Koploper in de Premier League; Zo speelt het herrezen Tottenham Hotspur

Gepubliceerd op 10 oktober 2023 om 20:32

Wie niet wekelijks naar de Premier League kijkt zal een verrassing aantreffen wanneer er een blik op de stand wordt geworpen. Tottenham Hotspur staat halverwege oktober namelijk aan kop in de Premier League. Analyse van een elftal waar Ange Postecoglou een machine van heeft gemaakt.

Al voor de transferperiode begonnen was, werd Tottenham Hotspur veelvuldig in verband gebracht met Feyenoord-trainer Arne Slot. Uiteindelijk besloot de oefenmeester in Rotterdam werkzaam te blijven en moest Tottenham Hotspur doorschakelen. The Spurs kwamen uit bij een Australische trainer genaamd Ange Postecoglou. De al wat oudere trainer leverde uitstekend werk bij Celtic FC en werd daar met overtuigende cijfers kampioen van Schotland. Toch was er in Engeland enige scepsis over het aanstellen van de Postecoglou.

Hoe anders is dat een paar maanden later, nu de tweede interlandperiode is aangebroken en Tottenham Hotspur de trotse koploper is van de Engelse competitie. Buiten de resultaten doet Tottenham dat ook nog eens met ontzettend aantrekkelijk en verzorgd voetbal van achteruit.

OPBOUW

Tottenham Hotspur is dit seizoen onder Postecoglou een van de betere opbouwende ploegen in de Premier League. De Australische oefenmeester kiest met zijn elftal zelden voor de lange bal en komt graag voetballend tot kansen en doelpunten. Wat direct opvalt bij het kijken naar de succesploeg, is het aantal positiewisselingen in de opbouw. Geregeld komen spelers op compleet andere posities uit dan er op papier staat. Zo valt op dat vooral de backs van de Londenaren een behoorlijk takenpakket krijgen van de Australische trainer. Vaak zijn dit de jonge Destiny Udogie en de Spaanse Pedro Porro. Deze getalenteerde backs staan geregeld aan de binnenkant als extra middenvelder te spelen en herkennen uitstekend de momenten waarop ze dat onderling moeten afwisselen. Onderstaande afbeelding illustreert de vlekkeloze samenwerking tussen de twee backs.

Bron: Viaplay YouTube

In bovenstaand opbouw moment tegen Arsenal staat rechtsback Porro al aan de binnenkant op het middenveld. Destiny Udogie (linksback) staat ook hoog aan de binnenkant en is niet aanspeelbaar voor Micky van de Ven. Udogie herkent vervolgens dat zijn Spaanse ploeggenoot al centraal staat en dat van de Ven aan zijn linkerzijde geen afspeelopties heeft. De linksback sprint vervolgens terug naar zijn originele positie om aanspeelbaar te worden, uiteindelijk wordt hij niet de keuze die de Nederlander maakt. In exact dezelfde afbeelding staat nog een interessant patroon gevangen. Die heeft alles te maken met de speciale rol voor James Maddison.

De spelmaker van the Spurs beschikt over de beste pass van de selectie en dus heeft de Australische trainer van de Londense club een belangrijke rol in de opbouw gekregen. Hij moet namelijk in de bal komen wanneer er evenveel spelers van de tegenstander als van zijn eigen team staan. In bovenstaand voorbeeld zijn er voor van de Ven buiten zijn doelman geen aanspeelopties en dus komt Maddison richting de bal sprinten om aanspeelbaar te worden. Daarmee stelt hij tegenstanders voor keuzes: meegaan en een gat laten? Of in positie blijven en een van de betere spelers van de tegenstander het spel laten verdelen. In onderstaand moment zien we nog een moment waarop Maddison hard in de bal sprint om een optie voor de Nederlandse verdediger te worden. 

Wederom, evenveel spelers van Luton Town als van Tottenham Hotspur en dus zie je Maddison al wijzend richting de bal sprinten. Bijkomend voordeel van dit moment: dankzij zijn loopactie komt een passlijn open richting Heung Min Son. 

Deze truc is cruciaal voor de opbouw van het elftal van Postecoglou. Hierdoor zorgt Spurs er namelijk voor dat het altijd een man meer in de opbouw heeft dan de tegenstander. En die ene persoon is vaak de meest creatieve speler van het elftal.

De rol voor James Maddison werpt zijn vruchten af voor de Australische coach. De Engelsman is namelijk na Kieran Trippier de speler met de meeste gecreëerde kansen in de Premier League (25). Daarnaast is hij koploper in het assistklassement met vijf assists.

