Door deze redenen won Feyenoord van AS Roma

Gepubliceerd op 13 april 2023 om 22:32

Feyenoord heeft in de eerste wedstrijd van de kwartfinale een stap gezet naar de kwartfinale van de UEFA Europa League. AS Roma werd met 1-0 opzij gezet door de Rotterdammers. Tactische analyse van Feyenoord - AS Roma.

Backs aan de binnenkant

Dat Arne Slot een speciale rol voor zijn backs in gedachten had, viel van tevoren wel in te schatten. De nadelen van een systeem met vijf verdedigers kan namelijk het beste worden blootgelegd door de backs centraler te positioneren. Dit is exact wat Slot met zijn backs in gedachten had. Het positioneren van backs aan de binnenkant heeft namelijk drie voordelen tegen een systeem met vijf verdedigers:

1. Overtal in het centrum van het veld

2. Moeilijker om druk te ontwikkelen op de backs

3. Passlijn naar de vleugelaanvallers staat open

Mourinho zet met zijn AS Roma namelijk graag druk met zijn wingbacks. Met Geertruida en Hartman in het middenveld worden de afstanden voor de wingbacks van AS Roma te groot om te overbruggen. 

Feyenoord vs AS Roma - Football tactics and formations

Druk zetten van AS Roma

Mede hierdoor lukt het Feyenoord om in de eerste helft goed te voetballen. Maar er waren meer redenen voor de grip op de wedstrijd in de eerste helft.

Vleugelspelers hoog en breed

Waar Geertruida en Hartman duidelijk de opdracht hebben gekregen om het veld smal te houden, geldt het tegenovergestelde voor Oussama Idrissi en Alireza Jahanbakhsh. Zij hebben van Slot duidelijk de opdracht gehad om het veld juist hoog en breed te houden. De reden hiervoor is een slimme tactische truc. Wanneer de backs van AS Roma namelijk toch doorstappen op de backs van Feyenoord ligt er veel ruimte voor de buitenspelers van de Rotterdammers.

Feyenoord vs AS Roma - Football tactics and formations

Ruimte voor de buitenspelers van Feyenoord

Magistrale Kökçü

Aan de opstelling van José Mourinho viel al te herleiden dat hij Orkun Kökçü duidelijk de gevaarlijkste man van Feyenoord vindt. Hij besluit met Cristante een speler op te stellen om de Turks international voor de voeten te lopen. Bij dit plan valt alleen geen rekening houden met de klasse van de jonge middenvelder. Kökçü is in de wedstrijd tegen AS Roma de speler geweest met de meeste passes (87) en meeste balcontacten (101) van het veld. Buiten de kwantiteit aan passes en balcontacten, was ook de kwaliteit van zijn statistieken zeer goed.

In deze wedstrijd bewees Kökçü andermaal zijn waarde voor Feyenoord. Ook op dit niveau blinkt de jonge middenvelder uit en regisseert hij het spel. Hij lijkt opnieuw zijn visitekaartje voor de topclubs afgegeven te hebben. 

Zakelijke Slotfase

Dat Arne Slot ook verdedigend kan denken bewees de trainer van Feyenoord in de laatste twintig minuten van het treffen met AS Roma. De hoofdtrainer bracht met Marcos López zijn verdedigend sterke back in om de opkomende Zalewski aan banden te leggen. Deze zet heeft als gevolg dat Roma - ondanks het balbezit in het laatste kwartier - geen grote kansen meer creëert tegen de defensie van Slot. 

Met deze 1-0 overwinning zet Feyenoord een grote stap naar de halve finale van de UEFA Europa League. AS Roma bewees namelijk ook deze wedstrijd dat het lastig tot grote uitgespeelde kansen komt. Scoren tegen AS Roma is moeilijker dan geen tegendoelpunt krijgen, het eerste van deze twee heeft Feyenoord alvast gedaan in de heenwedstrijd. Nu stap twee nog minimaal 90 minuten volhouden en de halve finale van de Europa League is een feit.

Uitgebreide analyse van Feyenoord onder Slot:

Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.