Analyse: Zo gaat Ondřej Lingr Santiago Giménez beter maken

Gepubliceerd op 22 augustus 2023 om 10:27

Ondřej Lingr is op korte termijn speler van Feyenoord, als we meerdere betrouwbare bronnen mogen geloven. De Tsjech moet de nieuwe nummer 10 van de Rotterdammers worden. Analyse van een speler die veel wegheeft van de vorige '10'en' in de Kuip.

Timing in de zestien

Wie Lingr ziet voetballen zal vast een hoop herkennen van eerdere aanvallende middenvelders waar Arne Slot gek op is geweest. De trainer van Feyenoord viel eerder al voor schaduwspitsen als Guus Til en Sebastian Szymanski. De Tsjech is eigenlijk een mix van deze twee. 

Want wat als eerste opvalt bij het zien van Lingr, is zijn uitmuntende timing in de zestien van de tegenstander. De aanvallende middenvelder heeft de inhoud en het loopvermogen om er altijd te komen, vervolgens blijkt hij ook nog eens uiterst slim in het positie kiezen voor het doel. Dat valt wel af te zien aan zijn aantal balaanrakingen in de vijandelijke zestien. De speler van Slavia Praag noteert namelijk meer dan 6(!) balaanrakingen in de zestien van de tegenstander per 90 minuten. Ter vergelijking: Szymanski kwam ongeveer tot de helft van dit aantal. Zelfs Guus Til kwam in zijn seizoen bij Feyenoord niet in de buurt van deze aantallen. De meeste doelpunten van de 24-jarige middenvelder zullen niet in de lijstjes met de mooiste beauty's komen. Sterker, al zijn doelpunten in 2022/23 vielen binnen de zestien. Het moment van komen in de vijandelijke zestien + de effectiviteit zullen Slot hebben doen overtuigen van de middenvelder van Slavia Praag.

De doelpuntendrift van Lingr is zelfs zo extreem, dat hij bijna cijfers van een volwaardige spits laat noteren. Al twee jaar op rij staat de 24-jarige Tsjech al in de dubbele cijfers qua doelpunten. In het seizoen 2021/22 maakte hij 13 doelpunten in 26 wedstrijden in de competitie. Afgelopen seizoen maakte hij er 10 in 23 wedstrijden. Feyenoord kan dus een hoop extra doelpunten verwachten vanaf het middenveld met de nieuwe aanwinst.

Koppel met Giménez

De voornaamste reden dat Feyenoord bij Lingr uitgekomen is, moet haast wel Santiago Giménez zijn. De spits van Feyenoord kent dit seizoen nog moeite met het vinden van de vorm van afgelopen seizoen. De verklaring daarvoor valt goed te zien als er wat dieper ingezoomd wordt op de wedstrijden van Feyenoord tot nu toe. 

Vooralsnog speelde Feyenoord met Quinten Timber of Calvin Stengs als 'nummer 10' dit seizoen. Beiden zijn spelers die graag in de bal komen en niet non-stop achter Giménez aansluiten om de Mexicaan van een verdediger te ontzien. Dit heeft als gevolg dat Giménez dit seizoen in al zijn wedstrijden vaak twee verdedigers van zich af moest schudden om gevaarlijk te worden. De Mexicaanse spits bleek vaak genoeg in staat om zijn persoonlijke duel van één centrale verdediger te winnen, maar door een gebrek aan aansluiting stuitte de spits vaak nog op een tweede. 

Vorig seizoen zorgde Sebastian Szymanski als extra plaaggeest voor de defensie van de tegenstander. Vaak sloot de Pool aan rond de vijandelijke zestien om zo een tegenstander voor een keuze te stellen: instappen? Of blijven staan? Wanneer de centrale verdediger besloot in te stappen, stond Giménez een-op-een met een centrale verdediger. Wanneer de centrale verdediger bleef staan, kreeg Szymanski vrij baan rond de zestien. Vaak leverde dit een goal op door een afstandsschot van de Pool of een goal in de zestien van de Mexicaan.

Verdediger stapt niet uit

Verdediger stapt wél uit

Omdat Lingr bij uitstek een speler is die de zestien binnenkomt, zal een soortgelijke wisselwerking met Giménez kunnen ontstaan. Kijk dus niet gek op als de Mexicaan met Lingr op het veld meer doelpunten voor zijn rekening gaat nemen. 

Goede kopper + goede trap

De Tsjechische middenvelder is ondanks zijn lengte van 1,75 een uitstekende kopper. Met 0,18 kopdoelpunten per 90 minuten, benaderd hij zelfs bijna de cijfers van bewezen kopspecialisten als Luuk de Jong (0,21) en Santiago Giménez (0,21). De meeste van zijn doelpunten met het hoofd zijn overigens niet eens ontstaan door een extreme sprongkracht. Lingr is simpelweg vaak te slim in het positie kiezen in de zestien.

Daarnaast heeft de 24-jarige middenvelder een uitstekende trap in zijn benen. Regelmatig legt Lingr ballen panklaar op hoofden of voeten van zijn teamgenoten. Ook heeft de Tsjech een lekkere vrije trap in de voeten.

Verbeterpunt

Waar Lingr geweldig is in zijn loopacties, makkelijk doelpunten maakt en een uitstekende timing heeft, is zijn techniek in de kleine ruimte nog niet waar het moet zijn. Nog te vaak mist de middenvelder wat handelingssnelheid en pure techniek om zich uit benauwde situaties te redden. Slot zal een samenstelling moeten vinden om van hem niet de man op het middenveld te maken die de oplossing moet vinden. Tegen kleinere teams die zich ingraven en een muur optrekken, zal Lingr namelijk niet de man van de creatieve dribbels of passes in de kleine ruimte worden. Lichtpuntje is wel: vanwege zijn basistechniek en goede trap, zou hij hier absoluut nog wel progressie in kunnen maken. Aan de technische staf van Feyenoord de taak om de middenvelder hierin te verbeteren. Daarnaast biedt hij door zijn diepgang wel mogelijkheden op het middenveld voor spelers als Calvin Stengs. Aan hem wordt namelijk met Lingr op het veld, minder gevraagd om de zestien van de tegenstander in te komen.

Conclusie

Ondřej Lingr is een typische Arne Slot voetballer. Eerder bewees de oefenmeester van Feyenoord al goed overweg te kunnen met Guus Til en Sebastian Szymanski. Nu lijkt Slot een mix tussen zijn twee voorgaande protegees te krijgen. Met Lingr haalt Feyenoord namelijk een speler die in de kleine ruimte nog een hoop moet leren en verbeteren, maar extreem gevaarlijk is in de zestien, een goede trap heeft en een uitstekende timing bezit. Daarnaast kan de middenvelder van Slavia Praag nog wel eens behoorlijk complementair blijken aan een aantal teamgenoten. Igor Paixão heeft iemand waar hij zijn voorzetten op kan geven en Stengs hoeft zich niet meer constant rond de vijandelijke zestien te melden. Toch lijkt Santiago Giménez de meeste profijt te gaan hebben van de komst van Lingr. De Mexicaan zal met de Tsjech op het veld namelijk vaak maar voor één centrale verdediger staan, want dat Lingr minimaal één verdediger van de tegenstander bezig gaat houden, is wel zeker.

LEES OOK:

De tactische dilemma's van Arne Slot bij Feyenoord

 

Stan Spoel

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.