Wie is PSV-target Adnan Januzaj

Gepubliceerd op 30 januari 2023 om 16:12

Adnan Januzaj staat in verregaande belangstelling van PSV. Volgens Voetbal International heeft PSV zich zelfs al gemeld bij Sevilla. Tijd om eens kennis te maken met de Belgische spelmaker.

Adnan Januzaj brak in 2014 door bij Manchester United als groot talent. Daar kwam hij meerdere keren terug na periodes bij Borussia Dortmund en Sunderland. Daarbij heeft de Belg 12 interlands voor zijn land gespeeld. Bij Sevilla komt Januzaj momenteel niet in de plannen voor met slechts twee wedstrijden. Maar wat voor speler is het target van PSV precies.

Opvolger 

Met zijn goede linkerbeen staat Januzaj graag aan de rechterkant. De kans is daarom groot dat PSV hem als mogelijke opvolger van de vertrokken Noni Madueke ziet. Toch is Januzaj niet te vergelijken met de Engelsman. Waar Madueke het van zijn snelheid en individuele actie moet hebben, moet Januzaj het meer van zijn spelmakerkwaliteiten hebben. Het lijkt daarom aannemelijker dat PSV met Januzaj een opvolger van Cody Gakpo op het oog heeft. Wanneer Januzaj zijn voorganger succesvol wil vervangen zal zijn rendement wel flink toenemen. In het meest productieve seizoen van Januzaj maakte hij slechts vier goals en leverde hij vijf assists in de competitie. Om het rendement van Gakpo op te vangen zou hij op dit vlak nog behoorlijke stappen maken. Maar niet alleen op doelpuntengebied zal Januzaj zijn statistieken moeten verbeteren. Als we kijken naar de seizoenen waarin de Belg meer dan 25 wedstrijden heeft gespeeld, zien we ondanks dat hij in zwaardere competities opereerde, gemiddeld veel minder key passes per 90 min. (1,9 per 90 min. voor Januzaj tegenover 4,7 per 90 min voor Gakpo). Waar Januzaj wel indruk maakt ten opzichte van Gakpo is op het gebied van dribbels en passes. Vooral het aantal succesvolle dribbels en passes zijn een stuk hoger bij de Belg. Wat Januzaj dus doet, doet hij goed

Op zoek naar limited editions van voetbalartikelen en exclusieve voetbalproducten van over de hele wereld? Koop het hier!

Kwaliteiten

Zoals net al benoemd liggen Januzaj zijn kwaliteiten vooral in het passen en dribbelen. Volgens de statistieken van WhoScored zien we hem vooral daarop uitblinken. Zo verstuurt hij per 90 minuten 24,2 succesvolle passes en slechts 5,6 onsuccesvolle passes. Als je die statistieken vergelijkt met Gakpo's statistieken op die gebieden (21,7 en 6,4) zien we een duidelijk voordeel voor Adnan Januzaj. Daarbij scoort de Belg ook hoger op dribbels. Per 90 minuten dribbelt hij meer en heeft hij een veel hoger succespercentage bij zijn ingezette dribbels. Januzaj zou aan de rechterkant een creatieve speler kunnen worden die vooral belangrijk moet worden in het creëren van kansen voor zijn ploeggenoten. Het rendement van Gakpo, zal alleen nog niet direct opgelost worden met deze aankoop.

 

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.