Analyse: Waarom juist Arsenal Jurriën Timber binnen wil halen

Gepubliceerd op 23 juni 2023 om 12:41
Arsenal logo

De kans dat Arsenal zich gaat versterken met Jurriën Timber lijkt met de dag groter te worden. De Engelsen zouden zelfs volgens meerdere bronnen al persoonlijk rond zijn met de Ajacied. Analyse van een transfer die heel goed valt te verklaren (van beide kanten).

Kwaliteiten

Wie Jurriën Timber ziet, herkent direct zijn kwaliteiten aan de bal. De voornaamste kwaliteiten van de verdediger van Ajax liggen ook in het spel met de bal áán de voet. Zelfs zodanig, dat zijn statistieken meer weg hebben van een middenvelder, dan van een centrale verdediger. 

Percentiel Jurriën Timber vergeleken met centrale verdedigers (Bron: FBref.com)

Bovenstaande grafiek onderstreept de constatering dat Jurriën Timber eerder de statistieken van een diepgaande middenvelder bezit. In de aanvallende statistieken, laat de verdediger hogere statistieken noteren dan bijna alle andere centrale verdedigers die er rondlopen. Op de verdedigende statistieken hoort Timber bij de mindere verdedigers. Al komt dat voor een groot deel door het feit dat Ajax verdedigend minder te doen krijgt dan het gemiddelde team. 

Zijn kwaliteiten aan de bal plus zijn snelheid zorgen er ook voor dat Timber ook als rechtsback uit de voeten kan. De Ajacied speelde onder van Gaal in het Nederlands elftal al als buitenste centrale verdediger, waar hij de vrijheid kreeg om ook mee naar voren te komen. Ook bij Ajax speelde Timber (in de wedstrijden dat Jorrel Hato startte als linksback) vaak vrij breed als centrale verdediger. Die multifunctionaliteit is waarschijnlijk ook precies de reden waarom Arsenal de Ajacied maar al te graag in wil lijven als nieuwe aanwinst.

Speelstijl Arsenal

Mikel Arteta deed dit seizoen lang mee om de titel met Arsenal. Met attractief voetbal stond de Spaanse trainer lang aan kop in de Premier League. De manier waarop Arsenal zijn successen boekte, zal Timber bekoren. 

Arsenal start dan wel vanuit een 4-2-3-1 formatie, maar in de wedstrijd zelf komen the Gunners absoluut niet in die veldbezetting terecht. In balbezit is met name een belangrijke rol weggelegd voor de backs. Arteta startte dit seizoen vaak met Oleksandr Zinchenko als linksback en Ben White als rechtsback. De backs van Arsenal functioneerde echter alleen bij balbezit tegenstander als back. Zinchenko had de taak om als inverted wingback aan de binnenkant het middenveld te versterken als extra controleur. Ben White had op zijn beurt de taak om naast de centrale verdedigers te blijven en een derde centrale verdediger te worden in de opbouw. 

Opstelling Arsenal

Beginopstelling Arsenal

Veldbezetting Arsenal

Veldbezetting Arsenal in balbezit

Deze veldbezetting verklaart precies waarom Arteta de Nederlandse verdediger maar al te graag binnenhaalt. Jurriën Timber lijkt namelijk geknipt voor de rol van Ben White als derde centrale verdediger. Daarnaast kan hij ook nog op de plek van Saliba spelen als middelste centrale verdediger. Toch lijkt het waarschijnlijk dat Arteta in Timber zijn rechtsback ziet die als centrale verdediger komt te spelen. 

Naast het voetballende gedeelte, heeft Timber - meer dan Ben White - namelijk ook de snel- en wendbaarheid om snelle vleugelspelers te stoppen. Verder lijkt de Nederlander eerder geboren voor de rol van White dan hijzelf. In de statistieken vertoont de Engelsman namelijk eerder statistieken van een centrale verdediger. Alleen in de passing komt White enigszins in de buurt van de Nederlandse verdediger van Ajax (weliswaar in een zwaardere competitie). 

Conclusie

Arsenal lijkt in alles een uitstekende volgende stap te zijn voor Jurriën Timber. De Nederlander komt terecht in een jong elftal met veel potentie, die al meededen om de Engelse titel. Daarnaast speelt Mikel Arteta op een manier met een rol die de Nederlander op het lijf geschreven is. Met Ben White heeft Timber een geduchte concurrent om uit de basis te spelen, maar onmogelijk is het zeker niet. Vanuit zowel Timber, als vanuit Arsenal valt de transfer daarom goed te verklaren. 

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.