Waarom Ajax Tijjani Reijnders wil binnenhalen

Gepubliceerd op 14 maart 2023 om 12:30

Volgens De Telegraaf heeft Ajax concrete interesse in Tijjani Reijnders. De middenvelder van AZ maakt dit seizoen indruk bij de huidige nummer drie van de ranglijst en liet ook in de wedstrijd tegen Lazio zien dat hij op een hoger niveau meekan. Tijd om de mogelijke transfer onder de loep te nemen.

Profiel: Wat voor type speler is Reijnders?

Tijjani Reijnders heeft bij AZ zijn plek op het middenveld bemachtigt. Daar speelt de 24-jarige middenvelder naast Jordy Clasie. Reijnders wordt het beste gebruikt wanneer hij enige vrijheid heeft om verschillende kanten op te bewegen. De middenvelder maakt veel meters en is zowel verdedigend als aanvallend betrokken bij het spel. Toch blinkt hij voornamelijk met de bal áán de voet uit. Zijn kwaliteiten liggen met name in het creëren van kansen voor zijn ploeggenoten. Als we dan in de bekende koppels denken is hij een speler die naast een controleur moet staan die weinig van zijn positie verdwijnt. Het vreemde is dat er in het artikel van de Telegraaf wordt gesuggereerd dat Reijnders als mogelijke opvolger van Edson Álvarez gezien wordt. Een type als Reijnders functioneert normaal gesproken juist naast een type Edson Álvarez. Met het binnenhalen van Reijnders zal er een complementaire controleur gehaald moeten worden door Ajax of zal Ajax de Mexicaan moeten behouden. Anders loop je het risico dat de 24-jarige middenvelder niet uit de verf komt in Amsterdam.

Enorme aanvallende bijdrage

De kwaliteiten van Reijnders bij AZ staan buiten kijf. De middenvelder neemt extreem veel van het aanvallende spel van AZ voor zijn rekening. In welke lijstjes er ook gekeken wordt, Reijnders is te vinden in de bovenste regionen. Zo was hij tot het WK de speler die het vaakst betrokken was bij aanvallende momenten (weliswaar met de meeste minuten). Tot de WK-onderbreking noteerde de middenvelder 105 aanvallen waar hij bij betrokken was door zelf te schieten, een kans te creëren of in de opbouw naar het schot betrokken te zijn (zie onderstaande grafiek).

Momenteel is hij nog steeds na Pavlidis en Odgaard de speler die per 90 minuten het vaakst betrokken is bij schoten en gecreëerde kansen bij AZ volgens de statistieken van Opta (3,89). Dat Reijnders belangrijk is voor AZ is iets waarover niet valt te discussiëren. Ook valt zijn verscheidenheid in het creëren van kansen op. Uit dribbels is hij de speler bij AZ met de meeste gecreëerde kansen (30). Met dat aantal neemt hij de zesde plek in de Eredivisie in op die statistiek. De verdedigende taken verliest de dynamische middenvelder ook niet uit het oog. Met 1,6 intercepties per 90 minuten scoort hij ook hoog op een aantal verdedigende statistieken.

Conclusie

Tijjani Reijnders kan een uitstekende invulling zijn op het middenveld van Ajax. Met zijn loopvermogen, creativiteit, taakbewustheid en verdedigende kwaliteiten die hij op hoog niveau heeft laten zien, heeft hij alles om furore te maken op het middenveld van de Amsterdammers. Één vraagstuk staat een potentieel succesverhaal van Reijnders bij Ajax nog in de weg: zijn positie. Als inderdaad blijkt dat Ajax hem als opvolger van Álvarez ziet, zal de huidige nummer twee van de Eredivisie niet de beste Reijnders zien. Mocht Ajax een type Álvarez halen voor naast Reijnders, staat weinig een goede match in de weg.

Haal al jouw favoriete sportspullen bij Sportdirect.com!

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.