Analyse: Waarom Calvin Stengs alles is wat Feyenoord nodig heeft

Gepubliceerd op 24 juli 2023 om 13:02
De Kuip

Calvin Stengs staat op het punt om de overstap naar Feyenoord te maken volgens meerdere bronnen. Nu het weerzien met Arne Slot lonkt, is het tijd voor een uitgebreide analyse van een speler die Feyenoord hard nodig heeft.

Om te begrijpen waarom Stengs de welkome versterking voor Feyenoord is, moet er eerst geanalyseerd worden waar de problemen voor Feyenoord liggen. Dat probleem zit hem in het omzetten van beloftevolle posities naar rendement. Arne Slot gaf zelf ook al meermaals aan dat dit het grootste punt van aandacht is bij zijn ploeg. Feyenoord komt vaak genoeg in posities waar kansen en doelpunten uit kunnen komen, er wordt alleen nog te weinig uit die momenten gehaald. Om het even in de volksmond te benoemen: Feyenoord mist creativiteit. Met het vertrek van Orkun Kökçü, Sebastian Szymanski en Oussama Idrissi vertrokken er ook nog eens drie spelers die een groot deel van de totale gecreëerde kansen van Feyenoord voor hun rekening namen. 

Dat Slot zich daarom hard maakte voor een speler die het vermogen heeft om kansen te creëren, is daarom vrij logisch te noemen. Dat hij daarom uitkwam bij Calvin Stengs, valt daarom ook goed te begrijpen. 

Bron: Footystats

Stengs blinkt namelijk juist uit in deze onderdelen van het voetbal. De statistieken bevestigen dat (zie bovenstaand model). Op het gebied van key passes en expected assists hoort de middenvelder namelijk tot de absolute top van de competitie. Stengs voegt hiermee een enorme kwaliteit toe, die bij Feyenoord nog ondermaats aanwezig was. Met name op de statistiek key passes scoort Stengs jaar in, jaar uit extreme cijfers. Ook in de Ligue 1 bij OGC Nice hoorde hij bij de beste 9% van de competitie op deze statistiek. 

Afgelopen seizoen was Calvin Stengs bij het kampioenselftal van Royal Antwerp FC de speler met de meeste gecreëerde kansen (47), meeste expected assists (4,1) en de meeste succesvolle dribbels per 90 minuten (1,6). Onder Arne Slot in zijn laatste jaar bij AZ was de aanvallend ingestelde Nederlander ook de grote uitblinker. Ook daar was Stengs de speler met veruit de meeste gecreëerde kansen (60). 

Naast zijn creativiteit op het gebied van passing, brengt Stengs nog een andere welkome manier om tot kansen te komen. Zijn dribbelstatistieken springen namelijk net zo goed in het oog. In iedere competitie waar de Nederlander actief is geweest, scoort hij uitzonderlijk hoog op dribbelstatistieken. Ondanks zijn - voor een dribbelaar - lange postuur, heeft de Nederlandse creatieveling een meer dan goede dribbel in huis. In zijn laatste jaar in de eredivisie noteerde Stengs 3,76 dribbels per 90 min. Hij noteerde 2,14 succesvolle dribbels per 90 min. in datzelfde seizoen. Daarmee hoorde hij bij de beste 5% van de competitie in dat jaar. 

Met zijn dribbelvermogen brengt de multifunctionele aanvaller een kwaliteit die met het vertrek van Idrissi ook voor een deel verdwenen was. De Marokkaan was namelijk afgelopen seizoen de Feyenoorder met de meeste succesvolle dribbels per 90 minuten. Die rol kan nu worden overgedragen aan de Nederlandse creatieveling. 

Maar wie succesvol wil zijn in een elftal van Arne Slot, ontkomt ook niet aan het druk zetten en de verdedigende taken van het voetbal. Bij Royal Antwerp was hij de speler met de meeste hoge veroveringen op het veld (1,1 per 90 min.). Ook over de verdedigende arbeid van zijn vroegere protegee hoeft Arne Slot dus niet te twijfelen. In zijn tijd bij AZ blonk Stengs namelijk ook al uit op dit gebied. 

Naast alle statistieken is de (binnenkort) Feyenoorder ook nog eens op meerdere posities in te zetten. Stengs kan vanaf de nodige nummer '10' positie komen, maar ook vanaf rechts kan hij gemakkelijk uit de voeten. In zijn tijd onder Arne Slot wisselde de 24-jarige aanvaller ook al regelmatig van positie. 

Conclusie

De aankoop van Calvin Stengs zal Arne Slot ongelofelijk goed doen. De creatieveling is door zijn vermogen om kansen te creëren, dribbelkwaliteiten, verdedigende arbeid en multi-inzetbaarheid de ideale versterking voor Feyenoord op dit moment. De Rotterdammers halen met de 24-jarige aanvaller een speler binnen die exact de kwaliteiten aanvult, die momenteel nog ondermaats aanwezig zijn om serieus mee te doen in de Champions League. Stengs lijkt de eerste serieuze stap naar een elftal dat daar wél klaar voor is.

LEES OOK:

In het hoofd van Slot: Dit is zijn plan voor het nieuwe seizoen

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Druzco
9 maanden geleden

Interessant, informatief en goede argumenten. Mijn beeld dat hij nogal flegmatiek was bij AZ klopt wellicht dus niet helemaal. Hopelijk pakt het goed uit!

Statisticus
9 maanden geleden

Ik vind de statistieken in dit bericht een erg vertekenend beeld geven. Bijvoorbeeld onderstaande statistieken:

"Hij noteerde 2,14 succesvolle dribbels per 90 min. in datzelfde seizoen. Daarmee hoorde hij bij de beste 5% van de competitie in dat jaar."


"Met name op de statistiek key passes scoort Stengs jaar in, jaar uit extreme cijfers. Ook in de Ligue 1 bij OGC Nice hoorde hij bij de beste 9% van de competitie op deze statistiek."

Je vergelijkt de statistieken van een aanvaller met alle spelers op het veld. 1 op de 11 spelers is bijvoorbeeld een keeper en kun je al uitsluiten uit deze statistiek. Waarschijnlijk kun je alle verdedigers, middenvelders en de spits ook uit deze vergelijking halen als je naar een buitenspeler aan het kijken bent. Dan haal je dus 9 van de 11 posities uit je vergelijking en dan is de beste 5% ineens maar bij de beste 40% of 50%.