Arsenal - Manchester City: Wie maakt elkaars wapens het beste onschadelijk

Gepubliceerd op 15 februari 2023 om 18:59

Vanavond staan de twee beste clubs uit Engeland tegenover elkaar. Manchester City en Arsenal zullen in een onderlinge wedstrijd uit gaan maken wie er na vanavond - ondanks dat Arsenal een wedstrijd minder heeft - de koppositie heeft in de Premier League. Tactische voorbeschouwing op een van de belangrijkste wedstrijden dit seizoen, met speciale aandacht op het ontmantelen van elkaar. 

Zelfde Systemen

Bij Arsenal en Manchester City zien we vrijwel het hele seizoen al dezelfde opbouwpatronen. Beide ploegen spelen ook nog eens volgens dezelfde patronen. De twee topclubs komen beiden in de opbouw uit in een 3-2-4-1-systeem. Arsenal komt daarin uit door met Ben White als rechtsback een derde centrale verdediger te maken en Zinchenko als tweede controleur naast Partey te krijgen. Manchester City pakt dit met meer diversiteit aan. Guardiola wisselt geregeld zijn achterhoede, maar komt wel in een 3-2-4-1 uit. Als Nathan Aké speelt, wordt hij de derde centrale verdediger en wordt de rechtsback de tweede controleur. Dit is dan vaak Lewis. Afgelopen weekend experimenteerde Guardiola met Bernardo Silva op linksback om als tweede controleur uit te komen. Vanavond lijkt het voor de Spaanse trainer van Manchester City op voorhand het handigst om met Nathan Aké als linksachter te spelen om Bukayo Saka af te stoppen. Hij is namelijk de speler in de Premier League die volgens Opta de meeste kansen heeft gecreëerd uit dribbels (36) én de meeste key passes heeft gegeven van de hele Premier League uit dribbels (19). Bij Arsenal lijkt daarentegen alles al duidelijk te zijn voor het treffen met City.

Creatievelingen aan banden leggen

Ook is het taak aan de twee Spanjaarden om elkaars creatievelingen aan banden te leggen. Bij Manchester City: Kevin de Bruyne, bij Arsenal: Martin Ødegaard. De twee creatieve middenvelders zijn in veel spelonderdelen gelijk aan elkaar, maar verschillen op een aantal onderdelen ook. Zo zien we in de statistieken van Opta dat de Noorse middenvelder hoger scoort op doelpunten, schoten en expected goals en dat de Belg hoger scoort op statistieken als kansen creëren, expected assists, en daadwerkelijke assists. De twee topmiddenvelders zijn ook in hun ploegen belangrijk. Kevin de Bruyne is bij Manchester City de speler met de meeste aanvallende contributies, Ødegaard hoeft alleen Gabriel Jesus voor zich te laten als het gaat om aanvallende contributies voor zijn team. Aan de trainers van beide ploegen de taak om de twee creatieve middenvelders aan banden te leggen. Op voorhand lijkt het een kwestie te worden van het afstoppen van elkaars wapens. Bukayo Saka zal door Guardiola hoogstwaarschijnlijk bestreden worden met Nathan Aké. De kans lijkt groot dat Granit Xhaka vanuit Kevin de Bruyne gaat spelen bij Arsenal om die angel eruit te halen. Ook lijkt het op voorhand logisch dat Guardiola Mahrez laat starten om hem te isoleren in een-op-een-duels met Zinchenko. Mikel Arteta zal op Mahrez een oplossing moeten vinden, want de Algerijn is dé specialist in de een-tegen-een-duels.

 

Altijd al een reis naar een grote Premier League wedstrijd willen maken? Verwezenlijk je droom met voetbalreizenxl.nl!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.