Zó speelt AZ-opponent Lazio

Gepubliceerd op 7 maart 2023 om 15:39

AZ treft vanavond Lazio in de UEFA Conference League. De ploeg van Sarri is na een derde plek in een poule met onder anderen Feyenoord in de UEFA Europa League naar de Conference League gestroomd. Maar hoe spelen de Italianen? Tactische analyse van de speelstijl van Lazio.

Structureel overpresteren

Aanvallend

De ploeg van Maurizio Sarri staat momenteel derde in de Serie A onder Inter en Napoli. Die hoge plek op de ranglijst hebben de Italianen alleen wel te danken aan behoorlijk presteren boven de verwachte prestaties op basis van het spel. Zo hebben de mannen van Sarri volgens de statistieken van Opta ongeveer 25 expected goals uit open spel gecreëerd. Lazio maakte uit die 25 expected goals uit open spel wel 32 goals. De Romeinen scoorden dus 7 goals meer uit open spel dan op basis van de kwaliteit van de kansen normaal zou zijn geweest. 

Verdedigend

Niet alleen in aanvallend opzicht presteert de ploeg boven verwachting. Ook in verdedigend opzicht zijn de prestaties beter dan op basis van de statistieken verwacht wordt. Lazio kreeg meer dan 20 expected goals uit open spel tegen en kreeg slechts 12 daadwerkelijke doelpunten tegen uit open spel. Opvallend feit dus dat de ploeg van Sarri zowel aanvallend als verdedigend beter presteert dan de statistieken ons vertellen. De geschiedenis leert ons wel dat de statistische prestatie en daadwerkelijke prestatie vaak wel naar elkaar toegroeien gedurende het seizoen. Volgens statistiekenbureau FiveThirtyEight eindigt Lazio zelfs nog 5e in de competitie op basis van de statistische voorspellingen. Voor AZ kan dit goede hoop geven richting het duel.

Speelstijl Lazio

In balbezit

Lazio valt niet los te zien van de bezeten manager Maurizio Sarri. De Italiaan is het opnieuw gelukt om een ploeg naar zijn hand te zetten. En die ploegen staan bekend om één belangrijk ding: passen. Alleen Napoli heeft volgens de statistieken van Opta in de Serie A meer passes per sequence dan Lazio (4). (Een sequence wordt uitgelegd als een periode waarin een ploeg aan de bal komt tot het moment dat ze hem kwijt zijn). Lazio is een ploeg die geduldig is in balbezit. Er zijn namelijk maar drie ploegen in de competitie die gemiddeld langer de bal hebben dan Lazio (10 seconden). Ook heeft alleen Napoli meer aanvallen geplaatst door zelf op te bouwen dan Lazio (64). 

Zonder balbezit

Zonder balbezit is Lazio eveneens geduldig. Fanatiek druk zetten is dit seizoen dan ook niet aan Lazio besteed. De Romeinen laten gemiddeld veel passes van de tegenstander toe voor ze een defensieve actie ondernemen in de Serie A (14,4). Slechts twee ploegen laten nog meer passes toe. Toch is de ploeg niet compleet ongevaarlijk uit druk zetten. Áls de ploeg van Sarri druk zet is het ook vaak goed en effectief. Ondanks het relatief lage aantal hoge veroveringen (194), zijn daar wel 40 schoten uit voortgekomen (slechts drie ploegen in de competitie schoten vaker uit een hoge verovering) en 4 goals uit gemaakt (alleen Napoli en AC Milan scoorden vaker uit een hoge verovering). Veel druk zetten doet de ploeg van Sarri niet, maar als het druk zet, is het buitengewoon effectief.

Conclusie

Het lastige van dit Lazio is de onvoorspelbaarheid in de ploeg. Dan gaat het niet over de manier van druk zetten, passen of spelen, maar meer over de elf namen die Sarri op het veld gaat zetten. Voor AZ is het qua opstelling dan voorlopig nog tasten in het duister als het gaat om het maken van een ideaal speelplan tot op de details. De ploeg van Sarri komt Europees namelijk niet vaak met de sterkste elf voor de dag. Doet Sarri dit wel, dan krijgt AZ een zeer lastige avond en zal het op en top voorbereid moeten zijn. Feit is wel dat Feyenoord eerder dit seizoen al heeft laten zien dat Lazio weldegelijk te kloppen valt als het wedstrijdplan is afgestemd op de kwaliteiten van Lazio. Het belangrijkste voor Pascal Jansen zal dan ook zijn om zonder balbezit een goed plan te hebben om de passende kwaliteiten van dit Lazio eruit te halen. Als dat lukt, kan AZ eventueel ook resultaat halen tegen de nummer drie van de Serie A.

In de warme Italiaanse zon een niet te vergeten voetbalreis maken? Voetbalreizenxl.nl verzorgt jouw ideale voetbalreis!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

VoetbalreizenXL - De specialist in voetbalreizen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.