Waarom Mohammed Kudus altijd moet spelen bij Ajax

Gepubliceerd op 10 februari 2023 om 13:55

Mohammed Kudus is een van de spelers die onder John Heitinga een vaste basisplaats heeft gekregen. De Ghanees maakt ook indruk bij het vernieuwde Ajax. Ook de overwinning op FC Twente liet opnieuw zien waarom Kudus altijd moet spelen bij Ajax. Maar er zijn nog meer redenen.

Doelpunten

Mohammed Kudus scoort hoge ogen in het doelpuntenklassement. De Ghanees heeft er ondanks zijn geringe aantal basisplaatsen al zeven gemaakt in de competitie en dat hadden er nog een hoop meer kunnen zijn. Als we kijken naar de statistieken van Opta zien we dat de Ghanees zelfs per 90 minuten de meeste expected goals van de hele eredivisie bij elkaar heeft. Hij staat met een gemiddelde van 0,76xG per 90 min. boven teamgenoot Brian Brobbey met 0,71xG per 90 minuten. Daarbij heeft hij per 90 minuten ook de meeste schoten van alle Ajax-spelers (3,50) en heeft hij na Brobbey ook het hoogste doelpuntengemiddelde per 90 minuten (0,74). 

Contributies

Naast doelpunten is Kudus ook goed voor veel aanvallende contributies (aantal schoten + aantal gecreëerde kansen). Alleen Steven Berghuis en Steven Bergwijn kwamen tot meer aanvallende contributies dan Kudus. 

Dribbelen

Met het vertrek van Antony naar Manchester United verloor Ajax een kwaliteit die verder niet veel in het team zat: dribbelen. Dit brak Ajax vak op in wedstrijden waar tegenstander zich groepeerde rondom de zestien. Er was geen speler met een individuele bevlieging om een wedstrijd open te breken. Mohammed Kudus bezit deze kwaliteit nu het beste bij Ajax. Volgens de statistieken van WhoScored gaat Kudus ongeveer 5,7 dribbels per 90 minuten aan. Niet alleen dribbelt hij veel, hij doet dat ook nog behoorlijk succesvol. Zo noteert hij gemiddeld 3,7 succesvolle dribbels en slechts 2 onsuccesvolle dribbels. Dat is een opvallend hoog succespercentage. 

Conclusie

Mohammed Kudus is een speler waar Ajax er weinig van heeft. Een speler met dribbelkwaliteiten en scorend vermogen bleek een schakel die ontbrak in het spel van Ajax. Met Kudus is dat probleem door Heitinga vrij simpel opgelost. Ook zijn goal gisteren tegen FC Twente bewees het gelijk van John Heitinga door een slimme positiewissel met Steven Berghuis. Ajax wordt met de Ghanees minder voorspelbaar, dat is iets wat zeker welkom is met het behoudendere spel van de nieuwe Ajax-trainer.

Voor al je voetbalspullen kom je naar Voetbalhuis Bestel nu met 15% korting op alle voetbalartikelen bij Voetbalhuis.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.