In het hoofd van Slot: Dit is zijn plan voor het nieuwe seizoen

Gepubliceerd op 10 juli 2023 om 19:30
Opstelling Feyenoord 2023/24

Feyenoord heeft Arne Slot weten te behouden voor het aankomende seizoen. Nu de transferperiode een tijdje onderweg is en er zowel inkomende als uitgaande transfers hebben plaatsgevonden, wordt steeds duidelijker wat Arne Slot met Feyenoord wil voor het nieuwe seizoen.

Nieuwe compositie

De absolute sterspeler van het seizoen 2022/23 was Orkun Kökçü. De creatieve Turkse middenvelder vertrok na een goed seizoen naar Portugees kampioen SL Benfica. Het vertrek van de sterspeler zal logischerwijs ook invloed hebben op de compositie van het elftal. 

Het is geen geheim meer dat Arne Slot fan is van de 4-3-3 met de punt naar achteren op het middenveld. In de WK-break was de hoofdtrainer van de Rotterdammers al aan het experimenteren met een middenveld die bestond uit Kökçü als controleur achter Quinten Timber en Sebastian SzymaƄski. 'De bedoeling was in de opbouw met twee diepe halven te gaan spelen, Timber rechts en Sebastian Szymanski links en Orkun met de punt naar achteren', zei Slot na het kampioenschap tegen Voetbal InternationalIn de veldbezetting zou het vervolgens de bedoeling zijn dat Hartman en Geertruida als backs aan de binnenkant de creatieveling zouden ondersteunen. Feyenoord zou dan uitkomen in een soort 2-3-4-1 veldbezetting. 

Nu Kökçü is vertrokken leek het gemakkelijk voor Slot om in zijn nieuwe opstelling te veranderen naar een punt naar achteren op het middenveld. Ramiz Zerrouki en Thomas van den Belt worden aangetrokken als nieuwe middenvelders. Toch lijkt de trainer op dit moment nog steeds naar de vertrouwde 4-3-3 met de punt naar voren te neigen. In de persconferentie sprak Slot namelijk over zijn 'twee controleursposities'. 

Hoe dat precies ingevuld gaat worden, is nog onduidelijk. Een middenveld met als controleurs Zerrouki en Wieffer lijkt niet de ideale optie omdat de twee niet complementair zijn en dezelfde kwaliteiten bezitten. Thomas van den Belt is een middenvelder die wel als tweede controleur kan functioneren, maar is hij al klaar voor de basis? Gaat Slot Wieffer op de bank zetten?

Daarnaast zijn er nog een aantal interessante opties waar naar gekeken kan worden. In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen 2022/23 tegen Vitesse experimenteerde de hoofdtrainer namelijk met Lutsharel Geertruida als inschuivende centrale verdediger. In Nederland tegenwoordig ook bekend als de 'John Stones-rol'. Nu Geertruida hoogstwaarschijnlijk een overstap naar RB Leipzig gaat maken, moet daar een andere optie voor worden gevonden (als Slot op diezelfde manier wil blijven spelen). Vanwege die reden is het aantrekken van Thomas Beelen ineens zeer goed te begrijpen. De getransfereerde verdediger was namelijk tot afgelopen jaar nog middenvelder bij PEC Zwolle. De rol als inschuivende verdediger zou wel eens op het lijf van de jonge verdediger geschreven kunnen zijn. Daarnaast brengt de kersverse aanwinst nog een welkome bonus. De ex-verdediger van PEC Zwolle speelde onder Dick Schreuder namelijk als middelste centrale verdediger in een driemansdefensie. Wanneer Feyenoord aanvalt, komen de Rotterdammers met een inverted wingback of inschuivende centrale verdediger uit in een veldbezetting met drie achterin. 

Toch vergt de inschuivende centrale verdediger meer aanpassing. Zo wordt er in de meeste elftallen van de andere verdedigers verwacht dat ze achterin blijven. Dat is ook exact de reden waarom Pep Guardiola de laatste maanden begon met vier centrale verdedigers achterin. Dit zal bij Feyenoord niet anders worden. Het effect van die omzetting is echter niet alleen te voelen in de verdediging.

Overige aanwinsten

Opstellingen zijn eigenlijk zinloos geworden in het voetbal. Het is slechts om te zien wie er starten, maar voor de daadwerkelijke positie moet je een opstelling eigenlijk opdelen in twee stukken: 'Balbezit' en 'balbezit tegenstander'. Bij balbezit willen de meeste teams in het moderne voetbal uitkomen in een 3-2-4-1 formatie. Zie hieronder een voorbeeld van hoe Arsenal dat doet:

Opstelling Arsenal

Verschuivingen in veldbezetting Arsenal

Er is uiteraard wel een verschil of je vanuit een 4-3-3 punt naar voren of naar achteren in deze bezetting komt. 

Bij het doorschuiven van de centrale verdediger wordt er van de andere verdedigers dus geacht dat zij centrale verdedigers worden. Daar moeten wel de juiste spelers voor zijn. Daarbij heeft het veel invloed op de rest van het elftal. Van de buitenspelers wordt bijvoorbeeld gevraagd om het veld breed te houden omdat de back achter hen achter blijft. Wanneer Slot op deze manier zou willen spelen, moet er een buitenspeler worden aangetrokken die graag het veld breed houdt. Waar heeft Feyenoord momenteel interesse in? Luka Ivanušec. Een buitenspeler die graag aan de binnenkant speelt en een back achter zich heeft die het veld breed houdt en ruimte trekt voor zijn acties. Mocht Feyenoord hem inderdaad weten aan te trekken, kan het idee met de inschuivende centrale verdediger de prullenbak in.

Een andere manier om in de gewilde veldbezetting te komen is om de back het middenveld te laten versterken. Dit deed Slot afgelopen seizoen al met Lutsharel Geertruida. Bij een vertrek van hem, moet Feyenoord op zoek naar een nieuwe inverted wingback, die zit namelijk nog niet in de huidige selectie.

Druk zetten

Daarnaast is er nog iets wat het spelen met de punt naar achteren bemoeilijkt: druk zetten. Afgelopen seizoen, maar ook een seizoen eerder zette Feyenoord druk met de nummer 10 naast de spits. Dan ontstond er een 4-4-2 waaruit druk werd gezet. Met de punt naar achteren is dit alleen onmogelijk. Teams die met twee diepe halven spelen, zetten vaak druk met de buitenspelers. Echter is dit volgens Slot niet besteedt aan Santiago Giménez. De Mexicaanse spits is volgens de succesvolle trainer niet gemaakt om vanuit die manier druk te zetten en vindt hij het lekkerder met een nummer 10. Dit zal betekenen dat Feyenoord toch gaat zoeken naar een diepe nummer 10 op het middenveld. Dit zou Quinten Timber eventueel ook in kunnen vullen, al zou hij ook als tweede controleur kunnen spelen. 

Mogelijke velbezetting Feyenoord 2023/24

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.