De uitstekende opbouwpatronen zijn ook in de cijfers te vangen. Alleen Manchester City en Arsenal hebben nog vaker een schot gelost vanuit een aanval die gestart is vanuit de opbouw dan Tottenham Hotspur (31). Daarnaast hebben the Spurs dankzij de balvastheid vrijwel over het hele veld de controle.

Statistieken Tottenham Hotspur

Bron: Opta Analyst

Bovenstaande visualisatie toont de plekken op het veld waar een ploeg de controle heeft. In de blauwe vakken heeft Tottenham Hotspur meer dan 55% van de balcontacten, in de grijze tussen de 45% en 55% en in de rode gebieden hebben de opponenten van Tottenham vaker de bal in onderlinge duels. Alleen in de vijandelijke zestien hebben the Spurs gemiddeld minder balcontacten dan de tegenstander.

DRUK ZETTEN

Tottenham Hotspur blinkt niet alleen uit in opbouwen, de koploper van de Premier League is namelijk (zo mogelijk) nog beter in druk zetten. Heung-min Son heeft als spits een belangrijke rol in het druk zetten. De Zuid-Koreaan gaat vaak voorop en geeft het teken aan de rest van zijn ploeg om als raketten richting hun tegenstander te schieten. Son gaat vaak zo ver dat hij fanatiek druk zet tot aan de keeper van de opponent. In de Premier League zet geen team zo fanatiek druk als de koploper van de competitie. De ploeg van Postecoglou staat gemiddeld maar negen passes toe van de tegenstander voor er een defensieve actie wordt uitgevoerd. Naast het fanatisme waarmee het gebeurd, valt ook de efficiëntie op. Alleen Manchester United en Chelsea noteren meer hoge veroveringen dan Tottenham Hotspur. Daarnaast heeft alleen Brighton & Hove Albion meer schoten gelost en meer doelpunten gemaakt uit hoge veroveringen dan de Noord-Londense club.

Dat succesvolle druk zetten doet Tottenham vanuit verschillende formaties. De Noord-Londenaren wisselen afhankelijk van de tegenstander tussen een 4-1-3-2, een 4-4-2 en een 4-2-3-1 in het druk zetten. Het belangrijkste van het drukken van Spurs is dat de bal naar de zijkant gedwongen wordt, om daar de tegenstander vast te zetten aan de zijlijn. 

COMPLEMENTAIR

Het meest knappe van de huidige koploper van de Premier League, is dat de selectie bestaat uit veel spelers die al bij the Spurs speelde en uit spelers die niet van de grootste clubs ter wereld komen. Micky van de Ven werd losgeweekt bij VFL Wolfsburg, doelman Vicario werd opgepikt bij Empoli, Brennan Johnson werd gehaald van Nottingham Forrest en James Maddison van degradant Leicester City. Andere uitblinkers als Yves Bissouma, Pape Matar Sarr en Dejan Kulusevski zijn volledig opgeleefd onder de nieuwe trainer. Hoe dat komt? Het elftal is verrassend complementair aan elkaar. 

Op het middenveld zijn Yves Bissouma en Pape Matar Sarr een koppel voor de defensie van de Noord-Londenaren. Bissouma is een van de grote revelaties van dit Premier League seizoen vanwege zijn balvastheid, spectaculaire dribbels en zijn kwaliteiten zonder bal. Alleen Solomon en Perišić noteren meer succesvolle dribbels per 90 minuten dan Bissouma. Daarnaast heeft hij de meeste onderscheppingen per 90 minuten van de koploper en is hij ook de beste tackelaar van het elftal. Sarr blinkt weer meer uit in het lopen en het maken van ruimtes voor ploeggenoten. 

Achterin is hetzelfde aan de hand. Cristian Romero beschikt defensief over uitmuntend voetenwerk en hij leest slim situaties. Micky van de Ven is weer explosief, snel en krachtig. Beiden beschikken daarnaast ook nog over een goede inspeelpass en veel overzicht.

CONCLUSIE

Ange Postecoglou levert geweldig werk bij zijn huidige werkgever. De Australische trainer heeft van een club in de problemen, met dezelfde spelers een van de best voetballende ploegen ter wereld weten te maken. De Noord-Londense club heeft ook uitstekende onderliggende cijfers, waardoor het aannemelijk is dat het succes nog wel een tijd voort zal duren. Daarnaast is Tottenham Hotspur hét voorbeeld van het feit dat spelers met een duidelijk speelplan aanmerkelijk beter worden dan ze voorheen leken. De les die alle spelers van Postecoglou en Tottenham kunnen leren is dus even simpel als lastig: schrijf spelers niet af, maar gebruik ze op de kwaliteiten die ze wél hebben.

 

STAN SPOEL

 

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.