Analyse Sevilla: Hoe veel kans maakt PSV?

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 14:30

Donderdagavond wordt het Europese avontuur van PSV hervat met een wedstrijd tegen Sevilla FC. De Spanjaarden zijn de tegenstander in de tussenronde van de UEFA Europa League van de Eindhovenaren. Op papier een lastige wedstrijd, maar Sevilla is absoluut niet meer wat het jarenlang was. Analyse van de ploeg van Jorge Sampaoli.

Gevallen grootmacht

Jarenlang stond Sevilla te boek als een titelkandidaat voor de Europa League. Sterker nog, geen ploeg won vaker de Europa League als Sevilla. Met 6 eindzeges in 2006, 2007, 2014, 2015, 2016 en 2020 zijn de Spanjaarden de trotse koploper in het klassement van de competitie. Ook in de competitie gooide Sevilla FC geregeld hoge ogen met veel vierde plaatsen achter de grote drie clubs in Spanje. Hoe anders is dat dit jaar. Trainer Lopetegui werd ontslagen na een reeks teleurstellende resultaten, Sampaoli volgde de Spanjaard op en heeft het inmiddels enigszins op de rit. Ondanks dat, staan de Andalusiërs op de 12e plek in de competitie.

Aanvallen

De écht grote problemen liggen niet hier voor Sevilla FC. Als we de aanvallende statistieken van Sevilla FC van Opta erbij pakken, zien we dat de aanvallende cijfers niet extreem ondermaats zijn. Als het gaat om expected goals uit open spel zien we dat de ploeg van Sampaoli op een 9e plek staat. Goed is het zeker niet, maar het wordt erger... 

Stijl van aanvallen

Sevilla FC is een ploeg die graag rustig opbouwt. Dit was vele malen extremer onder de ontslagen trainer Lopetegui, maar nog steeds hebben de Andalusiërs graag de bal in de ploeg. Met veel technisch vaardige voetballers zoals: Ivan Rakitić, Suso en Joan Jordán heeft Sevilla ook de ideale spelers voor het balbezit spel. Probleem is wel: ze komen niet tot kansen vanuit het rondtikken. Met Youssef En-Nesyri en Rafa Mir beschikt Sevilla FC daarbij eigenlijk over twee dezelfde type spitsen. Ze scoren graag- en vrijwel alleen met het hoofd. Dit is terug te zien in de expected assists van de ploeg. De top 3-spelers met de meeste expected assists zijn de backs. Met op nummer twee de 37-jarige Jesús Navas. De Spanjaarden worden dus voornamelijk gevaarlijk met de voorzet. Iets waar PSV rekening mee moet houden om het spel van Sevilla te ontregelen.

Verdedigen

Waar het échte probleem van Sevilla ligt? Verdedigen. Slechts één ploeg in de La Liga heeft meer expected goals uit open spel tegen als Sevilla (27,65). Daarbij hebben ook maar drie ploegen meer schoten tegen dan Sevilla (222). Dat heeft mede met de trainerswissel te maken. Sampaoli probeert al vanaf zijn aanstelling als trainer om directer te spelen en meer druk te zetten als zijn voorganger. Dit gaat alleen nog geregeld mis bij de Spanjaarden. In een nieuw systeem met drie verdedigers geeft Sevilla te vaak nog doelpunten weg. Grappige statistiek is, dat dit eigenlijk alleen in uitwedstrijden een groot probleem lijkt. Van de laatste vijf uitwedstrijden, wonnen ze er slechts een. De laatste vier thuiswedstrijden werden allemaal gewonnen. Het pressingvoetbal van Sampaoli lijkt dus vooralsnog alleen in eigen huis te werken.

Conclusie

PSV treft met Sevilla FC niet meer de ploeg die het jarenlang was. Het is onrustig binnen de club, ze staan laag in de competitie en de nieuwe speelstijl is nog verre van volledig geïmplementeerd in de selectie. Ook liggen er achterin enorme problemen waar de Eindhovenaren gebruik van kunnen maken. PSV start met de lastigste wedstrijd van de twee: in Sevilla. Als PSV die horde weet te overleven, liggen er volop kansen om het af te maken in eigen huis tegen een niet-afgestemde ploeg.

 

Graag een voetbalreis naar de La Liga maken? Maak hem via voetbalreizenxl.nl!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.