Analyse: Quilindschy Hartman is een moderne voetballer

Gepubliceerd op 14 oktober 2023 om 11:00

Hij maakte gisteren zijn debuut in Oranje en is inmiddels vaste basisspeler bij Feyenoord. Quilindschy Hartman ontwikkelt zich stormachtig en hij blonk zelfs uit in het duel met Frankrijk. Tijd voor een analyse van een linksback die vooral zijn linkerbeen als wapen heeft.

De clichés vallen je om de oren als je slechts naar het uiterlijk van de linksback van Feyenoord hebt gekeken. Dingen als 'bijter', 'pitbull' en 'agressie' zal je vaak in een adem met Hartman genoemd horen worden. Toch zitten de kwaliteiten van Hartman hem juist in het spel áán de bal. De linksback bezit kwaliteiten die Arne Slot in zijn huidige manier van opbouwen essentieel vindt, daarnaast liet hij het ook bij Oranje zien. 

LINIES DOORBREKEN

Als er één kwaliteit is die in het huidige Feyenoord van onschatbare waarde is, dan zijn het ballen tussen de linies inspelen. Slot heeft zijn elftal aangeleerd om de druk uit te lokken van tegenstanders, om vervolgens in de ruimte die een druk zettende speler achterlaat, de bal in te spelen. Als er een speler is die over een goede pass tussen de linies beschikt, is het Quilindschy Hartman wel. De linksback speelt ballen met zijn fijnbesnaarde linkervoet vaak hard het middenveld in richting een ploeggenoot.

Beelden: ESPN YouTube

In bovenstaand moment heeft de linksback maar één aanname nodig om daarna Santiago Giménez weg te sturen in de diepte. De Mexicaan wordt door Hartman uiteindelijk oog-in-oog met Jeffrey de Lange gezet, maar raakt de bal met zijn venijnige schot.

Dat de Feyenoorder inmiddels al op drie assists staat in de Eredivisie, mag daarom ook geen verrassing heten. De linksback van Feyenoord speelt constant teamgenoten in kansrijke situaties aan of hij doorbreekt het druk zetten van tegenstanders met ballen tussen de linies. Zo ook op het allerhoogste niveau tegen Atlético Madrid. 

Het kind van de club wordt door Hancko aangespeeld aan de zijlijn. Hartman draait open en heeft in principe drie afspeelopties. Veel spelers waren heir gegaan voor de 'makkelijkste' pass richting de buitenspeler (in dit geval Igor Paixão), maar Hartman kiest veruit de beste optie. Omdat Paixão een man in zijn rug heeft, was dat waarschijnlijk een directe kaats naar Hartman terug geworden. Zerrouki aanspelen had ervoor gezorgd dat Feyenoord door de as heen moest spelen waar zes spelers van de tegenstander staan. Waarschijnlijk was dat dus een bal terug op de centrum verdedigers geworden. De linksback kiest voor de lopende Quinten Timber. De middenvelder is al in beweging en heeft dus een voordeel ten opzichte van zijn tegenstander. Daarnaast loopt hij een ruimte in waar geen opponenten te vinden zijn. Hartman geeft de bal door twee spelers van Atlético heen in de loop mee aan Timber waardoor Feyenoord op 0-1 kan komen.

Beelden: Ziggo Sport Voetbal

Hartman zijn kwaliteiten zijn in het hedendaagse voetbal essentieel voor topteams die graag de bal hebben. Clubs als Brighton & Hove Albion en Manchester City spelen namelijk ook met een opbouw die geënt is op het uitlokken van opponenten. Hartman heeft hier bij Feyenoord al ervaring mee en heeft laten zien over de kwaliteiten te beschikken. Dat maakt hem dus voor veel topteams waarschijnlijk een target. 

FIJNE VOORZET

Dichterbij het doel van de tegenstanders bezit Hartman ook genoeg kwaliteiten om van waarde te zijn. De linksback staat inmiddels al op drie assists in de competitie. Die assists heeft hij dikwijls te danken aan zijn gevoelvolle voorzet. De geboren Feyenoorder bezit de lage voorzet met binnenkant voet, waarmee hij teamgenoten vrij voor het doel kan krijgen. 

Beelden: ESPN YouTube

In bovenstaand moment zet Hartman Santiago Giménez vrij voor het doel na een slimme overlap op de linkerkant. 

Beelden: ESPN YouTube

Hier zet Hartman in een vol strafschopgebied, in een bijna identieke situatie Calvin Stengs vrij voor het doel van de tegenstander.

Deze teruggetrokken voorzetten ziet Arne Slot graag bij zijn elftallen. De oefenmeester heeft ooit gezegd dat hij van de hoge voorzet geen fan is omdat het percentage van ballen die erin gaat uit zo'n voorzet zeer laag ligt. De lage voorzet is wel effectief volgens de trainer van Feyenoord. Hartman is de ideale speler om dit soort ballen te geven.

In het duel met Frankrijk laat Hartman Oranje nog bijna gelijkspelen door in de laatste minuten Steven Bergwijn op een haar na te bereiken met een gevoelige bal. De linksback krult de bal ligt waardoor hij naar het centrum van het strafschopgebied draait, daar komt Bergwijn alleen net te kort om hem binnen te glijden.

CROSSPASSES

Buiten de passes tussen de linies en de teruggetrokken voorzet, heeft Hartman nog een wapen in zijn arsenaal: de crosspass. Met 4,39 lange passes per 90 minuten, behoort de linksback van Oranje en Feyenoord tot een select groepje backs. 

Hartman heeft een buitengewoon zuivere crosspass, die hij vaak met zijn wreef trapt in de diepte.

In bovenstaande afbeelding bereikt Hartman met een lange wreeftrap Denzel Dumfries aan de andere kant van het veld. 

Die specialiteit vertoont de Feyenoorder vaker. Zo zette hij vorig seizoen in de beslissende wedstrijd in de Europa League tegen Lazio Santiago Giménez alleen voor de keeper. Die 1-0 bezorgde Feyenoord destijds de eerste plek in de groep.

Wanneer er dichtbij de back geen afspeelmogelijkheden zijn of een lange pass beter op zijn plek is, heeft Hartman de traptechniek om ballen over grote afstand panklaar te leggen. Ook deze kwaliteit zal veel toptrainers opvallen.

CONCLUSIE

Quilindschy Hartman is een moderne jonge back met nog veel groeipotentieel. De clichés die over de back te zeggen zijn, blijken niet de kwaliteiten waardoor hij opvalt. Hartman valt op door zijn traptechniek, het vermogen om de vrije man te vinden en zijn fijne linker. Dát zijn de kwaliteiten van het jeugdproduct van Feyenoord. De speelstijl van Feyenoord zit de linksback als gegoten door de passing van achteruit die Slot graag ziet. Nu ook Koeman heeft gezien dat de kwaliteiten van Hartman goed uitkomen in Oranje, heeft hij wellicht ook daar zijn basisplaats te pakken.

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
8 maanden geleden

Hartman is veel rustiger aan de bal dan zijn voorganger Malacia. Ongelofelijk, dat Slot dit allemaal uit hem heeft gehaald, want toen Slot kwam speelde hij nog voor dat drama O21.