Waarom PSV vol voor Hazard en van Aanholt gaat

Gepubliceerd op 31 januari 2023 om 17:36

Na het vertrek van Gakpo en Madueke moet er op de flanken wat bijkomen voor PSV. Inmiddels lijkt dat met Thorgan Hazard gelukt te zijn. De Belg lijkt de transfer van Borussia Dortmund naar PSV op deze deadline day te gaan maken, evenals Patrick van Aanholt. Een analyse van de transfers van PSV en hoe deze transfers met elkaar samenhangen. Ook maken we kennis met de voetballer Thorgan Hazard en wordt er uitgelegd waarom juist hij is gehaald.

Van Nistelrooij pakt het anders aan

Na het verlies van Gakpo is van Nistelrooij zijn elftal op een andere manier in gaan richten. PSV speelt sinds de winterstop met een extra centrale verdediger in de opbouw die achterblijft. Vaak wordt Jordan Teze daarvoor gebruikt. Dit is een manier van spelen die ook door onder anderen Manchester City en Arsenal gebruikt wordt. Het helpt tegen counters en geeft een ploeg meer mogelijkheden in de opbouw. PSV speelt dan in een soort 3-2-4-1 systeem (zie visualisatie hieronder). Wanneer Mwene speelt, schuift hij vaak naast Simons om als tweede aanvallende middenvelder uit te komen. Met de transfer van Hazard kunnen we ook stellen dat van Nistelrooij niet op zoek is naar identieke vervangers van Gakpo en Madueke. Het is namelijk geen speler die op een van deze twee lijkt (hier later in dit artikel meer over). De ex-voetballer denkt het verlies met de systeemwijziging dus te kunnen opvangen en past hij zijn aankopen aan op het nieuwe systeem.

Tactische variatie

Met van Aanholt en Hazard heeft van Nistelrooij opties om tactisch te variëren. Met Mwene heeft PSV namelijk een back die als extra aanvallende middenvelder kan spelen naast Xavi Simons of Guus Til. Met het vertrek van Philipp Max is PSV een back kwijtgeraakt die de rol van buitenste speler kon vertolken in het 3-2-4-1 systeem. Met van Aanholt is daar een vervanger voor teruggehaald. Nu hebben de Eindhovenaren dus een back met de kwaliteiten om aan de binnenkant te spelen en een back met de kwaliteiten om aan de buitenkant te spelen. Thorgan Hazard lijkt gehaald te zijn met het idee om hem als linker aanvallende middenvelder neer te zetten als van Aanholt er links overheen komt. Met El Ghazi heeft PSV al een aanvaller die aan de buitenkant kan spelen. Het lijkt daarom logisch dat Mwene en El Ghazi of van Aanholt en Hazard samen spelen. Deze variatie zal van Nistelrooij ook op het oog hebben gehad.

PSV in balbezit met Hazard en van Aanholt

Wat voor speler is Thorgan Hazard?

En dan de vraag waarom Thorgan Hazard gehaald is voor deze vacature bij PSV. Ten eerste is de Belg multi-inzetbaar, hij kan zowel links als rechts spelen aan de buitenkant spelen. Gezien het feit dat PSV aan de linker- en rechterkant een buitenspeler is kwijtgeraakt kan dat een meer dan welkome bonus zijn voor de Eindhovenaren. De kwaliteiten van de Belg zijn vooral te vangen in zijn goede trap, zijn kwaliteiten in de kleine ruimte en zijn passing. Vanaf de rechterflank slingert hij geregeld een bal perfect op het hoofd of voor de voeten van een van zijn medespelers. Met Luuk de Jong in de spits kan dat een zeer goede tandem vormen. Wanneer hij op links speelt is zijn gevoel in de kleine ruimte een kwaliteit. Met steekpassjes en korte effectieve dribbels is de Belg regelmatig de voorbereider van doelgevaar. Wanneer het van Nistelrooij lukt om zijn ploeg in te stellen op zijn kwaliteiten, zal PSV aan Hazard een zeer goede aankoop hebben.

 

Op zoek naar limited edition voetbalartikelen, shirts en andere voetbalitems? Koop via deze link bij subsidesports.nl!

 

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.