Hoe Paris Saint-Germain - Bayern München in de tweede helft pas loskwam

Gepubliceerd op 14 februari 2023 om 23:16

De kraker in de Champions League is geëindigd in een 0-1 overwinning voor Bayern München. De ploeg van Julian Nagelsmann heeft zichzelf hiermee met een been in de volgende ronde van de Champions League gezet. Tactische analyse van de boeiende clash tussen de twee grootmachten.

Eerste helft: stug PSG, dominant Bayern München

De eerste helft van de wedstrijd typeerde zich in een duel dat zich afspeelde op de helft van Paris Saint-Germain. Zelfs zo extreem dat de laatste lijn van Bayern München zelfs af en toe meters voor de middenlijn stond. De Parijzenaren schoven in een 4-4-2 geduldig op en neer om zo de aanvallende kracht van Bayern München lam te leggen. Dit lukte - ondanks dat PSG zelfs ook niks creëerde - vrij aardig. Bayern München heeft de bal, maar weet in de 3-1-5-1 zelden een opening te vinden in de stugge organisatie van de Fransen. PSG lukte het - ondanks de ruimte achter de laatste linie van Bayern - op zijn beurt ook niet om gevaarlijk te worden. Dit heeft alles te maken met het gebrek aan diepte bij de Fransen. Met Lionel Messi en Neymar als spitsen heeft PSG geen spelers voorin staan die graag de diepte zoeken. Om deze redenen blijft de eerste helft een met weinig kansen.

Tactische formaties bij balbezit Bayern

Tweede helft: PSG neemt meer risico door formatiewissel

Christophe Galtier ziet dat zijn ploeg aanvallend te weinig terugdoet om de wedstrijd te winnen, dus wisselt hij met Presnel Kimpembe voor Achraf Hakimi een extra centrale verdediger in. Hierdoor komt PSG - net als Bayern München - in een formatie met 3 verdedigers te spelen. Dit levert vanaf de eerste minuut van de tweede helft een opener spelbeeld op. Dit spelbeeld wordt alleen nog maar versterkt door de inbreng van Kylian Mbappé. Met deze wissel zet Galtier een speler met diepte en snelheid tegenover de hoge laatste lijn van de Duitsers.

Tactische formaties PSG - Bayern München tweede helft

Door deze omslag creëert PSG in de slotfase nog een aardig aantal kansen bij elkaar met twee afgekeurde goals van (wie anders dan) Kylian Mbappé. Ondanks de kansjes van de Fransen houdt Bayern München stand en gaan zij met een voordeelpositie de tweede wedstrijd in.