Analyse: Slot zoekt nog naar de ideale samenstelling op het middenveld

Bij Feyenoord waren een aantal wijzigingen te zien na de mindere resultaten van de afgelopen tijd. Calvin Stengs mocht op het middenveld beginnen en Alireza Jahanbakhsh speelde rechtsbuiten. De reden dat de Iraniër speelde was op voorhand al te voorspellen door de invulling van de rechtsbackpositie. Omdat Lutsharel Geertruida daar door de schorsing van Bart Nieuwkoop start, en hij het middenveld moet versterken, is aan de rechtsbuiten de taak om vooral het veld breed te houden. Jahanbakhsh is het meest geschikt voor die rol.

Daarnaast valt op dat er weldegelijk progressie op het trainingsveld wordt gemaakt bij Feyenoord. De spelers van Slot beginnen zichtbaar beter de momenten te herkennen om te variëren in de veldbezetting. Zo zijn met name Geertruida en Hartman al aardig bedreven in de onderlinge momenten te herkennen. Wanneer Hartman besluit diep te gaan blijft Geertruida juist in positie staan om als derde centrale verdediger counters te voorkomen. Wanneer Geertruida het middenveld opzoekt om naast Wieffer het middenveld te versterken, blijft Hartman juist achterin.

Stengs heeft tegen Sparta van Arne Slot de rol van Orkun Kökçü gekregen. De kersverse Feyenoorder zwerft over het hele veld om de ploeg van creatieve impulsen te voorzien, toch blijkt dat Stengs nog niet zo bedreven in die rol is, als de Turkse middenvelder van Benfica was. De reden dat Feyenoord namelijk weinig creëert ligt voor een deel aan de van OGC Nice overgekomen creatieveling. Stengs sluit te weinig aan rond de zestien om - net als Kökçü - in de laatste fase ook nog belangrijk te zijn. De middenvelder/buitenspeler komt daarentegen liever in de bal en voegt zich af en toe zelfs naast de centrale verdedigers. 

Toch loopt het in de eerste helft nog niet bij de Rotterdammers. Vooral in de omschakeling blijken de ruimtes tussen het middenveld en de verdediging bij vlagen te groot. De oorzaak daarvan ligt in de nieuwe bezetting op het middenveld. Wieffer volgt zijn directe tegenstander die vaak wegblijft uit de grote ruimte achter het middenveld van Feyenoord. In de meeste gevallen duikt juist Joshua Kitolano in die ruimtes. De middenvelder van Sparta heeft Timber als directe tegenstander, alleen blijkt die nog met zijn hoofd in de aanval van Feyenoord te zitten. Dit levert halverwege de eerste helft wat kleine problemen op voor het elftal van Slot. Toch blijken Hancko en Beelen goed in staat om de meeste dreigende momenten in de kiem te smoren. 

Toch gaat het vlak voor rust mis voor Feyenoord. Omdat de afstemming zonder bal nog niet op orde is, komt Jonathan de Guzman aan de zijlijn te vrij. Stengs lijkt de middenvelder van Sparta te volgen alleen lijkt hij hem te willen overgeven aan een andere Feyenoorder, probleem is alleen, er stond geen iedere teamgenoot in de buurt om de vrijstaande de Guzman op te vangen.  Aan het begin van de aanval kon de middenvelder al zonder druk het spel verdelen, later is hij de man die de voorzet geeft op Brym: 1-0. Aan de bal heeft Feyenoord ook nog te weinig kunnen brengen in de eerste helft.

De tweede helft start Feyenoord wederom vroeg met een tegengoal. Na balverlies rondom de zestien van de tegenstander schakelt Sparta snel om, vanwege het feit dat er weinig spelers achter de bal staan komt Sparta de zestien van Feyenoord binnen. Daar staat - wederom - Brym, op de juiste plek: 2-0.

Ondertussen blijft Feyenoord moeite hebben om door de 4-5-1/5-4-1 van Sparta heen te voetballen. Het ontbeert het elftal van Slot simpelweg aan spelers die uit het niets met creatieve ideeën de defensie kunnen openbreken. Het probleem dat zich vorig jaar al voordeed, zet zich duidelijk ook door naar dit seizoen. Alleen heeft Feyenoord dit jaar geen Orkun Kökçü meer. 

Pas na de wissels die Arne Slot doorvoert, wordt Feyenoord dreigender. In de nieuwe formatie komen Geertruida, Trauner en Hancko met zijn drieën achterin te spelen. Wieffer speelt als enige controleur daarvoor. Vanuit de nieuwe 'Powerplay-formatie' zijn er ineens wél genoeg spelers die met verrassende momenten de defensie van Sparta openen. De 2-1 valt dan ook precies vanuit een 'Powerplay' moment. Een afgemeten voorzet van Igor Paixão belandt op het hoofd van Giménez. Die kopt vervolgens knap binnen: 2-1. Later volgen er meerdere grote kansen voor de regerend landskampioen. Sparta lijkt op de laatste benen te lopen en Feyenoord speelt ondertussen met zoveel aanvallers dat de verdedigers van de ploeg van Rijsdijk het niet meer kunnen bolwerken. De keerzijde daarvan is dat Sparta er nog een aantal keren gevaarlijk uitkomt. 

Toch is het Feyenoord dat in de laatste minuten nog langszij komt. Na wederom een voorzet die de zestien ingeslingert wordt staat uiteindelijk Leo Sauer op de juiste plek om binnen te schieten: 2-2. 

Conclusie

Feyenoord is nog steeds té afhankelijk van het door Slot genoemde 'Powerplay'. In de eerste 75% van de wedstrijd wordt er simpelweg te weinig gecreëerd om kleinere teams opzij te zetten met veel uitgespeelde kansen. Daarnaast zal Slot niet heel snel meer teruggrijpen naar zijn experiment met Stengs in de rol van Kökçü. Daar lijkt de middenvelder namelijk (momenteel) nog te weinig inhoud voor te hebben. Om wederom succesvol te worden, zal Slot er nog een aantal creatieve spelers bij moeten krijgen én moet de juiste samenstelling op het middenveld gevonden worden.

LEES OOK:

De tactische dilemma's van Arne Slot bij Feyenoord

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.