Analyse: Waarom Feyenoord en PSV vechten om Ricardo Pepi

Gepubliceerd op 31 mei 2023 om 13:22

Volgens transferexpert Fabrizio Romano staat Ricardo Pepi in de nadrukkelijke belangstelling van Feyenoord. Eerder werd PSV ook al genoemd als mogelijke club voor een overstap van de Amerikaanse spits. Hierbij de analyse waarom Feyenoord en PSV op zijn handtekening azen.

Afgelopen seizoen zal voor Ricardo Pepi niet in de boeken gaan als zijn meest succesvolle seizoen in zijn carrière. Althans, op het gebied van zijn club waar hij voor uitkwam. FC Groningen eindigde als laatste van de competitie in een rampseizoen voor de club. Toch stak er een spits uit Amerika bovenuit: Ricardo Pepi. De spits viel op met 12 goals bij een zwalkend FC Groningen en staat in de belangstelling van landskampioen Feyenoord en PSV. 

Voetballend goed

Ricardo Pepi is niet slechts een doelpuntenmaker. Ook in andere facetten van het voetbal is de spits goed. Samen met Tomas Suslov is hij namelijk de speler van FC Groningen met de meeste gecreëerde kansen (30). Pepi beperkt zich niet alleen tot het doelpunten maken. Vanwege zijn techniek in de kleine ruimte en snelheid zou dat een aantal talenten van de spits tekort doen. In de kleine ruimte is de Amerikaan namelijk meer dan handig. 

Toch werd de Amerikaan bij FC Groningen niet veel in het spel betrokken. Pepi levert gemiddeld per 90 minuten slechts 15 accurate passes af. Alleen Florian Krüger geeft minder succesvolle passes per 90 minuten. Zijn succespercentage ligt wel weer vrij hoog voor een spits. Ruim 76% van zijn passes vinden een shirt met dezelfde kleur. Met dat percentage scoort hij behoorlijk hoger dan zijn eventuele toekomstige concurrenten Santiago Giménez (70%) en Luuk de Jong (69%). 

Dat zijn naam bij Feyenoord genoemd wordt is absoluut niet iets om van op te kijken. Bij Feyenoord noteert Santiago Giménez namelijk 9,6 succesvolle passes per 90 minuten. Ondanks zijn geringe aantal balcontacten is de spits belangrijk voor de Rotterdammers. Met Ricardo Pepi zal Feyenoord een spits erbij nemen die ook niet veel in het spel betrokken is, maar bij een zwalkend elftal toch tot een stuk meer succesvolle passes komt als de Mexicaanse spits van Feyenoord. 

Bij PSV is de vergelijking met Luuk de Jong moeilijker te maken. Behalve het feit dat beide spitsen weinig in het spel betrokken zijn, kennen zij meer verschillen van elkaar. Daarbij worden er in de spits bij PSV andere dingen gevraagd als bij Arne Slot en Feyenoord.

Druk zetten

Lang vroeg menig analist, supporter en voetbalkijker zich af waarom Danilo de voorkeur bleef krijgen boven Santiago Giménez bij Feyenoord. De reden daarvoor was heel simpel: druk zetten. Geen speler in de Eredivisie benaderd het aantal heroveringen in de laatste derde van het veld van Danilo (2 per 90 minuten). Giménez komt zelfs nog niet eens tot de helft van het aantal dat Danilo noteert (0,9). Pepi overlegt ongeveer dezelfde cijfers als Santiago Giménez, alleen doet Pepi dat bij een club met ongeveer 150 hoge veroveringen minder dan Feyenoord. Zijn cijfers bij Feyenoord zullen daarom stijgen als het gaat om zijn hoge veroveringen. 

Bij PSV noteren de spelers minder hoge cijfers als het gaat om het aantal veroveringen hoog op het veld. Johan Bakayoko haalt het hoogste gemiddelde (dit is net aan de helft van het aantal dat Danilo haalt bij Feyenoord). Hier zullen van Pepi andere kwaliteiten gevraagd worden in het druk zetten. Luuk de Jong staat als spits wel op plek vijf in de selectie van PSV. Alleen weet nog niemand wie daar volgend jaar de trainer en wat die van zijn spits zal vragen.

Opvolger Giménez

Bij Feyenoord is voor Pepi volgend seizoen al een hoop duidelijk: Arne Slot blijft aan als hoofdtrainer en Santiago Giménez gaf aan dat hij het liefst ook nog een jaar bij de Rotterdammers in de spits staat. Volgens Fabrizio Romano is Feyenoord op dit moment het meest concreet voor de spits en zullen de komende dagen/weken uitwijzen of de spits inderdaad naar de Kuip komt. Het idee van Feyenoord met Pepi lijkt in ieder geval wel luid en duidelijk. Een jaar achter Giménez ontwikkelen om bij een stap van de Mexicaan klaar te staan om hem op te volgen. Daarbij is de huidige spits van Feyenoord de eerste twee Champions League duels geschorst. De twee spitsen kennen een aantal overeenkomsten en een aantal verschillen van elkaar. Beiden zijn goed met veel ruimte en hebben de snelheid om achter de laatste lijn gevaarlijk te worden, beiden kunnen voor zichzelf een kans creëren door een goede basistechniek en ze zijn het liefst weinig bij het spel betrokken (Giménez extremer). 

Op dit moment is de Mexicaan alleen doelgerichter en maakt hij meer goals dan de Amerikaan doet (weliswaar in een slechter elftal). Pepi is op zijn beurt beter in het creëren van kansen voor medespelers en het meevoetballen. Pepi zal Slot volgend jaar een extra optie geven als spits om te variëren per tegenstander, om vervolgens een seizoen later eventueel de Mexicaan op te volgen als eerste spits van Feyenoord. 

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.