Analyse: Wat is de beste bestemming voor Orkun Kökçü?

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 14:42

Orkun Kökçü is naar alle waarschijnlijkheid bezig aan zijn laatste wedstrijden bij Feyenoord. De Turkse middenvelder draaide al twee uitstekende seizoenen achter elkaar in Rotterdamse dienst en lijkt klaar voor de volgende stap. Volgens de betrouwbare website 1908.nl staan met name Engelse topclubs als Liverpool, Tottenham Hotspur, Arsenal en Manchester United. in de rij voor de Turkse spelmaker. In deze transferspecial bekijken we de opties van de Feyenoorder en waar hij het beste zou passen. Daarvoor kijken we naar speelstijl, trainer en zijn concurrenten.

Liverpool

De eerste topclub met interesse in Kökçü die we gaan behandelen is Liverpool. De ploeg van Jürgen Klopp begon dit seizoen alles behalve succesvol. Lang in het seizoen stond de ploeg niet waar het de vorige seizoenen gewend was te staan. Door een tactische omzetting van de Duitse coach is Liverpool de laatste maanden bezig aan een knappe opmars. (Lees hier een analyse van de omzetting van Klopp). 

Speelstijl

Sinds de omzetting van Klopp speelt Liverpool vanuit een 3-2-4-1 formatie in balbezit. Rechtsback Trent Alexander-Arnold komt op het middenveld naast Fabinho om als tweede controleur te fungeren. 

Tactische veldbezetting Liverpool (in balbezit)

Het voordeel aan deze formatie voor Kökçü is dat hij op meerdere posities ingezet kan worden. Bij Feyenoord is de Turkse middenvelder gewend om naast een defensievere controleur een vrije rol te hebben als controleur. Daarbij heeft Kökçü dus de vrijheid om zich te bemoeien met de aanval. De jonge Feyenoorder kan zowel op de positie van Curtis Jones als op de plek van Trent Alexander-Arnold (in balbezit). In eerste instantie lijkt de plek als een van de twee aanvallende middenvelders zijn positie om op te richten op Anfield. 

Qua speelstijl zelf ligt Liverpool niet heel ver weg van het Feyenoord van Arne Slot. Ook Liverpool staat voor fanatiek en hoog druk zetten op de helft van de tegenstander. Alleen Arsenal noteerde dit seizoen meer hoge veroveringen dan Liverpool (345) volgens de statistieken van Opta. De stap in speelstijl is dan ook niet extreem groot. Veel van de dingen die van hem gevraagd worden bij Feyenoord, zullen op Anfield niet veel anders zijn.

Concurrentie

Als we kijken naar de concurrentie van Kökçü zal hij het voornamelijk op moeten nemen tegen andere jonge spelers. Curtis Jones en Harvey Elliot lijken op het eerste oog zijn grootste directe concurrenten. Thiago en Henderson zouden potentiële concurrenten kunnen zijn, echter spelen deze twee veteranen niet voor dezelfde rol als de jonge middenvelder van Feyenoord. Klopp ziet in Thiago waarschijnlijk meer een verdedigende middenvelder. 

Conclusie

Liverpool lijkt - kijkende naar speelstijl en concurrentie - een ideale vervolgstap voor de middenvelder van Feyenoord. Kökçü is gewend in een intensieve speelstijl te spelen in een soortgelijke rol die ook bij Liverpool bestaat. Mocht hij in Noord-Engeland zijn handtekening zetten, kan hij de strijd aan met Curtis Jones. 

Tottenham Hotspur

Een van de meest onzekere topclubs in Engeland is Tottenham Hotspur. Het is nog altijd onduidelijk wie volgend seizoen de hoofdtrainer is bij The Spurs. Volgens transferexpert Fabrizio Romano is Arne Slot een van de drie opties die de club uit Londen heeft. Samen met Amorím (Sporting) en Luis Enrique geniet Slot de interesse van de Londense club. 1908.nl meldde vrijdagmiddag dat Orkun Kökçü (ook los van de komst van Slot) in de concrete belangstelling staat van the Spurs. 

Speelstijl

Vanwege het gebrek aan een trainer is het momenteel nog onmogelijk om het klimaat rondom Kökçü bij Spurs in te denken. Wel staan alle drie de opties bekend om aanvallend voetbal met veel balbezit. Onder Arne Slot weten we hoe de Turkse middenvelder gaat komen te spelen. Onder Luis Enrique is het moeilijker in te denken. De Spaanse manager speelde namelijk bij zijn vorige klussen met een ander type controleur als wat Kökçü is. Amorím staat bij Sporting bekend om zijn systeem met drie verdedigers. In die formatie hebben we de Feyenoorder nog niet gezien.

Concurrentie

Bij de club uit Londen zal Kökçü te maken krijgen met de op dit moment nog geblesseerde Rodrigo Bentancur. De Uruguayaan runt op dezelfde plek als de Feyenoorder het middenveld in een soortgelijke rol. Naast Bentancur speelt ook Oliver Skipp regelmatig op de positie naast Pierre-Emile Højbjerg. De Deense Højbjerg vertolkt vaak de defensievere rol van de twee controleurs.

Conclusie

Mocht Slot naar Tottenham Hotspur gaan, is de link met Kökçü snel gelegd. De succesvolle Feyenoord-trainer kent de kwaliteiten en persoonlijkheid van de Turkse middenvelder en zal hem dus met een plan halen. Toch lijkt op dit moment Tottenham Hotspur niet de ideale bestemming. De ploeg knokt voor Europees voetbal en heeft nog altijd geen hoofdcoach. Mocht er een trainer komen waar Kökçü niet bij in de mal past, kun je voor problemen komen te staan. Daarbij speelt een van de betere spelers van the Spurs op dezelfde positie als Kökçü. Kortom: gaat Slot? Kan het een interessante optie zijn, anders zullen andere clubs een beter verhaal kunnen houden voor de middenvelder.

