Analyse: Wie is Feyenoord-target Hugo Vetlesen?

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 18:53

De kans lijkt groot dat Orkun Kökçü deze zomer vertrekt bij Feyenoord. De Rotterdammers zullen vanwege die reden al op zoek zijn naar een waardige vervanger voor de sterspeler. De eerste geluiden over Hugo Vetlesen werden door Het Laatste Nieuws uit België donderdagochtend de wereld in geslingerd. Tijd om kennis te maken met de Noorse sterspeler van FK Bodø/Glimt. 

Het Laatste Nieuws meldde dat niet alleen Feyenoord verregaande belangstelling heeft voor de Noorse spelverdeler. Ook Club Brugge schijnt de middenvelder maar al te graag in te lijven. De genoemde bedragen rond zijn naam zitten rond de 6 á 7 miljoen euro.

Grote specialiteit

Wie wel eens kijkt naar Hugo Vetlesen bij FK Bodø/Glimt ziet een fijnbesnaarde middenvelder met een buitengewone techniek. Daar komen we al snel bij een kwaliteit die hij als geen ander beheerst: onder druk uit komen. Een grote specialiteit van de Noor is zijn vermogen om zich makkelijk vrij te spelen onder de druk van een directe tegenstander. Met simpele tikjes, boogballetjes en lichaamsschijnbewegingen lukt het de middenvelder om gemakkelijk voor zichzelf ruimte te creëren. In dit onderdeel lijkt hij zelfs nog slimmer en beter te zijn dan dat Orkun Kökçü bij Feyenoord is. Dit zien we onder anderen terug in het aantal dribbels van de Noorse spelmaker. Vetlesen noteert een gemiddelde van 2,2 succesvolle dribbels per 90 minuten volgens de statistieken van FotMob. Kökçü noteert ongeveer 1 succesvolle dribbel per 90 minuten. Daarbij laat de Noorse middenvelder zien dat hij nagenoeg tweebenig is in zowel het schieten, passen als dribbelen.

Aanvallende output

Hetgeen wat het meest opvalt aan Hugo Vetlesen is zijn aanvallende output. In vrijwel alle datalijstjes is de middenvelder bovenin te vinden als het gaat om een aantal aanvallende statistieken. Gezien het feit dat de Noorse competitie pas net weer begonnen is, kijken we naar de statistieken van vorig seizoen in de Noorse Eliteserien. Bij FK Bodø/Glimt zien we dat Hugo Vetlesen de speler was met de meeste gecreëerde kansen (50) en de meeste grote gecreëerde kansen (11). Daarnaast scoorde alleen doelpuntenmachine Amahl Pellegrino meer doelpunten dan Vetlesen (16) en waren er slechts twee spelers met meer assists dan de spelmaker (7). Zijn aanvallende data verzameld de spelmaker niet in de laatste plaats door zijn rol bij FK Bodø/Glimt. Daar functioneert Vetlesen namelijk in een rol met veel aanvallende vrijheid. Als dubbele '10' staat hij ver naar voren geschoven bij het dominante FK Bodø/Glimt. Deze vrije rol versterken zijn aanvallende cijfers exponentieel.

Aanvallende cijfers Hugo Vetlesen vs. Orkun Kökçü

Hugo Vetlesen (2022) Orkun Kökçü (2022-23)
Expected Goals 7,7 5,6
Goals 16 8
Expected Assists 4,5 8,1
Assists 7 2
Bron: FotMob

Op verschillende vlakken zijn de cijfers van Vetlesen hoger dan die van Orkun Kökçú. Dat zit hem dan vooral in het maken van doelpunten. De Noor telt ook meer dan drie keer het aantal assists van Kökçü, alleen dat is een enigszins vertekend beeld. Als je hierboven namelijk naar het aantal te verwachten assists op basis van de kwaliteit van de kansen kijkt van zowel Kökçü als Vetlesen, zien we de Turkse middenvelder als duidelijke winnaar uit de strijd komen. Maar er zijn meer statistieken waarop de Noor tekort lijkt te komen in vergelijking tot zijn eventuele voorganger. 

Hugo Vetlesen (2022) Orkun Kökçü (2022-23)
Gecreëerde kansen 50 89
Accurate passes per 90 min. 27,9 65,4
Accurate lange ballen per 90 min. 1,2 4
Bron: FotMob

Op passingsgebied loopt de Noorse middenvelder wel behoorlijk achter op de huidige creatieveling van Feyenoord. Dat komt niet in de laatste plaats vanwege zijn rol bij de Noorse topclub. Bij Feyenoord beginnen de aanvallen bij Orkun Kökçü, bij FK Bodø/Glimt komt Vetlesen pas later in het spel voor. Daarom zal Arne Slot voor de Noorse creatieveling waarschijnlijk een andere rol in gedachten hebben dan de rol die de jonge Turkse middenvelder van Feyenoord nu vertolkt. 

Verdedigen

Waar de Turkse middenvelder van Feyenoord vroeger nog als een 'luie nummer 10' werd gezien, is de huidige realiteit compleet anders. Ook zonder bal vraagt Slot veel van zijn creatieve controleur. In de onderdelen die de keuzeheer van Feyenoord belangrijk vindt, weet Vetlesen redelijke cijfers te overleggen. Zo noteert de Noor meer succesvolle tackles dan Kökçü en ongeveer dezelfde cijfers als het gaat om intercepties. 

Conclusie

Hugo Vetlesen en Orkun Kökçü zijn - door hun verschillende rollen bij hun club - niet volledig met elkaar te vergelijken. Vetlesen is hoger op het veld bij meer doelpunten betrokken en is een betere dribbelaar, terwijl Kökçü beter is in de opbouw van achteruit en belangrijker is in de passing. Daarom valt er te twijfelen aan het feit of Feyenoord Vetlesen als directe opvolger zien van de Turkse spelmaker.

Toch kennen de twee middenvelders ook gelijkenissen aan elkaar. Beiden zijn goed met zowel links als rechts, beschikken over een fijne techniek en hebben het vermogen om kansen te creëren voor teamgenoten. Met Ramiz Zerrouki en Mats Wieffer hebben de Rotterdammers twee uitstekende in positie blijvende controleurs, er zal dus ook genoeg ruimte zijn voor Slot om vanuit die tweede controleurspositie wat meer vrijheid toe te voegen. Zoals hij dat de afgelopen twee jaar al met Kökçü gedaan heeft. De vraag is nu of Slot een zelfde soort transitie kan bewerkstelligen met Vetlesen.

LEES OOK:

Analyse: Waarom Feyenoord en PSV vechten om Ricardo Pepi

 

STAN SPOEL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.