Analyse: Deze kwaliteiten maken Santiago Giménez een topspits

Gepubliceerd op 26 september 2023 om 16:41

Santiago Giménez is los sinds 2023 is gestart. De Mexicaan staat op angstaanjagend hoge cijfers als het gaat om zijn rendement in dit kalenderjaar. Tijd voor een analyse van de spits van Feyenoord, wat maakt hem nu zo goed?

 

STAN SPOEL

 

Hij kwam vorige zomer over van het Mexicaanse Cruz Azul en belandde bij het Feyenoord van Arne Slot. Met Danilo hadden de Rotterdammers al een spits binnengehaald die goed aan het seizoen begon. De Braziliaan kwam makkelijk aan zijn doelpunten en viel vooral op door zijn arbeid in defensief opzicht. Danilo was de absolute koning van Slot zijn stokpaardje: druk zetten. Zijn cijfers zonder bal waren zelfs zo extreem dat geen speler in de Eredivisie ook maar in de buurt kwam van het aantal hoge veroveringen die Danilo voor zijn rekening nam. 

Vooral in het begin van vorig seizoen was dat een welkome kwaliteit. Door de vele wisselingen binnen het elftal en de vele vertrokken spelers moest Slot opnieuw aan een elftal gaan bouwen. Door al die onwennigheid was Feyenoord in de eerste maanden erg afhankelijk van het druk zetten. Het voetbal van achteruit was nog niet goed genoeg om tegenstanders uit elkaar te voetballen, dus viel Slot terug op een uitspraak die hij eerder in zijn tijd bij SC Cambuur deed: 'Als de verdediging van onze tegenstander de bal heeft op eigen helft, is dat voor ons vaak kansrijker dan wanneer wij de bal in de defensie hebben op ónze helft', luidde Slot. Als het voetbal van achteruit dus nog niet goed genoeg is, moet je maar zorgen dat je de tegenstander zo goed afjaagt dat je fouten afdwingt en daaruit kan scoren, is wat Slot eigenlijk hiermee bedoeld. 

Deze uitspraak gold ook voor Feyenoord in het begin van 2022/23. De Rotterdammers voetbalde nog niet goed genoeg, dus moest er maar afgejaagd worden. Dat is ook exact de reden dat Slot destijds voor Danilo koos boven Giménez. Naarmate de tweede seizoenshelft vorderde, begonnen de Rotterdammers beter te voetballen, kon Giménez het langer volhouden en werd de Mexicaan slimmer in het druk zetten. Zodoende dwong hij zijn plek in de basis af. Want de klassieke spitsenkwaliteiten, die heeft Giménez wel.

De kwaliteit waar Giménez de absolute koning in is: loopacties. De Mexicaan is buitengewoon slim en sluw in zijn loopacties in de zestien. Wat daarbij opvalt is dat de spits ontzettend goed gebruik maakt van de dode hoek van zijn tegenstanders. Keer op keer weet de Mexicaanse spits uit de rug van zijn tegenstander vrij te komen door gebruik te maken van de dode hoek van zijn directe opponent. Let op onderstaande loopacties tegen Almere City FC.

Feyenoord komt door over de linkerkant met een demarrage van Quinten Timber. Omdat hij op de linkerkant doorkomt, loopt Giménez juist aan de rechterkant van zijn directe tegenstander. Dit doet hij expres omdat de centrale verdediger nu een keuze moet maken: let ik op de bal? Of op mijn directe tegenstander? De centrale verdediger van Almere City kiest voor het eerste. Ondertussen wacht Giménez bewust tot Timber in de juiste positie staat om hem weg te steken. Daarna vertrekt de Mexicaan pijlsnel uit de dode hoek van zijn tegenstander die op de bal let en kan hij binnenschieten. 

De spits van Feyenoord beschikt met dit trucje een wapen waarmee hij keer op keer zijn directe tegenstanders verrast. Dit is namelijk niet het enige voorbeeld die te vinden is wanneer je de doelpunten van Giménez terugkijkt. Tegen FC Utrecht scoort de Mexicaanse spits volgens hetzelfde principe. Hier houdt de verdediger van FC Utrecht wederom de ogen op de bal terwijl Giménez in zijn rug wegloopt. Hierna kopt de spits subtiel binnen. 

Een ander groot bijkomend voordeel van deze loopacties, is dat de spits hiermee zijn directe tegenstander bezighoudt. Omdat de Mexicaan vaak van de bal af beweegt in dit soort situaties, trekt hij ook een verdediger van de tegenstander mee van de bal af. Dat zorgt ervoor dat zijn ploeggenoten ook meer ruimte krijgen. Zijn loopacties zijn dus goed voor zijn eigen doelpuntenmoyenne, maar ook zijn ze meer dan nuttig voor de rest van zijn ploeg. 

Hier herkent Giménez dat Wieffer doorloopt en in zijn rug een-op-een met de keeper kan komen. Ondertussen loopt hij juist weg uit die ruimte om Wieffer de open ruimte te geven. Sven van Beek volgt Giménez en Wieffer scoort. 

Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor zijn teamgenoten is de Mexicaanse spits dus van grote waarde. 

Zijn doelpuntenmoyenne ligt inmiddels al hoog genoeg. Op dit moment is de spits gemiddeld iedere 55 minuten trefzeker. Zeker nu Feyenoord aan de bal het beste elftal onder Arne Slot is, komt de Mexicaan vaak in scoringspositie. Sterker nog: geen speler in de Eredivisie komt zo vaak in goede scoringsposities als Santiago Giménez. Met bijna 5 expected goals in de Eredivisie blijft hij concurrenten als Luuk de Jong en Evangelos Pavlidis ver voor op die ranglijst.

Nu dat onderdeel van spits zijn al op orde is, wil Arne Slot de Mexicaanse goalgetter ook graag buiten de zestien meer aandeel in het spel geven. Dit seizoen is zijn rol namelijk subtiel anders als vorig seizoen. De oefenmeester van Feyenoord zet hem namelijk in de opbouw vaak naast Calvin Stengs als 'tweede 10'. De eerste en de derde goal tegen Ajax zijn mooie voorbeelden van de toenemende voetballende kwaliteiten van Giménez. Wanneer ook dit onderdeel nog beter wordt bij de spits van Feyenoord, zal hij niet lang meer te houden zijn voor de Rotterdammers. Want een spits die zo goed voor het doel is met zijn doelpuntengemiddelde, teamgenoten dankzij zijn loopacties beter maakt én aan de bal goed is, is klaar voor de internationale top. 

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
8 maanden geleden

Gisteren zijn eerste hattrick voor Feyenoord. Door als tweede nummer 10 te fungeren, daardoor wordt hij ook een aanspeelpunt en dat zie je vaak terug in wedstrijden. Geweldige analyse. Stengs speelt ook beter sinds die dichter bij Gimenez staat.