PSG - Bayern München: grootmachten met verschillende manieren van spelen

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 19:20

Paris Saint-Germain en Bayern München hervatten het Champions League-seizoen in een absolute kraker. De twee topteams treffen elkaar in de achtste finale vanavond. Aan de hand van een aantal factoren blikken we vast vooruit op de wedstrijd tussen de grootmachten.

Koplopers

Beide ploegen staan - niet geheel tegen de verhouding in - aan kop in de competitie. Bayern München voert de lijst met één punt boven de nummer twee aan en Paris Saint-Germain leidt met vijf punten. Al jaren zijn de clubs heer en meester in eigen competitie. In het coronaseizoen 2019/20 stonden deze twee ploegen tegenover elkaar in de finale van de Champions League. Bayern München wist - toentertijd - met 0-1 de Fransen te verslaan. Laten we kijken naar de huidige status van de topclubs.

Druk zetten

We beginnen met druk zetten. Hierin zien we het eerste grote verschil tussen de twee grootmachten. Waar Bayern München getypeerd kan worden als echte drukmachine, is PSG wat meer afwachtend op dat gebied. De beste manier om de mate van druk zetten te meten is de statistiek PPDA. Deze statistiek geeft weer hoe veel passes een ploeg toelaat voordat er een defensieve actie wordt uitgevoerd. Bayern München ziet slechts twee ploegen boven hen in de Champions League op die statistiek. Alleen Chelsea en FC Barcelona laten minder passes toe dan de Duitsers (10,2). Paris Saint-Germain is met de sterrenaanval minder uit op druk zetten. Zij laten gemiddeld 14,3 passes toe voor een defensieve actie volgens de statistieken van Opta. Ook noteert Bayern München 61 hoge veroveringen op het veld, tegenover 44 van PSG. Een spelbeeld vol met hoog tempo-voetbal en veel druk zetten zal Paris Saint-Germain dus liever vermijden tegen de machine van Nagelsmann.

Opbouwen

In het opbouwen zijn beide ploegen bedreven. Beide ploegen staan bovenin de ranglijst als het gaat om het aantal opbouwmomenten. Bayern München hoeft alleen Manchester City voor zich te dulden en speelde al 31 succesvolle opbouwmomenten uit. PSG volgt na Bayern München met 30 opbouwen in de Champions League. In hun landelijke competities voeren zij ook de lijst aan als het gaat om balbezit, tijd in balbezit en aanvallen vanuit de opbouw. Dit heeft deels met de dominantie in de competitie te maken en deels met de speelstijl van beide ploegen. Paris Saint-Germain bouwt trager op dan de Duitsers. De Fransen zijn gemiddeld ongeveer 14 seconde in balbezit. Dit tegenover de 11 van Bayern München. Gezien de kwaliteiten in het druk zetten van de Duitsers, zal Paris Saint-Germain aan de opbouw gelaten worden om vanuit daar druk te zetten en tot kansen te komen. Paris Saint-Germain zal het voornamelijk van zorgvuldigheid en een vrije man op het middenveld moeten hebben om onder de druk van Bayern München uit te spelen. Op voorhand lijkt de speelstijl van de Fransen echter wel ideaal te zijn voor Bayern München. 

Verdedigen

Verdedigend lijkt Bayern München wederom een gigantisch voordeel te hebben. De Parijzenaren blijven met de drie steraanvallers kwetsbaar achter de bal. Ook in de Ligue 1 zijn er vijf ploegen die minder xG tegen hebben gekregen dan de ploeg van Galtier (20,93). Bayern München staat op die statistiek tweede achter 1. FC Union BerlinPSG zal tegen Bayern München beter als collectief moeten verdedigen om de aanvallende power van de Duitse koploper in toom te houden. Nagelsmann houdt er namelijk nogal van om zo veel mogelijk aanvallers in het veld te laten beginnen...

Aanvallen

Aanvallend zitten er ook verschillen in de topclubs. Waar Paris Saint-Germain vooral op individuele kwaliteit gokt, zet Bayern München in op een georganiseerdere aanpak. Ook is de diversiteit in spelers in aanvallend opzicht groter bij de Duitsers. Welke statistiek je er bij PSG ook bij pakt, Kylian Mbappé, Lionel Messi en Neymar zijn de top 3. Bij de Duitsers zien we Leroy Sané, Jamal Musiala, Serge Gnabry, Sadio Mané, Thomas Müller en Eric Choupo-Moting bovenin de lijsten. Feit is wel, dat bij Paris Saint-Germain een extreme mate van creativiteit en scorend vermogen aanwezig is. PSG - Bayern München zal de strijd tussen het collectief en de individuele kwaliteit worden.

 

Een te gekke reis naar een Champions League- of competitiewedstrijd maken naar een van deze twee clubs? Maak hem via deze link bij voetbalreizenxl.nl!

Dit vind je vast ook leuk!

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.