Data Analyse: Feyenoord stevent af op doelpuntenrecord

Gepubliceerd op 18 oktober 2023 om 15:05

Na acht speelrondes Eredivisie en twee speelrondes Champions League is vrijwel iedere Feyenoord-supporter lyrisch over het huidige elftal. Er worden al weken makkelijke overwinningen geboekt en grootmacht Atlético Madrid werd op eigen veld overrompeld door Feyenoord. Nu rest nog de vraag: Hoe goed is dit Feyenoord precies? Aan de hand van data wordt Feyenoord langs de meetlat gelegd.

EXPECTED GOALS

Een statistiek die de aanvallende kracht van een elftal goed kan meten: expected goals. Deze statistiek vertelt hoeveel doelpunten een elftal had mogen verwachten op basis van de kwaliteit van een kans.

Feyenoord scoort dit seizoen makkelijk. De Rotterdammers staan na acht speelrondes al op 28 doelpunten voor. De onderliggende cijfers vertellen ons dat het elftal van Slot een klein beetje overperformed, maar ook de verwachte doelpunten liggen erg hoog. De Rotterdammers noteren tot nu toe 23,9 expected goals. Omdat ook de verwachte doelpunten hoog liggen, is het aannemelijk dat Feyenoord ook deze trend van veel doelpunten door kan trekken. 

Op dit moment staat Feyenoord dus ongeveer op een gemiddelde van 3 expected goals per wedstrijd. Dat betekent dat in deze lijn, Feyenoord uitkomt op ongeveer 102 doelpunten aan het einde van het seizoen, op basis van de trend die zich in de eerste acht speelrondes heeft voorgedaan. 

Toch kun je nog niet volledig afgaan op die eerste acht wedstrijden. In de eerste twee wedstrijden was de selectie nog niet compleet en speelde Feyenoord nog in een andere samenstelling dan nu het geval is. Afgaand op het moment dat Slot de vaste basis heeft gevonden, staat zijn elftal zelfs op een gemiddelde van bijna 3,5 expected goals per wedstrijd. In dit geval komt Feyenoord uit op bijna 117(!) doelpunten na 34 speelrondes. Dat zou een absoluut unicum voor de Rotterdammers zijn. Feyenoord wist slechts een keer in de historie van de club 100 doelpunten te maken. Op basis van het daadwerkelijke doelpuntengemiddelde dat het huidige elftal nu noteert, komt Feyenoord zelfs op 119 doelpunten uit. Het huidige all-time doelpuntenrecord staat op dit moment op naam van Ajax (122). 

Statistiek Gemiddelde Feyenoord per wedstrijd Doorgetrokken gemiddelde tot einde van het seizoen
Expected Goals 3 102
Daadwerkelijke goals 3,5 119

Ook kijkend naar de afgelopen jaren is de huidige prestatie van Feyenoord knap. In de afgelopen seizoenen is geen ploeg aan het einde van het seizoen op het gemiddelde gekomen dat de Rotterdammers momenteel halen.

Seizoen Club met hoogste expected goals waarde Expected goals per wedstrijd
2020/21 Ajax 2,94
2021/22 Ajax 2,83
2022/23 PSV 2,44

Op dit moment zit Feyenoord dus hoger dan het hoogste gemiddelde van de afgelopen jaren. Ook PSV zit daar dit jaar vooralsnog boven. Het hoogste gemiddelde van Feyenoord zelf in de laatste jaren was in 2021/22. Toen haalden de Rotterdammers een gemiddelde van 2,18 expected goals per wedstrijd. 

EXPECTED GOALS TEGEN

Offensief noteert Feyenoord dus uitstekende cijfers, maar hoe zit dat defensief?

Uit open spel hebben alleen FC Twente (3,45) en AZ (4,34) expected goals tegen dan Feyenoord (5,09). Omgerekend is dat (afgerond) een gemiddelde van 0,64 expected goals tegen per wedstrijd. Wanneer we dít gemiddelde doortrekken, komt Feyenoord (afgerond) uit op 22 tegendoelpunten aan het einde van het seizoen. Niet alleen de aanvallende cijfers zijn dus dik in orde, ook de defensieve cijfers liegen er niet om. Met spelhervattingen erbij, staat Feyenoord momenteel op 6,3 expected goals tegen. Dat levert een wedstrijdgemiddelde op van 0,79 verwachte doelpunten. Aan het einde van het seizoen betekent dat ongeveer 27 tegendoelpunten. 

In de afgelopen jaren haalde Feyenoord nog nooit dit gemiddelde. Vorig seizoen was de beste defensieve prestatie van Feyenoord met 30,8 expected goals tegen. Dit jaar staat de verwachting dus op 27. 

Seizoen Wedstrijdgemiddelde expected goals tegen Einde van het seizoen
2022/23 0,91 30,8
2023/24 0,79 26,9

In de afgelopen jaren is het laagste aantal xG dat is weggegeven door een ploeg 29,3. Ajax gaf in 2021/22 slechts iets meer dan 29 verwachte doelpunten weg. Met het huidige gemiddelde blijft Feyenoord dus ook daaronder zitten met 27 verwachte tegengoals.

DRUK ZETTEN

Een onderdeel in het voetbal waar elftallen van Arne Slot vaak in uitblinken: druk zetten. In de eerste twee seizoenen van Slot bij Feyenoord, was zijn elftal ook de koning van het druk zetten. In zijn eerste jaar bij Feyenoord lukte het Ajax om nog nét iets vaker de bal te winnen in de buurt van het vijandelijke doel, maar in het kampioensjaar stond Slot met zijn elftal op eenzame hoogte. 

Dit is tot nu toe de enige statistiek waarop Feyenoord dit jaar minder scoort dan in de eerste twee jaar onder Slot. 

Seizoen Gemiddelde aantal balveroveringen bij het vijandelijke doel per 90 min.
2021/22 7,3
2022/23 7,8
2023/24 6,5

Waar Feyenoord dus minder kansen weggeeft dan in eerdere seizoenen en meer kansen creëert dan in eerdere seizoenen, is het druk zetten minder goed. 

De conclusie hiervan: Slot heeft kwaliteiten in druk zetten ingeleverd voor kwaliteiten in balbezit. Het mooiste voorbeeld is de '10-positie'. In de eerste twee jaar van Slot bij Feyenoord stonden daar met Til (2021/22) en SzymaƄski (2022/23) spelers die uitblonken in fanatiek pressen en veel lopen. Dit jaar staat met Calvin Stengs een speler op '10' met meer creativiteit. Die kentering is dus terug te zien in de cijfers van Feyenoord. 

CONCLUSIE

Zowel offensief als defensief is Feyenoord bezig om een uitzonderlijk seizoen neer te zetten. De Rotterdammers zijn offensief sterker dan ooit en liggen op koers om het eigen (en wellicht het totale) doelpuntenrecord te breken. Defensief geeft Feyenoord momenteel ook minder weg dan ze in de afgelopen jaren hebben gedaan. Alleen op het gebied van druk zetten heeft het huidige Rotterdamse elftal ingeboet ten opzichte van de afgelopen twee seizoenen. Het nadeel voor Feyenoord, PSV is op dit moment aan een ongeveer even uitzonderlijk seizoen bezig. De onderlinge wedstrijden kunnen dus weleens belangrijker dan ooit worden. 

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.