorzetten van de Eredivisie. 

Een andere optie kan Brian Brobbey zijn. De jonge spits is - ondanks zijn imposante postuur - alleen niet op zijn best wanneer hij moet functioneren als targetman. 

Daarbij had Sven Mislintat het over 'overpresteren'. Dat is iets wat Steijn inderdaad gedaan heeft bij Sparta, alleen te interpreteren op verschillende manieren. Zesde worden met Sparta is een prestatie van formaat, echter presteerde de club ook behoorlijk over als het gaat om de verwachte (doel)punten. Het Sparta van Maurice Steijn scoorde uit 42 expected goals wel 60(!) keer. Daarnaast heeft Nick Olij de Rotterdammers ook behoorlijk geholpen. De Spartanen konden namelijk 48 doelpunten tegen verwachten. Dit werden er slechts 37. Olij is niet voor niets de keeper in de Eredivisie die de meeste goals heeft voorkomen (9,1). Ervaring leert vaak dat dit soort overprestaties vaak niet voor de lange termijn blijven werken. Steijn kan bij Ajax bewijzen dat hij het tegendeel kan bewerkstelligen.

Verder speelt waren er dit seizoen tien clubs die gemiddeld meer balbezit hadden per wedstrijd en behoorde Sparta tot de clubs die het minst fanatiek druk zette afgelopen seizoen. Met slechts een doelpunt uit een hoge verovering dit seizoen, staan de Spangenaren op dat gebied op de 19e plek.

Steijn speelt bij Sparta met twee verschillende type vleugelaanvallers. Op links speelde de Hagenaar vaak met een dribbelaar (meestal Koki Saito) en op rechts speelden een creatievere speler vanuit de passing (Vito van Crooij). Ajax heeft met Steven Bergwijn, Dušan Tadić, Steven Berghuis en (nu nog) Mohammed Kudus genoeg vleugelspelers die in het profiel van Steijn passen. 

Verwachte opstelling met huidige selectie Ajax onder Maurice Steijn

Binnen deze opstelling heeft de Haagse hoofdtrainer ook nog genoeg om te wisselen. Zo kan Tadić nog als spits spelen, Berghuis in de van Crooij-rol aan de rechterkant neergezet worden en kan er nog worden geschoven met de verdedigende middenvelders. Bij Sparta speelde Steijn dit seizoen vaak met Namli en Kitolano als controleurs voor de verdediging. Kitolano was hierin de defensievere controleur. Bij Ajax is de kans groot dat Edson Álvarez zal vertrekken. Voor hem zal Steijn waarschijnlijk graag een vervanger willen halen. Met van den Boomen en Taylor beschikt Ajax namelijk wel over de nodige vrije controleurs. Dit seizoen is alleen ook gebleken dat het met twee offensiever ingestelde controleurs kwetsbaar kan zijn in de restverdediging, zeker tegen betere tegenstanders. Een vervanger voor Álvarez zal daarom geen overbodige luxe zijn in Amsterdam.

LEES OOK:

Analyse: Zo zal Peter Bosz gaan spelen met PSV

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.