Waarom Liverpool voor Gakpo heeft gekozen

Gepubliceerd op 27 december 2022 om 16:05

De deal is rond: Gakpo is naar Liverpool. De aanvaller van PSV maakt direct deze winter de overstap naar zijn nieuwe werkgever. Een uitleg over Gakpo's perspectief, waarom Liverpool voor hem gekozen heeft en wat hij toevoegt aan Liverpool.

Waarom kiest Liverpool voor Gakpo

Liverpool presteert dit seizoen aanzienlijk minder dan in de vorige jaren meestal het geval was. Momenteel bezetten zij de 6e plaats in de competitie. Klopp is dan ook al het gehele seizoen bezig met het schuiven van zijn elftal. De Duitse trainer is van zijn 4-3-3, die hij alle jaren tot nu toe bij Liverpool heeft gehanteerd al naar een 4-4-2 gewisseld om meer defensieve zekerheid in te bouwen. Ook dit liep nog een hoop te wensen over. Het probleem bij Liverpool ligt niet in aanvallend opzicht maar in het defensieve aspect. Daarom lijkt op het eerste oog een aparte transfer. Maar niet als je dieper gaat kijken naar de speelstijl en problemen van Liverpool dit seizoen. 

Gakpo brengt verjonging

Liverpool heeft een oude selectie. Belangrijke spelers zoals Salah, van Dijk, Matip, Henderson, Firmino en Thiago zijn allemaal de dertig gepasseerd. In de speelstijl van Liverpool zijn intensiteit en loopvermogen zeer belangrijk. Dit zijn nou net de statistieken waar Liverpool dit seizoen behoorlijk op heet ingeleverd. Langzaam zal de selectie dus meerdere spelers moeten binnenhalen die de oudere garde kunnen aflossen.

Gakpo brengt diepte

Deze transfer heeft Gakpo voor een groot deel te danken aan zijn eigen ontwikkeling en vooral zijn eigen input daarin. De aanvaller was eerder een speler die vrijwel altijd de bal in de voeten wilde. Tegenwoordig zien we Gakpo ook zeer vaak diep gaan en veel meters op hoge snelheid achter de laatste linie maken. Het is geen geheim dat de jonge aanvaller veel bezig is met zijn eigen ontwikkeling en vaak met behulp van andere mensen zijn beelden terugkijkt om te zien wat hij beter kan doen. Dit is een punt waar hij zelf veel aan gewerkt heeft en een punt dat perfect in het voetbal van Liverpool past. Met de gigantische pressing van Liverpool wanneer de tegenstander de bal heeft, ligt er vaak ruimte achter de laatste linie wanneer de bal gewonnen wordt. Dit is een punt waar de ontwikkelde Gakpo perfect in past.

Gakpo brengt creativiteit

Dit seizoen is de linksbuiten echt doorgebroken. Met een ongelofelijk rendement valt Gakpo op in alle lijstjes met doelpunten en assists. Vooral met zijn traptechniek valt hij op. Gakpo valt vooral op met voorzetten, afstandsschoten en spelhervattingen. Met die kwaliteit is hij een enorme meerwaarde voor de snelle aanvallers van Liverpool. Hij lijkt een ideale speler om bij balwinst de snelle voorhoedespelers te lanceren. Mede om deze reden zal Klopp hem ook gewild hebben. Vooral omdat Liverpool nog geen type als Gakpo in de selectie heeft rondlopen. 

 

Perspectief

Gakpo belandt in dezelfde situatie als zijn concurrent vorig jaar. Precies een jaar geleden maakte Luis Díaz de overstap van FC Porto naar Liverpool. Hij zal tegelijkertijd ook Gakpo's grootste concurrent zijn. Ondanks dat Gakpo ook in de spits en op '10' uit de voeten kan, lijkt de linksbuiten positie toch zijn meest favoriete plek. Hier zal hij dus voornamelijk met Díaz te maken krijgen. De twee concurrenten hebben zeker hun overeenkomsten, maar er zijn toch enkele verschillen. Zo is Luis Díaz het beste in de een-tegen-een en heeft Gakpo een betere trap. Daarmee neemt hij een belangrijk voordeel met zich mee: spelsituaties. Het meest aannemelijke lijkt dat Klopp per wedstrijd zal schuiven en er per wedstrijd gekeken wordt wie er nodig is. Maar, dan moet Gakpo eerst genoeg laten zien om een serieuze concurrentiestrijd met Díaz aan te gaan, want die heeft zijn sporen al verdiend.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.