Analyse: Is er nu écht iets aan de hand met Feyenoord?

Het sentiment is na een hoop lofzang omgeslagen onder de Feyenoord-supporters. Na verliespartijen tegen Atlético Madrid en PSV is Feyenoord op het gebied van resultaten in een lichte dip terechtgekomen. Maar wat zeggen deze nederlagen nu echt? En is er nu écht iets aan de hand met Feyenoord? Tijd voor een uitgebreide analyse.

Feyenoord bereikte eerder dit seizoen grote hoogtes. In de Champions League werden Atlético Madrid en Lazio met goed voetbal te kakken gezet. Daarnaast werd er gewonnen van Celtic. Na vijf wedstrijden is de realiteit dat de Rotterdammers uit de Champions League liggen, maar niet geheel terecht. Alleen in de laatste wedstrijd tegen de Spanjaarden verloor Feyenoord terecht (als je naar het veldspel kijkt) en zelfs die wedstrijd wordt beslist door twee eigen doelpunten. Verder wordt er vergeten dat de Rotterdammers een gelijkwaardige wedstrijd speelden tegen een van de betere ploegen in Spanje. 

Op de eerste twee wedstrijden na, liep de competitie ook vrij vlekkeloos. Tot in Enschede een wedstrijd verloren werd met minder spel. Die wedstrijd was daadwerkelijk niet goed. De opbouw liep stroef, Feyenoord werd gedwongen tot de lange bal en verloor daarmee vaak het kostbare balbezit. 

Tegen PSV werd opnieuw verloren. Slot vloog de wedstrijd aan met het idee om het in de as te beslissen. Met Luka Ivanusec en Calvin Stengs stonden er twee buitenspelers opgesteld die de vrijheid hadden om naar binnen te komen en te zwerven. Dit had als doel een overtal in de as creëren. De trainer van Feyenoord verwachtte een open wedstrijd waarbij de twee flanken vaak aan de bal zouden komen. Die hadden op hun beurt de taak om Giménez achter Ramalho weg te steken. Bosz doorzag dit plan al voor de wedstrijd en stelde de snellere Schouten centraal achterin op. 

Door de zwervende buitenspelers op te stellen leverde Feyenoord de kwaliteiten van bijvoorbeeld Yankuba Minteh in. De snelle vleugelaanvaller beschikt over een individuele actie en heeft het vermogen om op snelheid tegenstanders te kloppen. 

Ondanks de verliespartij, leert de wedstrijd dat Feyenoord nog steeds ontzettend goed kan opbouwen. Het 'treuzelen' van de centrale verdedigers en de keeper leveren niet altijd het gewenste beeld op van zo snel mogelijk naar voren en een pingpongwedstrijd. Maar vrijwel alle goede aanvallen van Feyenoord starten met de 'treuzelopbouw' die Slot erin geslepen heeft.

Een van de grootste kansen van de wedstrijd deed zich voor in minuut '32. Lutsharel Geertruida schiet uit een rebound van dichtbij over na een vlammend schot van Santiago Giménez. Die aanval start op de volgende manier:

ESPN

Feyenoord wacht hier tot de Jong en Til licht uitstappen om door de as te kunnen spelen. De twee PSV'ers hebben te horen gekregen dat Feyenoord graag door de as speelt en proberen die met man en macht dicht te zetten. De Rotterdammers blijven met wat passjes over en weer geduldig tot er een opening ontstaat. Uiteindelijk ontstaat die ruimte door een slim trucje die Slot er bij zijn elftal inbracht. Zerrouki zakt namelijk uit naast Trauner en Hancko om de Jong mee te slepen. Dat lukt heel even waardoor Til zich alleen bezighoudt met Trauner en Hancko vrij kan komen. 

ESPN

Vervolgens kan Hancko doen waar hij zo goed in is: indribbelen en inspelen. De Slowaak vindt Luka Ivanusec, de aanval is verplaatst naar de helft van PSV. Daaruit komt de kans van Lutsharel Geertruida wat in veel gevallen 1-0 was geweest. Het 'treuzelen' en lokken van tegenstanders levert Feyenoord dus weldegelijk kansen op. 

