Hoe goed is Feyenoord-talent Orkun Kökçü precies?

Gepubliceerd op 8 februari 2023 om 14:26

Orkun Kökçü staat al jaren te boek als een van de grootste talenten uit de Feyenoord-jeugd. Inmiddels ook al jaren geleden speelde de Turkse middenvelder zichzelf al in de basis van Feyenoord 1. Toch zijn er nog steeds criticasters rondom Kökçü. Maar is dat terecht? 

Transformatie

Om uit te zoeken hoe goed een speler nu echt is, is het noodzakelijk om te kijken naar het type speler. Vroeger stond Kökçü te boek als een nummer '10'. In zijn eerste jaren bij Feyenoord onder Giovanni van Bronckhorst, Jaap Stam en Dick Advocaat werd Kökçü ook nog als nummer '10' gebruikt. Toen in de zomer van 2021 Arne Slot aan zijn trainersperiode bij Feyenoord begon, was zijn eerste zet om de jonge middenvelder een linie terug te halen. Vanaf dat moment is Kökçü meer een creatieve controleur geworden. Een rol die hem perfect lijkt te passen. In beide jaren is de Turkse middenvelder een onbetwiste basisklant in het Rotterdamse elftal van Slot. Tijd om hem eens goed onder de loep te nemen.

Passing

Om te beginnen nemen we zijn passing eens onder de loep. Volgens de statistieken van WhoScored geeft het Turkse talent ongeveer 76 passes per 90 minuten. Dat is het hoogste gemiddelde van de hele Feyenoord-selectie. Kökçü is dus een speler die veel wordt betrokken in het spel van de Rotterdammers. Maar niet alleen geeft hij veel passes, ze zijn ook vaak belangrijk. Alleen Oussama Idrissi (3,4) geeft in de Feyenoord-selectie meer key passes per 90 minuten dan Kökçü (2,8). De middenvelder dus betrokken bij veel van Feyenoords balbezit, maar creëert ook veel met zijn passes. 

Aanvallende contributie

Ook aanvallend draagt Kökçü zijn steentje bij in het Rotterdamse spel. De Turkse middenvelder is - buiten het verzorgen van de opbouw - ook heel belangrijk in het aanvallende spel van Feyenoord. Zo is hij volgens de statistieken van Opta de speler bij Feyenoord die de meeste kansen creëert (2,08 per 90 minuten). Daarmee is hij na Dušan Tadić en Steven Berghuis ook de beste van de eredivisie. Feit is wel, dat de twee spelers voor hem vaak ook nog hoger op het veld staan. Daarnaast is hij na Danilo de speler bij Feyenoord met de meeste attacking contribution (non-penalty schoten + kansen gecreëerd uit open spel). Zijn gemiddelde op die statistiek ligt op 5,26 per 90 min. Ook is hij na Dilrosun de speler die de meeste expected assists (0,21) heeft bij Feyenoord per 90 min. Deze statistieken zijn uitzonderlijk. Het talent van Feyenoord is dus als controleur ook bij een enorm deel van het aanvallende spel betrokken. 

Officiële voetbalreizen van Europese topclubs VoetbalreizenXL is leverancier van een ruim aanbod officiële voetbalreizen van Europese topclubs.

Effectieve carries

Een ander aspect waar Kökçü in uitblinkt zijn zogenoemde 'carries'. Een carry kan simpelweg uit worden gelegd als dat een speler minimaal vijf meter met de bal aan zijn voet beweegt. De carries van Kökçü lijken bijzonder effectief te zijn. In de statistieken van Opta zien we dat hij de speler is met de meeste carries per 90 minuten (20) bij Feyenoord. Met die carries heeft de Turkse middenvelder al 12 key passes geproduceerd (samen met Javairô Dilrosun de meeste van de selectie) en 20 kansen gecreëerd (na Dilrosun de meeste van de selectie). 

Verbeterpunt

De verbeteringen voor de jonge middenvelder verschuilen zich nog in het lijden van balverlies, met name in de topwedstrijden. De volgende stap voor Kökçü moet zijn om nóg vaster aan de bal te worden onder veel tegenstand en druk van de tegenstander. In de wedstrijden tegen PSV, FC Twente en Ajax kwam de middenvelder niet boven de 80% uit. Voor een stap naar de absolute top, zal hij dit aspect nog sterker moeten ontwikkelen. 

Conclusie

Orkun Kökçü behoort tot de allerbeste spelers van de competitie. Zijn cijfers en statistieken spreken voor zich. Hij is onmisbaar voor de ploeg van Arne Slot met zowel zijn aanvallende contributies als zijn opbouwende kwaliteiten. Je hebt met de Turkse middenvelder een allround-middenvelder met een effectief afstandsschot, het vermogen om kansen te creëren, de eerste man in de opbouw te zijn én je hebt een speler met een enorme longinhoud die vrijwel iedere wedstrijd 90 minuten op het veld staat bij de Rotterdammers. Al deze ingrediënten samen geven een extreem complete speler die misschien wel uitgeleerd is in de Eredivisie. Als het Kökçü lukt om ook zijn geringe verbeterpunten ook nog te verbeteren, wijst alles erop dat hij klaar is voor een topcompetitie. Bij een eventuele stap van Kökçü is het ook niet ondenkbaar dat het recordbedrag van Luis Sinisterra uit de boeken geveegd gaat worden.

De nieuwste voetbalschoenen als eerste online Nu ook nog met 15% korting op alle voetbalschoenen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.