Analyse: Waarom het middenveld van Feyenoord dit keer wél werkte

Opstelling Feyenoord

Feyenoord heeft de eerste overwinning van het nieuwe seizoen geboekt. De Rotterdammers waren veel te sterk voor het gepromoveerde Almere City: 6-1. Analyse van een wedstrijd waarin het middenveld dit keer wél werkte. 

In de opstelling besloot Arne Slot een wijziging te maken ten opzichte van een week eerder tegen Sparta. Yankuba Minteh mocht op rechtsbuiten zijn opwachting maken in plaats van Alireza Jahanbakhsh. Omdat Geertruida als rechtsback speelt, is de taak aan de rechtsbuiten voornamelijk om het veld breed te houden in balbezit. 

Daarnaast kiest Slot voor een andere bezetting op het middenveld. Waar een week eerder tegen Sparta, de trainer nog begon met Stengs naast Wieffer, was vandaag Timber de pion naast de controleur van Feyenoord. 

Dat pakt in de 4e minuut al geweldig uit. Na een inspeelpass van Quilindschy Hartman draait Timber handig weg en start een solo door de as van het veld. Giménez loopt vervolgens slim vanuit de rug van de centrale verdediger van Almere City weg. Vervolgens bedient de middenvelder Santiago Giménez, die koeltjes binnenschuift: 1-0. 

Na de lange onderbreking duurt het niet lang voor de tweede bal binnengaat. Wederom is Quinten Timber betrokken bij het doelpunt van de Rotterdammers. Hij bereikt na een dribbel aan de zijlijn de zwervende Calvin Stengs. Die heeft vervolgens al opgemerkt dat Igor Paixão vrij staat op de rand van de zestien: 2-0. 

Ook de 3-0 volgt snel. En niet geheel toevallig staat Quinten Timber weer aan de basis van de goal van Geertruida. Met een schijnbeweging zet de jonge middenvelder zijn directe tegenstander op het verkeerde been, vervolgens vindt hij door de as de ver ingeschoven Gernot Trauner. Na een aantal passes start Geertruida een driehoek met Wieffer en Trauner, de rechtsback is ondertussen al doorgelopen en staat een-op-een met de doelman van Almere City: 3-0. 

Zo valt er niets anders te concluderen dat in de eerste twintig minuten vooral Quinten Timber de oplossing blijkt op het middenveld van Feyenoord. Daarbij moet verteld worden dat Almere City er ook niet al te veel aan doet om hem zo min mogelijk tijd te geven.

Ook Calvin Stengs komt er beter uit dan een week eerder tegen Sparta. De aanvallende middenvelder creëert alleen in de eerste helft al drie kansen, toucheert 42 keer de bal en wint vijf keer de bal terug.

Een andere opvallende kracht in de eerste helft is de huurling van Newcastle United Yankuba Minteh. De Gambiaan doet precies waarvoor hij op het veld staat, en boven Alireza Jahanbakhsh staat opgesteld in het duel met de promovendus. Vanuit de vleugelflitser komt namelijk veel dreiging in de eerste helft. Daarnaast bezit Minteh een kwaliteit die Slot eerder al roemde bij Oussama Idrissi, want net als de Marokkaan, domineert Minteh de een-tegen-een. Omdat hij het veld breed houdt, trekt hij voortdurend een, (soms zelfs) twee verdedigers van Almere City uit positie om hem te dekken. Dit geeft onder andere Stengs en Giménez meer ruimte in de as van het veld om gevaarlijk te worden. 

Na rust blijft het elftal van Slot scoren, dit keer uit een spelhervatting. De 4-0 komt namelijk op naam van Mats Wieffer na een gevoelvolle bal van Calvin Stengs uit een afgelegde corner. 

De 5e van de middag valt eveneens uit een standaardsituatie, dit maal een penalty. Giménez wordt slim bereikt in de zestien en lokt een overtreding uit, de penalty benut hij zelf: 5-0. 

Daaropvolgend krijgt Feyenoord nog steeds voldoende kansen om de score nog verder uit te breiden. Vooral Santiago Giménez blijkt een plaag voor de defensie van Almere City. Toch zijn de bezoekers de ploeg die de eerstvolgende treffer maken. Een schot van buiten de zestien valt binnen in de korte hoek. 

Tot slot mag de uitblinker aan Feyenoord-kant nog de zesde binnenschieten. Timber staat goed op te letten na een afstandsschot van Zechiël: 6-1.

Conclusie

De reden dat Feyenoord vandaag wél makkelijk wint is te herleiden naar het vernieuwde middenveld. Quinten Timber lijkt geknipt voor de rol naast Mats Wieffer als tweede controleur. De middenvelder creëerde vanuit zijn nieuwe rol vijf kansen, had een slagingspercentage van 100% op zijn tackles, kwam tot vier geslaagde dribbels en scoorde tot slot nog een goal. Wanneer de creatieve middenvelder dit door weet te zetten in grotere wedstrijden, lijkt het probleem op het middenveld van de Rotterdammers opgelost.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.