De redenen dat Arsenal bovenaan staat in de Premier League

Gepubliceerd op 11 januari 2023 om 18:58

Na 17 wedstrijden in de Premier League is Arsenal nog steeds de verrassende koploper. Met vijf punten voorsprong op nummer twee Manchester City is de club zelfs een serieuze titelkandidaat. VoetbalDiepte.nl legt je aan de hand van een aantal redenen uit hoe de club uit Londen momenteel aan kop staat. 

 

Martin Ødegaard 

We kennen hem allemaal nog van zijn tijd in de Eredivisie: Martin Ødegaard. De Noorse middenvelder is alleen inmiddels een compleet andere voetballer. Hij is een speler op wereldklasse niveau geworden en misschien wel de belangrijkste speler voor de huidige koploper van de Premier League. De Noor is slechts 24 jaren jong, maar toont zich als een volwassen spelmaker met buitengewone kwaliteiten. Maar een kwaliteit valt echt op als je zijn statistieken erbij pakt: passes naar voren. Volgens de statistieken van de website Scoresway gaan ongeveer 33% van zijn passes vooruit, slechts 19,9% gaat achteruit. Dat geeft aan hoe belangrijk de Noor is in het aanvallende spel van the Gunners. Ook valt zijn connectie met buitenspeler Martinelli op. 33,6% van zijn passes gaan naar de linkerkant van het veld, slechts 13,6% gaat naar de rechterkant van het veld. Bovendien is Ødegaard ook de speler met de meeste aanvallende input voor zijn team. Geen enkele speler kwam tot zoveel betrokkenheid bij kansen als hij. Ondanks dat hij minder minuten op het veld heeft gestaan dan zijn teamgenoten die hem opvolgen in het lijstje, is hij toch koploper. Dit benadrukt wederom zijn klasse en zijn invloed op het spel van Arsenal.

Arsenal is goed met EN zonder bal

Arsenal heeft in het overgrote deel van de wedstrijden meer balbezit dan de tegenstander. Gezien het enorme aantal punten zegt dat ons dat Arsenal in staat is om een verdedigende ploeg uit elkaar te spelen en de overwinning over de streep te trekken. Daarbij heeft de club uit Londen na Manchester City de hoogste passzuiverheid van de competitie. Het knappe van dit Arsenal is alleen dat zij ook zonder balbezit wedstrijden kunnen winnen, en een ijzersterke verdediging hebben. Na Newcastle United heeft Arsenal de minste doelpunten tegen in de Premier League (14). De wedstrijd tegen Brighton and Hove Albion vertelt ons dat Arsenal ook zonder bal te hebben kan winnen. In de wedstrijd tegen stuntploeg Brighton and Hove Albion, had Arsenal maar 32% balbezit. Toch werd de wedstrijd gewonnen met 2-4 en haalde Arsenal een xG van 2,9 in die wedstrijd. Arsenal is dus in staat om zowel in balbezit tot kansen te komen en in de omschakeling tot kansen te komen. Deze variatie maakt the Gunners een gevaarlijk complete ploeg.

Spelers worden naar hun kwaliteiten gebruikt

Mikel Arteta begon een aantal jaren geleden als coach met Arsenal met een valse start. Toch heeft het bestuur van Arsenal vertrouwen gehouden in de Spaanse oefenmeester. Daar plukt Arsenal nu de vruchten van. Arteta kreeg de sleutels van het elftal in zijn handen en heeft spelers kunnen halen die hij bij zijn speelstijl vindt passen. Zo zie je dat iedere speler bij Arsenal wordt gebruikt naar zijn kwaliteiten. Martin Ødegaard mag het spel verdelen in zijn favoriete rol, hij is bij uitstek een speler die de snelle Martinelli op links kan lanceren. Ben White wordt als achterblijvende rechtsback gebruikt die zich in balbezit omtovert tot derde centrale verdediger, Oleksandr Zinchenko heeft hierdoor de vrijheid om als linksback zich bij het middenveld te voegen en vanaf daar het spel kan vormgeven. Je ziet dat Arsenal een puzzel is die perfect in elkaar valt. 

 

Stan Spoel

 

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.