Die conclusie wordt nog geen vijf minuten later nogmaals onderstreept. De volgende kans voor Lutsharel Geertruida startte namelijk op de volgende manier:

ESPN

Dávid Hancko speelt in bovenstaand voorbeeld Mats Wieffer in, die heeft alleen weinig tijd en speelt terug op Gernot Trauner. Uiteindelijk wordt Quilindschy Hartman bereikt door te voetballen van achteruit. De linksback wacht net een seconde af tot Bakayoko volledig is uitgestapt waardoor de passlijn naar het middenveld open komt te staan.

ESPN

Hierna zet Timber na een schitterende aanval Geertruida alleen voor het doel maar hij verzuimt opnieuw te scoren.

De opbouw van Feyenoord is nog steeds van ontzettend hoog niveau en het is vrijwel de enige manier hoe Feyenoord écht tot kansen komt. De 'treuzelopbouw' lijkt daarom alles behalve verstandig om in de prullenbak te gooien.

De opportunistische lange bal leverde Feyenoord juist véél minder op. Slechts 50% van de ballen kwam aan en dan is de tweede bal nog niet eens meegerekend.

Daarnaast is het elftal van Slot veruit de succesvolste als het gaat om het arriveren in de vijandelijke zestien door opbouwmomenten, noteert Feyenoord de meeste aanvallen die beginnen met opbouwen en heeft Feyenoord de meeste aanvallen met minimaal 10 passes.

Het grote kritiekpunt die je mag geven op dit Feyenoord is het ontbreken van een plan B. De Rotterdammers komen vrijwel alleen door de opbouw en het lokken van tegenstanders tot kansen. Wanneer Yankuba Minteh niet speelt komt er vanaf de flanken te weinig diepgang en worden er te weinig individuele acties ingezet om de één-tegen-één te domineren. De Gambiaan is in de Eredivisie niet voor niets de speler met de meeste succesvolle dribbels per 90 min.

Toch wordt het scorebord veel te veel meegenomen in het oordeel over het huidige Feyenoord. De Rotterdammers leggen namelijk nog steeds ook indrukwekkende onderliggende cijfers af. Tegen een goed Atlético Madrid spelen de Rotterdammers een gelijkwaardige wedstrijd die terecht wordt verloren, maar wel door individuele fouten. 

Vervolgens valt het tegen PSV de verkeerde kant op door wederom een individuele fout. De kansen waren ongeveer gelijk. 

Veel relevanter dan de daadwerkelijke eindstand voor de lange termijn, zijn de onderliggende cijfers. De data geven over het algemeen een goed beeld over de lange termijn-prestaties van een elftal. De realiteit daar is dat de Rotterdammers in bijna alle statistieken in de Champions League (het hoogste podium ter wereld) in de top 10 stonden. Daarnaast overlegt Feyenoord defensief betere cijfers dan het ongeslagen PSV. De Eindhovenaren overleggen daarentegen weer iets betere offensieve cijfers.

Vorig jaar zat veel mee bij Feyenoord, want het kampioenselftal scoorde moeilijk (terug te zien in de cijfers), maar het viel allemaal net goed. Dit seizoen is vooralsnog het tegenovergestelde aan de gang. Alleen is het zaak om te kijken naar de lange termijn. Dit Feyenoord gaat héél véél punten pakken dit seizoen omdat het makkelijk tot scoren komt, weinig weggeeft en simpelweg met wat pech te dealen heeft.

Dus opbouwen, opbouwen, opbouwen en buitenspelers in vorm krijgen, is wat Feyenoord weer wedstrijden gaat laten winnen. En nee er is niet veel aan de hand met het huidige Feyenoord.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Druzco
5 maanden geleden

Zit veel in, en het is zeker niet allemaal kommer en kwal. Maar Slot heeft eigenlijk wel gewoon tactisch verloren bij Twente en nu bij PSV. Daarnaast lijkt de mentaliteit of scherpte wat minder, waardoor er nogal veel (onnozele) tegengoals vallen, zoals ook 2 tegen Excelsior (met alle respect).