Arsenal

Lang zag het er dit seizoen naar uit dat de ploeg van Mikel Arteta landskampioen ging worden. Inmiddels lijkt na een aantal keren puntverlies Manchester City er beter voor te staan. Toch kan Arsenal terugkijken op een uitstekend seizoen met een jonge selectie. Plek twee is al veilig en de Champions League is dus voor volgend seizoen een feit. 

Speelstijl

Arsenal start op papier vanuit een 4-2-3-1 formatie. In praktijk is de jonge ploeg van Arteta tactisch een stuk flexibeler. Uiteindelijk komt Arsenal namelijk - net als onder anderen Manchester City en Liverpool - uit in een 3-2-4-1 veldbezetting in balbezit.

Veldbezetting Arsenal (in balbezit)

Die verschuivingen vinden op een paar plekken plaats. Ben White start als rechtsback, maar blijft in de aanval achterin om als derde centrale verdediger omschakelmomenten van de tegenstander onschadelijk te maken. Oleksandr Zinchenko start als linksback maar komt in balbezit naar binnen om als tweede controleur naast Jorginho/Partey te fungeren. Als laatste schuift Granit Xhaka vanuit de controleurspositie door naar de '10' positie. 

Zónder de bal te hebben verschilt Arsenal niet veel van Feyenoord. Deze twee ploegen hebben gemeen dat ze op het gebied van druk zetten de beste van hun land zijn. Geen ploeg in de Premier League kwam tot het aantal hoge veroveringen van Arsenal (364). Qua speelstijl zal het voor Kökçü dan ook geen extreem lange wenperiode zijn. 

Concurrentie

De interesse van Arsenal in Orkun Kökçü is makkelijk te verklaren. Ten eerste heeft Arsenal een jonge selectie. Ten tweede, Granit Xhaka vertrekt na dit seizoen naar Bayer Leverkusen. Hiermee verliest Arsenal zijn opschuivende controleur. Dit is nu precies de plek waar Orkun Kökçü uitblinkt bij Feyenoord. De jonge Feyenoorder kan dan ook gelijk van grote waarde zijn en een eventuele vaste basisklant worden. 

Conclusie

Op voorhand lijkt dit een droomstap te zijn voor Orkun Kökçü. Hij komt terecht in een jonge selectie met veel talent en potentie. Dit jaar kwamen the Gunners al dichtbij een landskampioenschap, volgend seizoen kan er misschien wel een serieuze poging volgen. Ook speelt Arsenal volgend seizoen in de Champions League. Met Granit Xhaka is ook nog eens Kökçü's directe concurrent vertrokken. Arsenal lijkt dan vooralsnog een uitstekende vervolgstap te zijn voor de middenvelder van Feyenoord.

Manchester United

De club waar Erik ten Hag sinds vorige zomer onder contract staat als hoofdtrainer gaat dit seizoen hoogstwaarschijnlijk Champions League voetbal halen. De Nederlandse trainer maakte indruk als hoofdtrainer van Manchester United afgelopen seizoen en kan met een nieuwe transferzomer voor de boeg, versterkingen halen voor de nodige posities. Een van die versterkingen is misschien wel Orkun Kökçü.

Speelstijl

Waar Erik ten Hag bij Ajax geroemd werd om zijn aanvallende en attractieve voetbal, was hij dit seizoen meermaals door nood gedwongen om met een directe spelopvatting aan te treden. Met Marcus Rashford voorin heeft Manchester United tevens een van de snelste en meest dreigende aanvallers ter wereld tot zijn beschikking. Die directe spelopvatting zie je duidelijk terug in de statistieken. Geen ploeg in de Premier League kwam tot zoveel directe aanvallen als Man United (91). 

Als we naar de opstelling van The Red Devils kijken zien we wel de herkenbaarheid van ten Hag terug. In Nederland stond de oud trainer van Ajax al bekend om zijn 'dubbele zes'. Hier gebruikt ten Hag als stelregel dat er een defensievere controleur naast een creatievere controleur staat. Met Casemiro heeft ten Hag een van de beste defensief ingestelde controleurs ter wereld in zijn elftal. Daarnaast speelt vaak Christian Eriksen.

Opstelling Manchester United

Concurrentie

Als je naar de concurrentie op de positie van Kökçü kijkt zie je als eerst Christian Eriksen staan. De Deense middenvelder is echter wel op leeftijd aan het raken. Ook Fred en Marcel Sabitzer spelen af en toe op de positie naast Casemiro. Fred wordt meestal voor de topwedstrijden gebruikt als mannetjesputter om het defensieve blok te versterken. Sabitzer is gehuurd en loopt aanstaande zomer uit zijn huurcontract. Net als bij Arsenal liggen er bij Manchester United dus ook genoeg kansen op speeltijd. Daarnaast kent ten Hag de kwaliteiten van Kökçü vanuit de Eredivisie. 

Conclusie

Bij dit Manchester United is er genoeg perspectief op speeltijd. De verouderde Christian Eriksen is de enige speler in de selectie die een soortgelijk profiel heeft als de Turkse creatieveling van Feyenoord. Daarnaast komt hij bij een trainer terecht die zijn kwaliteiten kent en een plek in zijn elftal heeft voor een type als Kökçü. 

Lees ook:

Kampioensspecial: Zo werd Feyenoord kampioen van Nederland

Zo speelt het Feyenoord van Arne Slot

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.