Waarom Geertruida in de belangstelling staat van FC Barcelona

Gepubliceerd op 17 mei 2023 om 14:47

Volgens de doorgaans betrouwbare journalist Gerard Romero is FC Barcelona geïnteresseerd in Lutsharel Geertruida. De rechtsback van Feyenoord is volgens de journalist een punt op de agenda. De redenen voor die interesse zijn simpel te verklaren als je de hoofdtrainer van de Catalanen een beetje kent en volgt.

Problemen op rechts

Xavi speelt met FC Barcelona volgens het bekende 3-2-4-1 opbouwpatroon. De Catalanen beginnen vanuit een 4-3-3 en schuiven in balbezit naar een 3-2-4-1 formatie. Dit betekent dat de linksback van FC Barcelona (Alejandro Balde of Jordi Alba) opschuift en als linkermiddenvelder/linksbuiten komt te spelen. Gavi start vaak als linksbuiten, maar is in balbezit meer een tweede '10' naast Pedri. De offensieve veldbezetting op links betekent dat de rechterkant minder avontuurlijk ingesteld moet zijn. Dat blijkt niets anders als de waarheid. Xavi stelt met Jules Koundé vaak een van nature centrale verdediger op als rechtsback. In balbezit is de Fransman niet veel anders dan een veredelde centrale verdediger. 

Veldbezetting FC Barcelona in balbezit

Deze variant heeft vele voordelen, met name zonder bal. Het zorgt namelijk dat er bij balverlies drie centrale verdedigers achter de bal staan om counterproof te zijn. Dat blijkt een van de redenen voor de succesdefensie van FC Barcelona dit seizoen. Met 13 goals tegen is de ploeg van Xavi de minst gepasseerde defensie van de competitie. Dat valt niet los te zien van de veldbezetting van de Catalanen achter de bal.

In balbezit zoekt Xavi echter nog wel naar variatie. De Spaanse hoofdcoach heeft dit seizoen meermaals aangegeven dat hij graag een extra rechtsback inlijft. Dat zal voornamelijk te maken hebben met de voorspelbaarheid aan de bal. Zowel Koundé als Raphinha blijven in balbezit namelijk in positie staan. Naast een roterende linkerflank, mag er op rechts volgens Xavi ook meer avontuur bij aan de bal. 

Oplossing: Lutsharel Geertruida

Kortom: wat zoekt FC Barcelona? Een multifunctionele rechtsback die voor variatie in de opbouw kan zorgen. Waar kom je volgens vele scoutingsrapporten uit? Rotterdam-Zuid. Lutsharel Geertruida heeft onder Arne Slot bewezen dat hij voor meerdere rollen in te passen is. Zo speelde de Rotterdammer al als rechtsback, centrale verdediger en als controleur. Met name als rechtsback en centrale verdediger maakte de verdediger indruk. Op beide plekken heeft Geertruida namelijk voordelen. Als rechtsback kan de geboren Rotterdammer namelijk aan de binnenkant als extra middenvelder fungeren, als derde centrale verdediger de veldbezetting achter de bal in orde houden en aanvallend zijn steentje bijdragen. Als centrale verdediger vallen met name zijn rust aan de bal in de opbouw en zijn snelheid op. 

Xavi kan met Lutsharel Geertruida in zijn elftal meer variatie en rotatie op zijn rechterflank creëren door hem als extra middenvelder te laten spelen of als derde centrale verdediger op de plek van Jules Koundé te gebruiken. De voordelen van Geertruida ten opzichte van Koundé:

1. Geertruida is van nature gewend om als rechtsback te spelen.

2. Geertruida is allrounder.

3. Met Geertruida kan Xavi meer kanten op op tactisch gebied door o.a. zijn rollen aan de binnenkant en op het middenveld.

De statistieken onderstrepen met name Geertruida's voordelen in balbezit ten opzichte van Koundé.

Geertruida Koundé
Key Passes per 90 min. 1,5 0,8
Schoten per 90 min. 1,8 0,6
Succespercentage korte passes 89,5% 88%

Conclusie

Lutsharel Geertruida kan weleens de ontbrekende schakel zijn in het elftal van de kampioen van Spanje. Met zijn multi-inzetbaarheid en tactische flexibiliteit kan hij voor Xavi de remedie zijn tegen de voorspelbare rechterkant van zijn elftal. De geboren Rotterdammer heeft onder Arne Slot namelijk al bewezen dat je met hem vele kanten op kan.

LEES OOK:

Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.