De twee manieren waarop Slot de wedstrijd met PSV kan aanvliegen

Zondag aan het begin van de middag staat de belangrijkste wedstrijd van dit Eredivisieseizoen op het programma. De twee beste ploegen van Nederland nemen het tegen elkaar op in een onderling duel in de Kuip. Feyenoord zal de wedstrijd met PSV moeten winnen om uitzicht te houden op het landskampioenschap. Daarin is het interessant om te kijken op welke manier Slot kijkt naar de Eindhovenaren. 

PSV heeft dit seizoen tot nu toe alle Eredivisiewedstrijden weten te winnen. Vaak ook nog op overtuigende wijze. In de Champions League had het elftal van Bosz het (logischerwijs) lastiger. Slot zal dan ook vooral kijken naar de wedstrijden die PSV met hogere weerstand heeft afgewerkt.

Het elftal van Bosz had het bijvoorbeeld lastig tegen RC Lens. De Fransen pakte het op een extreem agressieve manier aan. Franck Haise liet zijn team dan ook vaak helemaal doorjagen tot in de zestien van PSV. Daarnaast ging Lens man-op-man over het hele veld om de Eindhovenaren onder druk te krijgen. 

Ziggo Sport

Door deze tactiek te hanteren, lukte het RC Lens om het positiespel van PSV voor een groot deel te ontregelen. De kans lijkt daarom aannemelijk dat Feyenoord en Arne Slot dit op dezelfde manier zullen trachten te doen. Slot gokte tevens tegen Atlético Madrid al op een spelbeeld waarbij zijn ploeg uit drukzetmomenten tot kansen kon komen in de eigen Kuip. Tegen PSV zal de trainer van Feyenoord dus opnieuw proberen om het stadion achter zijn elftal te krijgen door fanatiek te jagen.

In het eerdere duel tussen Feyenoord en PSV voor de Johan Cruijff-schaal speelde Joey Veerman een sleutelrol om de druk van Feyenoord te omzeilen. De creatieve middenvelder liet zich vaak uitzakken naast de centrale verdedigers om daar vrij te komen.

ESPN

Ditmaal zal Slot zich nóg beter kunnen voorbereiden op dit scenario. Het is dan ook niet uitgesloten dat de trainer van Feyenoord een manier gaat zoeken waarop Feyenoord druk op Veerman kan ontwikkelen én één-op-één over het hele veld kan komen. 

Onderstaand voorbeeld lijkt de meest waarschijnlijke manier om dit PSV met een uitzakkende Veerman onder druk te krijgen.

Druk zetten Feyenoord

Druk zetten Feyenoord

Feyenoord zal op deze manier dus druk zetten met de vleugelaanvallers op de defensie van PSV. Het voordeel aan deze manier is dat (bij balbezit Veerman) Teze de vrije man is. Gezien het feit dat de rechtsback compleet aan de contrakant van het veld staat, hoeft dat geen ramp te betekenen. Geertruida zal in bovenstaand geval back-op-back door moeten op Dest om dat gevaar er eveneens uit te halen.

Het gevaar zit hem in het volgende: met deze manier van druk zetten dwing je een tegenstander uiteindelijk vrijwel altijd tot een lange bal. Nadeel is dat PSV met Luuk de Jong een uitstekende spits heeft lopen om als aanspeelpunt te dienen. 

De tweede manier om het aan te pakken is door met de spits en de '10' druk te geven. In die manier van druk zetten, verover je vaak de bal hoger op het veld en kun je gemakkelijker direct tot een kans komen bij balwinst. Bij Feyenoord zal dat er als volgt uitzien:

Druk zetten Feyenoord met spits en '10'

In dit geval zal Stengs of Minteh de druk moeten uitoefenen op Veerman, terwijl Giménez dan bij de controleur dient te blijven. Wanneer de bal bij de centrale verdedigers is, zullen Stengs en Giménez een-voor-een de verdedigers onder druk moeten zetten. De speler die op dat moment niet aan het drukken is, moet de passlijn naar Schouten dichthouden. 

Uiteindelijk zal het aan Slot zijn om te kijken welke van de twee manieren hij de juiste acht tegen PSV. We hebben tevens al vaak genoeg gezien dat de tacticus het binnen de wedstrijd wijzigde. Beide manieren van druk zetten hebben zijn voor-en nadelen. Aan Slot is het om te beoordelen welke hij het minst nadelig acht voor het duel met PSV.

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Maarten Verheul
7 maanden geleden

Slot zal spelen met de Atletico uit variant, dus met Zerrouki en zonder Minteh. Gimenez moet druk zetten op Romalho.