Analyse: Dit haalt Feyenoord binnen met Bitello

Gepubliceerd op 24 augustus 2023 om 11:59

Volgens ESPN heeft Feyenoord een bod uitgebracht op  Joâo Paolo Bitello. De Braziliaan moet voor een groot bedrag overkomen van Gremio. Analyse van een multifunctionele stylist die perfect in het elftal van Arne Slot past.

Multifunctioneel

Wat direct opvalt aan de Braziliaan is zijn multifunctionaliteit. Bitello heeft bij zijn huidige ploeg Gremio dan ook geen vaste positie. De multi-inzetbare stylist heeft al als rechtsbuiten, centrale middenvelder en aanvallende middenvelder gespeeld dit seizoen. Aan zijn heatmap valt af te zien dat Bitello inderdaad niet volledig gebonden is aan één positie.

Heatmap Bitello

Het feit dat de Braziliaan al zoveel posities heeft ingevuld, zegt een hoop over zijn tactische intelligentie. Bitello bezit de voetbalintelligentie om op verschillende plekken aan te voelen wat nodig is en hoe hij zich daar het beste kan presenteren. Zijn huidige trainer Renato Gaucho heeft aan Bitello zelfs een extreem vrije rol gegeven bij Gremio. De 23-jarige middenvelder is namelijk op iedere positie te vertrouwen als het gaat om zijn defensieve werk en aanspeelbaarheid. Slot is doorgaans dol op spelers die multifunctioneel zijn en defensieve arbeid niet schuwen. Het is daarom niet gek dat Bitello op zijn lijstje is verschenen. 

Creativiteit

De Braziliaan zal door Feyenoord vooral begeerd worden vanwege zijn creativiteit. Bij zijn club Gremio creëerde hij dit seizoen (met enige afstand) de meeste kansen (37). Bij het creëren van zijn kansen valt een ding in het specifiek op: de middenvelder heeft een geweldige binnenkant van zijn rechtervoet. Keer op keer legt de Braziliaanse creatieveling ballen met binnenkant voet weg voor zijn teamgenoten. Maar drie spelers in de Braziliaanse competitie hebben meer key passes gegeven dan de de middenvelder van Gremio. Daarnaast beschikt Bitello over een gezonde dosis Braziliaanse flair in zijn dribbels. Toch blijft hij - prijzenswaardig - vaak functioneel in zijn dribbels. Hoewel de creatieveling over de techniek beschikt om de ene tegenstander na de andere dol te draaien, gebruikt de 23-jarige middenvelder zijn balgevoel vooral voor functionele momenten om uit benauwde situaties te komen. Dit zal ook een reden zijn waarom onder andere Arsenal de creatieveling graag wilde hebben. 

Wie simpelweg een blik werpt op de meest toegankelijke statistieken in het voetbal: doelpunten en assists. Kan een kritische noot slaan over zijn aantal assists. Bitello gaf dit seizoen in 18 wedstrijden namelijk nog geen enkele assist. Toch is dit een behoorlijk vertekend beeld. De Braziliaan leverde namelijk wel al meer dan 3 expected assists af. Dat betekent dat er 3 assists verwacht mochten worden van de kansen die hij voor zijn ploeggenoten heeft gecreëerd. De middenvelder heeft het dus vooral aan zijn teamgenoten te danken dat zijn aantal assists nog op 0 staat. 

Al met al is Bitello dus in staat om zijn teamgenoten met slimme passjes en mooie passeeracties te voorzien van kansen. Deze kwaliteiten zullen op het middenveld van Feyenoord momenteel niet misstaan. 

Doelpunten

Dat Bitello kansen voor zijn ploeggenoten kan creëren, weten we inmiddels. Maar ook hijzelf pikt geregeld een doelpunt mee. De Braziliaan scoorde vorig seizoen acht keer, dit seizoen staat hij wederom al op vier treffers. Net als in zijn passing, heeft Bitello ook een geweldige binnenkant als het gaat om schieten. De creatieve middenvelder heeft weinig ruimte en tijd nodig om een bal met zijn binnenkant rechts naar de verre hoek te sturen. Gezien het feit dat Feyenoord met Kökçü, Szymanski en Idrissi drie spelers is verloren die veel doelpunten van buiten de zestien maakten, is dit eveneens een kwaliteit die Slot graag opnieuw wil toevoegen aan zijn selectie. Met name tegen kleinere teams die kiezen voor een defensieve speelstijl, kan een afstandsschot namelijk een wedstrijd openbreken. De Rotterdammers waren in het kampioensjaar ook al de ploeg met de meeste treffers van buiten de zestien.

Aanvallende statistieken Bitello vergeleken met andere middenvelders

Defensieve arbeid

De reden dat Arne Slot waarschijnlijk écht overtuigt is geraakt van Bitello, moet zijn kwaliteit zonder bal zijn. Wat je vaak ziet bij Braziliaanse dribbelaars met zijn techniek, is dat ze zonder bal nog wat te wensen over laten. Voor Bitello gaat dat niet op. Sterker nog: de middenvelder is uitstekend zonder bal. Hij noteert 1,2 onderscheppingen per 90 minuten. Dat is het dubbele(!) van het gemiddelde dat Orkun Kökçü in het kampioensjaar liet noteren. Daarnaast haalt hij ook nog een gemiddelde van 1,2 succesvolle tackles per 90 minuten. Dat is ongeveer het aantal dat Lutsharel Geertruida haalde in het kampioensjaar, en wederom het dubbele van de toenmalige Turkse sterspeler van de Rotterdammers.

Ook is Bitello gewend om fanatiek druk te zetten. Gremio noteert namelijk goede cijfers als het gaat om druk zetten. Bij zijn huidige werkgever hoeft de Braziliaan slechts twee spelers voor zich te dulden als het gaat om veroveringen rondom de vijandelijke zestien. Bij Feyenoord zullen die cijfers naar verwachting nog verder omhoog gaan.

Conclusie

Bitello heeft alles in zich om Orkun Kökçü te doen vergeten in de Kuip. De Braziliaan beschikt over een geweldige techniek, creëert veel kansen, kan goed dribbelen en schuwt geen vuile meters. Voor de plek naast Mats Wieffer of Ramiz Zerrouki past hij precies in de mal van Arne Slot. De aanpassingstijd zal het enige twijfelpunt zijn rondom Bitello. De Braziliaanse competitie is namelijk niet te vergelijken met de Eredivisie. 

Toch lijkt Bitello alle kwaliteiten te hebben om een sensatie te worden voor Feyenoord. Dat de Rotterdammers er ook stevig voor moeten betalen, is daarom ook niet gek.

LEES OOK:

Analyse: Zo gaat Ondřej Lingr Santiago Giménez beter maken

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.