De tactische dilemma's in aanloop naar AS Roma - Feyenoord

Gepubliceerd op 19 april 2023 om 17:43

Feyenoord won vorige week met 1-0 van AS Roma in de kwartfinale van de Europa League. Donderdagavond zal blijken of die marge groot genoeg is tegen de Romeinen. Tactische voorbeschouwing op AS Roma - Feyenoord met de lessen van vorige week.

Hoe vangt AS Roma Kökçü op?

Orkun Kökçü stapte in de heenwedstrijd als de grote uitblinker van het veld. De prestatie van Kökçü is nog knapper als je bedenkt dat José Mourinho op voorhand het gevaar van de Turkse middenvelder al doorzien had. De Portugese keuzeheer stelde met Brian Cristante namelijk een mannetjesputter op om Kökçü voor de voeten te lopen. Arne Slot wist op voorhand al dat Mourinho graag mandekking speelt op het middenveld, dus bedacht de Feyenoord-trainer een list om daar gebruik van te maken. Want hoe bestrijd je mandekking? Trek de speler uit positie. Kökçü en Wieffer zwerven gedurende de wedstrijd over het hele veld heen. Hierdoor komen de middenvelders van AS Roma voor een keuze te staan: 

- Meegaan

- Loslaten

Cristante laat Kökçü vaak los op de plekken waar Mourinho graag wil dat de tegenstander de bal heeft. Dit plan van de Portugees werkt alleen niet tegen de creatieve Kökçü. Ook vanaf plekken laag op het veld wordt de Turks-international namelijk gevaarlijk met zijn steekpasses en kantwisselingen. Na het laatste fluitsignaal is de Feyenoorder namelijk de speler met de meeste passes en balcontacten van het veld. Nu Mourinho de kracht van de middenvelder kent, is de vraag hoe hij dit gaat oplossen. Laat hij Cristante Kökçü op iedere positie volgen? Dan ontstaan er gaten op het middenveld, maar is de gevaarlijkste man van Feyenoord wel gedekt. De Turkse middenvelder kan dit tweeluik - hoe dan ook - als een enorm compliment zien. Hij dwingt met zijn kwaliteiten namelijk de grootste trainers ter wereld om concessies te doen.

Hoe verdedigt AS Roma de buitenspelers op?

Het plan van Arne Slot om AS Roma over de vleugel te bestrijden werkte tot op zekere hoogte voor Feyenoord. De hoofdtrainer van Feyenoord heeft in zijn analyse duidelijk gezien dat de kansen voor de Rotterdammers op de vleugels liggen. Tegen een systeem met vijf verdedigers liggen de ruimtes namelijk aan de buitenkanten van het veld. Daarnaast zal er uit de analyse van Slot gebleken zijn dat de vleugelverdedigers niet uitblinken in de een-tegen-eens. Daarom bedenkt Slot een manier om zijn buitenspelers aan de bal te krijgen. Dat doet hij door zijn backs aan de binnenkant te zetten als extra middenvelders. Dit heeft meerdere voordelen:

1. Door deze zet komen de passlijnen naar de vleugelspelers van Feyenoord open te liggen.

2. De wingbacks van AS Roma kunnen niet gemakkelijk meer doorstappen op de backs van Feyenoord.

Gevisualiseerd ziet dat er als volgt uit:

Feyenoord vs AS Roma - Football tactics and formations

Hier zie je duidelijk het dilemma van Mourinho. Stappen de vleugelverdedigers toch door, liggen er enorme ruimtes voor de buitenspelers van Feyenoord. Stappen ze niet door, komen de vleugelspelers van Feyenoord in een een-tegen-een met de - defensief zwakkere - wingbacks van Roma. Volgens dit patroon kwam onder anderen de 1-0 tot stand. Kökçü bereikt met een strakke bal Idrissi, die komt Zalewski in de een-tegen-een voorbij en uit zijn voorzet scoort Wieffer. Als het Feyenoord vaker lukt om succesvol te zijn vanaf de vleugels, zullen er meerdere kansen komen voor de Rotterdammers. Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt.

Voor welke vleugels kiest Slot?

De keuzeheer van Feyenoord wisselde dit seizoen al vaak zijn vleugels. Javairô Dilrosun, Alireza Jahanbakhsh, Oussama Idrissi en Igor Paixão stonden dit seizoen geregeld in de basis. De laatste maanden lijkt Slot in Idrissi en Jahanbakhsh zijn voorkeur te hebben uitgesproken. Toch waren de twee vleugels niet gelukkig tegen AS Roma in de heenwedstrijd. Er werd te weinig met de ruimtes en een-tegen-eens gedaan. Daarom kan Slot ervoor kiezen om Igor Paixão aan de aftrap te laten verschijnen. In de een-tegen-een kan hij met zijn snelheid en individuele actie een wapen zijn om voor gevaar te zorgen. De Braziliaan is na Santiago Giménez de speler die meeste goals per 90 minuten maakt (0,56).

Jahanbakhsh is op zijn beurt defensief betrouwbaarder dan zijn Braziliaanse concurrent. Gezien de voorsprong van Feyenoord zal Slot die kwaliteit naar verwachting op hogere waarde schatten dan de snelheid van Paixão.

Lees hier de tactische analyse van de heenwedstrijd

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.