Tactische Analyse WK-finale: Door deze omzetting wekte Deschamps en Mbappé Frankrijk weer tot leven

Gepubliceerd op 19 december 2022 om 15:36

Argentinië is de winnaar van het WK 2022. Na een enorm spektakelstuk werd er na penalty's gewonnen van Frankrijk. Tactische analyse van de 3-3 waar Argentinië domineerde tot een omzetting van de Fransen. 

Voor de wedstrijd, viel er voor iedere mogelijke uitkomst wel een prachtig verhaal te verzinnen. De tweede WK-titel voor Kylian Mbappé op 23-jarige leeftijd of dé kroon op Messi's carrière. De wedstrijd was nog niet lang bezig toen duidelijk werd dat Argentinië het beste strijdplan had. Sterspeler Kylian Mbappé werd door vier Argentijnen geïsoleerd zodat Frankrijk voorin niks klaar kon spelen en Aurélien Tchouaméni werd continu gevolgd zodat de opbouw geen vorm kon krijgen. In plaats van Tchouaméni, kreeg Theo Hernández de bal in de opbouw van de Argentijnen. Dit bleek wederom een gouden zet van Scaloni. De passlijn naar Hernández stond open, zodat de Fransen hem inspeelde. Op het moment dat Hernández aan de bal kwam, zette Rodrigo de Paul druk op hem. Meerdere keren werd balbezit gewonnen door balverlies van Hernández. 

 

Isolatie van Mbappé en opbouw via Hernández

Ook de keuze voor Angel di María bleek een goede van Scaloni. Jules Koundé is geen back die veel mee opkomt, waardoor Di María niet de hele wedstrijd met zijn back mee hoefde te lopen. Wanneer hij op rechtsbuiten was opgesteld had hij de hele wedstrijd met Hernández mee gemoeten, waardoor zijn aanvallende kracht voor een groot deel was verdwenen. Dit was waarschijnlijk de reden voor het opstellen van Di María op links. Dit pakte geweldig uit voor Argentinië. Bij de 1-0 versiert hij de penalty en de 2-0 maakt de buitenspeler zelf. 

Al na 41 minuten grijpt Deschamps in. Hij haalt Ousmane Dembélé en Olivier Giroud eraf en brengt Marcus Thuram en Randal Kolo Muani. Door deze omzetting komt Kylian Mbappé in de spits te spelen en komt Thuram aan de linkerkant om de islotatie van Mbappé op te heffen. Veel effect heeft deze omzetting nog niet bij de Fransen, buiten dat het defensief sterker staat. Dit resulteert dan ook in de situatie dat Frankrijk in de eerste helft geen enkel schot heeft.

De wereld veranderde ineens volledig toen Eduardo Camavinga en Kingsley Coman binnen de lijnen kwamen. Normaal gesproken is Camavinga een middenvelder, dit keer linksback. Ineens stond er op linksback een speler met wél de kwaliteiten om vanuit daar de opbouw vorm te geven. Hier krijgt Argentinië dan ook de nodige moeite mee. Met Kingsley Coman erbij aan de buitenkant komen Kolo Muani en Mbappé met zijn tweeën tegenover de twee trage verdedigers van Argentinië te spelen. Hier begon de ellende voor de Argentijnen. De 1-0 viel dankzij een penalty die werd verdiend door een diepte loopactie van Kolo Muani die te snel was voor zijn directe tegenstander. De 2-0 valt dankzij een één-twee in een twee tegen twee situatie. Hierdoor komt Frankrijk razendsnel terug in de wedstrijd en gaan de twee ploegen naar verlenging.  

Frankrijk vanaf de 71e minuut

Dit probleem wordt vervolgens gecounterd door Scaloni door Montiel in te brengen. Hij dient daarna als derde centrale verdediger om de andere twee niet meer één op één met de twee snelle aanvallers van Frankrijk te laten. Dit haalt de angel vervolgens weer uit de aanval van Frankrijk. 

Uiteraard stonden Messi en Mbappé deze wedstrijd in de spotlights. Daarmee wordt alleen een speler vergeten, Enzo Fernández. Fernández bleek dé spin in het web van Argentinië te zijn. Hij heeft veruit de meeste passes verstuurd van alle Argentijnen, de meeste line breaks geprobeerd, ook zette hij het vaakst druk van alle Argentijnen en liep hij de meeste meters blijkt uit de statistieken van de FIFA. Ik denk dat we dus met recht kunnen zeggen dat hij terecht talent van het toernooi is geworden.

Na goals in de verlenging van: wederom Kylian Mbappé en Lionel Messi, was het slotakkoord voor de Argentijnen. In de penaltyserie bewees Martínez opnieuw een ware penaltykiller te zijn en bracht hiermee de wereldbeker voor het eerst in de handen van de grote capitán: Lionel Messi.

Stan Spoel

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.